Рус Укр
Вторник, апрель 23, 2024 Редакция Реклама

Медичній галузі потрібна своя Революція гідності та здорового глузду, - Валерій Дубіль

Медичній галузі потрібна своя Революція гідності та здорового глузду, - Валерій Дубіль
26 октября 2017 2574

Позиція*

 

Теза про те, що систему охорони здоровя України необхідно змінювати, у більшої частини населення сумнівів не викликає. Проте відкритим залишається питання «як саме?».

 

Запущена в соцмережах кампанія #ВимагаюМедичнуРеформу, в ході якої користувачі розповідали про жахіття вітчизняних лікарень із власного досвіду, красномовно демонструвала стан, до якого 26 років доводили медицину.

 

Однак вихід нав’язувався лише один. Що й не дивно, адже поданий урядом проект довгий час не мав альтернативи та позиціонувався як єдина можливість щось змінити. Але ж до нього є безліч запитань. Це і зміна щорічно гарантованого медобслуговування залежно від бюджету, і сумнівна політика щодо лікарів, від яких вимагатимуть «стахановських темпів», і масове закриття медичних установ у сільській місцевості.

 

До урядового проекту медичної реформи виникає безліч запитань.

 

Щодо запровадження медичної реформи в столиці, то кияни виявилися в числі обраних, яким стала доступна електронна система запису до лікаря helsi.me. Утім, на повну силу вона працює лише для мешканців Подолу, Оболоні та Деснянського району. У теорії система дасть змогу уникати черг і дистанційно обирати лікаря, практика поки що не відома.

 

Водночас офлайн відбуваються зовсім інші зміни.

 

Електронна система запису до лікаря працює тільки в деяких районах столиці.

 

Що дасть медреформа українцям і чому медичне товариство з пересторогою ставиться до її урядового варіанта, «Київському слову» розповів народний депутат із фракції «Батьківщина», медик за освітою Валерій Дубіль.

 

Від уряду Гройсмана ми чуємо про необхідність проведення медреформи в умовах децентралізації вже багато місяців. Як ви оцінюєте кроки уряду в реформуванні медицини сьогодні?

 

 – Уряд чомусь вбачає стратегічний напрям реформування української медицини в гіперцентралізації. Це дуже дивно, бо цілковито суперечить адміністративно-територіальній реформі та державній стратегії децентралізації управління на користь об’єднаних територіальних громад.

 

 Світовий досвід показує: що більша централізація, то нижча ефективність та масштабніша корупція

 

 Яка головна ідея ключового для медичної реформи законопроекту № 6327?

 

 – Створити центральну Національну службу здоров’я і передати в її розпорядження всі медичні субвенції, які сьогодні отримують із бюджету регіони на охорону здоров’я. А це приблизно 70 млрд грн. До того ж наприкінці серпня уряд ухвалив концепцію створення Національного закупівельного агентства, якому віддадуть усі бюджети на закупівлю ліків та обладнання як для регіонів, так і для провідних академічних клінік. Але, як показує світовий досвід, що більша централізація, то нижча ефективність та масштабніша корупція.

 

 Уряд каже, що саме нова система фінансування забезпечить лікарям гідну заробітну плату, а отже, якісна медицина буде навіть у селі. Наскільки це реально сьогодні?

 

 – МОЗ постійно повторює, ніби заклинання, що тепер «фінансуватиме медичні послуги, а не ліжко-місця та стіни». Але, по-перше, без «стін» неможливі жодні послуги, а по-друге, і це головне, міністерство та уряд збираються лишити лікарні та поліклініки на утриманні місцевих бюджетів, забравши в них при цьому медичні субвенції. Тож неважко спрогнозувати, що чекає на медустанови в регіонах — банкрутство. І територіальні громади, зрозумівши це, починають ухилятися від взяття на свій баланс медичних закладів, бо урядові законопроекти не передбачають жодних нових джерел фінансування медицини.

 

Урядові законопроекти не передбачають жодних нових джерел фінансування медицини

 

У законопроекті № 6327 спочатку було положення про співоплату пацієнтом і державою, але воно від самого початку суперечило Конституції, тому його до другого читання прибрали.

І після цього, по суті, закон лише перерозподіляє бюджетні потоки на користь центру, більше нічого. А звідки ж тоді взяти гроші на обіцяне значне підвищення зарплат лікарям? Тільки за рахунок скорочення медпрацівників, яких і без того, не вистачає, особливо в регіонах.

 

 Але ж реформатори кажуть, що в Україні після затвердження ключового для медреформи законопроекту можна буде запровадити страхову медицину. Тоді галузь буде достатньо профінансована?

 

 – У парламенті немає законопроектів про страхову медицину. І в поданих законах також про неї нічого немає. Це просто підміна понять на рівні піар-кампанії. Якщо робити все якісно, то потрібно спочатку запровадити страхову медицину, а вже потім проводити реформу. Тоді галузь не розвалиться і матиме «страховий поліс». Кожен роботодавець буде зацікавлений у тому, щоб його працівник мав якісне медобслуговування.

 

 У парламенті немає законопроектів про страхову медицину

 

 Під час внесення правок до законопроекту № 6327 було багато суперечок. Чому виникали дискусії і чи вирішено всі проблемні пункти?

 

 — Кожен може ознайомитися на сайті Верховної Ради з юридичним висновком Головного науково-експертного управління стосовно законопроекту № 6327. У ньому однозначно сказано, що багато положень суперечить бюджетному законодавству та Конституції, чимало понять узагалі чітко не визначено. Це призведе до негативних правових колізій. Тобто в такому вигляді закон запрацювати не може і тільки дезорганізує те, що в нас ще в медичній галузі працює.

 

 Багато положень урядового законопроекту суперечить бюджетному законодавству та Конституції

 

А це означає, що за непрофесійний закон, який ухвалювали з безліччю порушень Регламенту Верховної Ради, якщо його таки протиснуть, країна заплатить додатковими втраченими життями та здоров’ям пацієнтів.

Чомусь провладні депутати не розуміють, що Регламент — це не просто папірець, який ускладнює їм отримання бажаного. По-перше, це закон, а по-друге, технологічна карта отримання якісних законів, які ефективно працюватимуть лише за умови, що була дотримана технологія їх підготовки.

 

Такого ж ніколи не було, щоб медичний законопроект було віддано у Комітет соціальної політики як у профільний.

 

 Чого очікувати українцям від реформи уряду? Медицина стане платною чи навпаки?

 

 – А цього навіть МОЗ не знає. Два тижні тому пані Супрун в ефірі «Свободи слова» прямо запитали, які медичні послуги будуть безплатними, а які платними, і вона не змогла відповісти.

 

 Навіть МОЗ не знає, чи стане медицина платною після «реформування»

 

 Зважаючи на експеримент зі спеціалізованими інститутами Академії медичних наук, на пацієнтів чекають космічні шестизначні рахунки за операції, які без тієї самої страхової медицини буде дуже важко оплатити. Реформатори з МОЗ лише прикриваються пацієнтами як красивим лозунгом, розповідаючи, що гроші тепер ходитимуть за пацієнтом. Насправді гроші підуть тільки туди, куди вирішить чиновник із центру або за хабар, або з політичної доцільності, та ще й із великою затримкою, щоб якийсь регіон чи місто лишалося на короткому ланцюжку. А потім лікарні ще будуть змушені публічно дякувати за те, що їм погасили борги із зарплати.

 

 Гроші не підуть за пацієнтом, як обіцяє МОЗ, гроші підуть тільки туди, куди вирішить чиновник із центру або за хабар, або з політичної доцільності

 

Наприклад, у липні Інститут Амосова дякував Міністерству охорони здоров’я та Мінфіну за погашення заборгованості із зарплати! Ви можете собі уявити ступінь приниження української медицини владою, коли всесвітньо відома клініка дякує не за якесь нове унікальне обладнання чи новий корпус, а за виплату зарплати?!

 

 МОЗ принижує медиків також огульними звинуваченнями в корупції та тезою «гірше вже бути не може»

 

 Керівництво МОЗ принижує медиків також огульними звинуваченнями в корупції та тезою «гірше вже бути не може», бо намагається подати свій варіант «реформи» як безальтернативний. Ось чому медичній галузі потрібна своя Революція гідності та здорового глузду.

 

 Медичній галузі потрібна своя Революція Гідності та здорового глузду

 

 Ви кажете, що альтернативи урядовій медичній реформі немає. Тобто люди приречені на самолікування?

 

 – Звичайно, є. Ми ж не критикуємо просто заради критики. Минулого тижня у Верховній Раді зареєстрували законопроект № 7065 «Про організацію медичного обслуговування населення».

 

 Альтернатива урядовій медичній реформі є. Законопроект № 7065 «Про організацію медичного обслуговування населення»

 

 Над ним працювали представники різних фракцій, зокрема й нашої, мажоритарники та позафракційні, члени профільного Комітету з питань охорони здоров’я, представники медичної галузі та лікарських асоціацій, профспілок, пацієнтських організацій, Асоціації міст України тощо. 

 

 І чим він відрізняється від урядового?

 

 – Цей законопроект, який цілком перебуває в площині державної стратегії децентралізації, надає саме регіонам, а не центру повноваження та відповідальність вирішувати, якою має бути мережа медичних закладів у регіоні.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВАЛЕРІЙ ДУБІЛЬ: РАДА БІЛЬШІСТЮ ГОЛОСІВ ЗНИЩИЛА УКРАЇНСЬКУ СИСТЕМУ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я
 

 Альтернативний законопроект надає саме регіонам, а не центру повноваження та відповідальність вирішувати, якою має бути мережа медичних закладів у регіоні

 

 Буде створено спеціальний центральний закупівельник медпослуг, що стане важливим кроком до запровадження обов’язкового медичного страхування, але саме регіон вирішуватиме, з ким укладати договори на медобслуговування та як за ними платити. Контроль якості здійснюватиме окрема структура. Тобто не буде ані концентрації всіх повноважень в одних руках, ані централізації фінансових ресурсів.

 

Запровадження нової системи відбуватиметься поетапно з тривалою пілотною апробацією. Законопроект передбачає різні можливі джерела та механізми фінансування медичних установ, насамперед через уведення страхової медицини, яка й забезпечить справедливий суспільний перерозподіл фінансового тягаря, непосильного для родини, у якій хтось серйозно захворів або травмувався. Та ухвалення законопроекту — це тільки початок. Його мають втілювати в життя ті, хто в цьому глибоко розбирається.

 

 Ви маєте на увазі команду МОЗ?

 

 – Так, зокрема й Міністерство охорони здоров’я. МОЗ повинен очолювати фахівець, який має авторитет, чогось досяг в Україні й майбутнє своє та своїх нащадків бачить в Україні.

 

Призначення іноземців – це ще одне приниження гідності українських медиків і всього українського народу. Хіба 40-мільйонна європейська країна, де є визнані на міжнародному рівні клініки та лікарі, не виростила жодного гідного кандидата на цю посаду?

 

 МОЗ повинен очолювати фахівець, який має авторитет, чогось досяг в Україні й майбутнє своє та своїх нащадків бачить в Україні

 

 До речі, у жодній галузі двічі поспіль такого не робили. Спочатку був Квіташвілі, який підписував папери, не знаючи української мови, і то хотів працювати, то не хотів, то знову вдавав, що працює. Але під час його перебування на посаді міністра – саме перебування, а не роботи – «запрацювала» система міжнародних закупівель лікарських засобів.

 

 І тепер «завдяки» їй на кінець серпня 2017-го ми отримали тільки 52% ліків 2016 року, тоді як за них стовідсотково було сплачено ще 9–10 місяців тому! До того ж уже поставлено й далі постачається чимало препаратів із терміном придатності, що вдвічі-втричі менший від обумовленого контрактами.

 

 Нещодавно Рахункова палата зробила свої висновки стосовно держзакупівель.

 

 – Так, і я брав участь у засіданні. До речі, Рахункова палата не виявила порушень з боку міжнародних організацій. Знаєте чому? А тому що МОЗ три роки поспіль, зокрема й двічі за часів в. о. міністра Уляни Супрун, укладає такі договори, у яких інтереси Української держави жодним чином не захищені, інформація закрита від депутатів, медичного ринку та громадськості, закупівлі практично виведені з-під дії українських законів, зокрема законів «Про державні закупівлі» та «Про ціноутворення». І це чомусь подається як велика перемога над корупцією.

 

 Економія, про яку так голосно кричать «реформатори», фейкова

 

 Економія, про яку так голосно кричать реформатори, фейкова, оскільки за багатьма позиціями досягнута за рахунок зменшення кількості закуплених ліків та за рахунок маніпуляцій із валютним курсом. Причому за низкою позицій ціни на ліки не знизилися, а зросли на десятки відсотків, навіть на вітчизняні. Така схема закупівель – приховане, але цілком реальне вбивство певного відсотка пацієнтів через несвоєчасне та недостатнє отримання ними ліків. Сподіваємося, що скоро буде оприлюднено остаточні висновки Рахункової палати щодо міжнародних закупівель і, як обіцяли її очільники, відповідні матеріали стосовно дій МОЗ буде передано до правоохоронних органів.

 

 І насамкінець: як ви гадаєте, чия правда переможе?

 

– Правда завжди одна. І я дуже сподіваюся, що МОЗ нарешті почує медичне товариство – те, яке щодня бере до рук скальпель і робить найскладніші операції, яке зупиняє рак і приймає немовлят. Сподіваюся, що почує і пацієнтів, які не можуть собі дозволити купувати ліки за цими страшними цінами, тому й бояться йти до лікаря.

 

 Сподіваюся, що МОЗ нарешті почує медичне товариство – те, яке щодня бере до рук скальпель і робить найскладніші операції

 

 Ми можемо здійснити революцію в українській медицині. Але вона має бути не для політиків чи чиновників, а для людей, для українських громадян. І від того, який шлях оберемо, залежать майбутнє і здоров’я цілих поколінь.

 

За матеріалами газети "Київське слово", жовтень 2017.

Комментарии

Топ-новости

241 вибух за тиждень: Чаус про обстановку на прикордонні та ракетний удар по Чернігову

За тиждень росіяни 50 разів обстріляли 25 населених пунктів. Зафіксовано 241 вибух.   Про це повідомив начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус у своєму каналі в Telegram.   ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЧЕРНІГОВІ ВІДКРИЛИ ЄДИНИЙ ЦЕНТР ДОПОМОГИ ПОСТРАЖДАЛИМ ВНАСЛІДОК РАКЕТНОЇ АТАКИ 17 КВІТНЯ   «Внаслідок ракетного обстрілу Чернігова загинуло 18 людей, 89 зазнали поранень. Пошкоджено 24 будинки. У Новгород-Сіверському районі пошкоджено будинки, комунікації,

Последние новости

Все новости

23 апреля 2024

11:20

Ветеран з Чернігова відкриває автомийку

10:17

Програму додаткової грошової допомоги для пенсіонерів продовжено ще на 3 місяці

09:25

Воїна з Чернігівщини нагородили почесним нагрудним знаком «Золотий хрест»

22 апреля 2024

17:17

Чернігівка виборола золоту медаль серед дівчат в турнірі з шахів на Чемпіонаті України

16:18

Родині з Новоселівки американці подарували модульний будинок

15:30

На Чернігівщині п’яний водій на позашляховику пропонував патрульним 10 тисяч гривень хабаря

14:17

Дві доби не було зв’язку: у Чернігові патрульні допомогли чоловіку, у якого ймовірно був інсульт

13:33

Хто і як обирав драмтеатр у Чернігові місцем проведення зустрічі військових і виробників дронів у серпні 2023-го

12:19

Житлову субсидію на неопалювальний період призначать автоматично, але не всім: кому треба звернутися до ПФУ

11:18

У Чернігові водійка на легковику збила мотоцикліста

10:29

241 вибух за тиждень: Чаус про обстановку на прикордонні та ракетний удар по Чернігову

09:30

Юлія Тимошенко та Валерій Дубіль з командою передали цінне обладнання прилучанам, бійцям 119 бригади

19 апреля 2024

16:16

Майже 12 мільйонів гривень на пільгові кредити у села: як на Чернігівщині втілюється Обласна програма «Власний дім»

15:18

Ще 10 людей перебувають у важкому стані після ракетного удару по Чернігову 17 квітня

14:20

На Чернігівщині через негоду без електрики понад 3 тисячі абонентів

13:33

По Чернігову та області вночі очікуються заморозки

12:22

На Чернігівщині, під час нересту, браконьєри завдали збитків рибному господарству на понад 64 тисячі гривень

11:18

Важкопоранений військовий Віталій Шумей, за яким весь час доглядає батько, заговорив

10:19

«єВідновлення»: на Чернігівщині сформували майже 300 сертифікатів на придбання житла замість знищеного

09:25

На Новгород-Сіверщині відкрили меморіальну дошку на честь полеглого воїна

18 апреля 2024

17:25

У Чернігові відкрили єдиний центр допомоги постраждалим внаслідок ракетної атаки 17 квітня

17:00

Переваги та різновиди точкових світильників

16:16

Встигла доїхати до Полтавської області: поліцейські розшукали та повернули додому 16-річну дівчину з Семенівщини

16:00

Как реагировать на отказы при поиске работы: стратегии и советы по поддержанию уверенности

15:17

Шістьом громадам Чернігівщини передали спецтехніку для розчищення завалів та переробки відходів руйнувань

Смотреть больше новостей

Видеосюжеты

Все видео
 Хто і як обирав драмтеатр у Чернігові місцем проведення зустрічі військових і виробників дронів у серпні 2023-го
22 апреля 2024

Хто і як обирав драмтеатр у Чернігові місцем проведення зустрічі військових і виробників дронів у

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку людей – БФ «Надія»
16 апреля 2024

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку

«Батьківщина» не підтримала насильницьку мобілізацію
12 апреля 2024

«Батьківщина» не підтримала насильницьку

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від патрульних
7 марта 2024

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний законопроєкт уже в парламент
7 марта 2024

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів ВІДЕО
21 февраля 2024

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи ВІДЕО
5 февраля 2024

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів ВІДЕО
22 января 2024

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів

 Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні Чернігівщини
19 января 2024

Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної мобілізації
12 января 2024

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу. ВІДЕО
7 декабря 2023

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу.

«День у Медійній Студії «MICS 4U»
3 августа 2023

«День у Медійній Студії «MICS

Смотреть больше видеорепортажей