Рус Укр
Пятница, апрель 19, 2024 Редакция Реклама

Україні потрібна народна Конституція

Україні потрібна народна Конституція
9 августа 2018 2376

Імідж*

 

Змінити країну неможливо без нового суспільного договору між народом і державою.

 

Усі ми мали великі сподівання на зміни після Революції Гідності. Але Україна знову відкотилась до моделі олігархічного устрою. Знову потопає в корупції,  безгосподарності та безправності.   

 

Найгірше, що влада при цьому зацікавлена у клановій моделі. Хоча, звісно, як і в брежнєвські часи, чиновники на телеекранах розповідають лиш про «здобутки та реформи». Але ці так звані «реформи» ще більше загострюють ситуацію і доводять українців до зубожіння. Особливо боляче це відчувають прості люди в регіонах, які вже не можуть оплатити «драконівські» комунальні тарифи, харчі та ліки.

 

Тому з одного боку ми чуємо з телеекранів про «суцільне покращення», а з іншого – бачимо страшну реальність: зростання безробіття і здорожчання товарів та послуг, рейдерство на підприємствах, смерті на дорогах, масові хабарі та контрабанда, «торгівлю на війні і крові», замахи на журналістів та спроби обмеження свободи слова. Найбільше сил влада тратить на те, щоб вдавати, ніби вона бореться з корупцією. Хоча б про око людське посадили кількох важливих персон за хабарі – але і їх катма. Замість цього наплодили силу-силенну спецорганів, які лиш демонструють свою неспроможність.

 

Як наслідок – українці зневіряються у самій українській державі і масово мігрують за кордон у пошуках роботи і кращого життя.

 

Що за цих обставин має робити народ? «Як джерело влади в країні» він мусить вимагати нового суспільного договору. Без інтересів олігархів та кланів, перетягувань владних повноважень. Замість цього у новому договорі мають бути інструменти контролю над владою. Адже скільки б ми не ходили на вибори, знову і знову стаємо на ті самі граблі: кланово-олігархічна система відроджується навіть після Революцій і сотень смертей українців за наші свободи.

 

Першою з ідею нового суспільного договору ще у червні виступила лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко. Вона визнала, що у чинній Конституції  права та свободи людей «ніким і нічим не гарантовані»:  «У Конституції   унормовані абсолютно безпрецедентні права влади і зафіксовані лише обов’язки людей». За її словами, між державою і українським суспільством має бути укладений новий суспільний договір, щоб громадяни нарешті отримали реальні можливості для управління державою.

 

Під патронатом політика сьогодні групи фахівців напрацьовують за напрямками нову концепцію суспільного договору – це не що інше як проект народної Конституції, який новий президент повинен винести на Всенародний референдум.

 

«Нема жодних сумнівів: треба змінювати Конституцію, бо вона закладає фундамент для всього, що відбувається в країні», – переконана вона.

 

У цьому справді є зерно правди. Адже Конституцію 1996 року творили представники партноменклатури, вона став предметом кулуарних домовленостей і закладених правових пасток, натомість країна і люди були викреслені з процесу її ухвалення.

 

Ключовий недолік Конституції 1996 року, на переконання Тимошенко, полягає в тому, що Основний закон побудований не на договорі між народом та елітами, а на олігархічній змові. Саме через це, переконана вона, український народ довгі роки позбавлений головного права – бути єдиним джерелом влади. І важелів впливу на владу нема. Окрім того, невипадково у Законі всі гілки влади є безконтрольними, а тому безвідповідальними. Це особливо позначилось на чинній судовій владі, яку, за соцопитуваннями, українці вважають несправедливою та недоступною для більшості людей.

 

Політик впевнена, що за 9 місяців внаслідок суспільної дискусії має народитися проект суспільного договору, у якому чиновники не можуть змінити навіть кому.

 

«Сьогодні на порядку денному стоїть не просто необхідність ухвалення нової Конституції як основи нової України, не просто перезавантаження влади, а зміна філософії нового Основного закону. «Нам потрібен новий суспільний договір між громадянами: як вони хочуть самоврядуватися, як ефективно включити їх в процес управління країною. Якщо це зробити правильно, то, по-перше, в країні буде наведено лад, по-друге, людям не потрібно буде виходити на Майдани. Адже у новій Конституції має бути кілька ключових речей. Перше: нам потрібно прибрати двовладдя в країні. Друге: нам необхідно поставити владу під повний контроль, зняти монополію політичного класу на управління державною і повернути в цей процес людей», – пояснила політик.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НЕ ЗМІНИВШИ КОНСТИТУЦІЮ - НЕМОЖЛИВО ЗМІНИТИ КРАЇНУ

 

Сама ж лідер «Батьківщини» на Всеукраїнському форумі запропонувала 16 новацій - пропозиції до нового суспільного договору, які усунуть корупцію, двовладдя та інші вади чинної Конституції. Серед цих новацій: парламентська форма правління канцлерівського типу, всенародне обрання парламентської більшості та канцлера, нова система виборів до парламенту у два тури, законодавчо закріплені контролюючі функції опозиції, створення нової контролюючої гілки, незалежної від влади, – Національної асамблеї самоврядності влади, надання громадянам права законодавчої ініціативи тощо.

 

Політик закликала всіх небайдужих інтелектуалів, фахівців різних напрямків долучатись до обговорення і вироблення нового суспільного договору, щоб разом змінити країну. Колективна, народна робота над новим суспільним договором передбачає, що фахівці з різних сфер мають запропонувати своє бачення, далі проект супроводжують експерти, документ аналізує і спеціальний орган – конституанта. І врешті - готується остаточна версія нової Конституції, яка виноситься на ухвалення всенародним референдумом.

 

«Це буде найкраща Конституція, яку можна буде створити у XXI столітті», – вважає Тимошенко.

 

На її думку, саме новий суспільний договір є головною умовою для побудови справедливої та сильної України. Він і стане фундаментом нового Основного закону, який працюватиме в інтересах народу, а не кланів.

 

Сергій Коваленко  

Комментарии

Топ-новости

Важкопоранений військовий Віталій Шумей, за яким весь час доглядає батько, заговорив

Український військовослужбовець з важкими травмами голови Віталій Шумей, якого весь час доглядав батько, повноцінно заговорив.   Про це повідомила волонтерка Ірина Тимофеєва у четвер, 18 квітня.   Як пише Тимофеєва, Шумей вже приблизно тиждень говорить та усвідомлено складає слова.   «Не шепоче, а говорить. Вранці більше, а ввечері поки втомлюється. Його мізки — Працюють! Юху, плачу! Батько теж плаче. Просить передати всім уклін, хто родину Шумей

Последние новости

Все новости

19 апреля 2024

15:18

Ще 10 людей перебувають у важкому стані після ракетного удару по Чернігову 17 квітня

14:20

На Чернігівщині через негоду без електрики понад 3 тисячі абонентів

13:33

По Чернігову та області вночі очікуються заморозки

12:22

На Чернігівщині, під час нересту, браконьєри завдали збитків рибному господарству на понад 64 тисячі гривень

11:18

Важкопоранений військовий Віталій Шумей, за яким весь час доглядає батько, заговорив

18 апреля 2024

17:25

У Чернігові відкрили єдиний центр допомоги постраждалим внаслідок ракетної атаки 17 квітня

17:00

Переваги та різновиди точкових світильників

16:16

Встигла доїхати до Полтавської області: поліцейські розшукали та повернули додому 16-річну дівчину з Семенівщини

16:00

Как реагировать на отказы при поиске работы: стратегии и советы по поддержанию уверенности

15:17

Шістьом громадам Чернігівщини передали спецтехніку для розчищення завалів та переробки відходів руйнувань

15:00

Вивезення картин за кордон України

14:40

На прикордонні Чернігівщини росіяни атакували водія автівки, який привіз хліб у місцевий магазин

13:30

Валерій Дубіль з командою передав гуманітарний вантаж у 5 лікарень прифронтового Дніпра

12:22

У Чернігові в ДТП постраждав мотоцикліст: він у лікарні

11:11

У Чернігові завершили пошуково-рятувальну операцію після ракетного удару 17 квітня

10:17

За один день врятував 14 людей: воїн з Чернігівщини отримав нагрудний знак «За збережене життя»

09:25

У Новгороді-Сіверському встановили меморіальну дошку на честь загиблого захисника та депутата міськради

17 апреля 2024

20:50

Ракетний удар по Чернігову: 17 загиблих, 78 людей звернулись до лікарень, з них – понад 40 госпіталізовано

15:20

Центральний корпус «Чернігівської політехніки» пошкоджений внаслідок ракетного удару. ФОТО

14:07

У Чернігові розгорнули пункти незламності та пункти надання психологічної допомоги

13:23

У Чернігові вже 14 загиблих та 61 травмований. Пошкоджено – 16 будинків

13:00

Була вдома на лікарняному: у Чернігові загинула 25-річна поліцейська під час ракетного удару

12:37

Наслідки ракетного удару по Чернігову: 50 потерпілих, з яких троє дітей, та 11 загиблих. ФОТО

11:17

На Чернігівщині зник підліток

10:54

Вже 8 загиблих та 18 постраждалих внаслідок ракетних ударів по Чернігову

Смотреть больше новостей

Видеосюжеты

Все видео
Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку людей – БФ «Надія»
16 апреля 2024

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку

«Батьківщина» не підтримала насильницьку мобілізацію
12 апреля 2024

«Батьківщина» не підтримала насильницьку

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від патрульних
7 марта 2024

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний законопроєкт уже в парламент
7 марта 2024

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів ВІДЕО
21 февраля 2024

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи ВІДЕО
5 февраля 2024

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів ВІДЕО
22 января 2024

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів

 Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні Чернігівщини
19 января 2024

Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної мобілізації
12 января 2024

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу. ВІДЕО
7 декабря 2023

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу.

«День у Медійній Студії «MICS 4U»
3 августа 2023

«День у Медійній Студії «MICS

Завод у Шестовиці: чи не залишиться Киїнська ТГ без інвестицій і в кого на голові шапка горить
19 июля 2023

Завод у Шестовиці: чи не залишиться Киїнська ТГ без інвестицій і в кого на голові шапка

Смотреть больше видеорепортажей