Рус Укр
Середа, Квітень 24, 2024 Редакція Реклама

Консолідація політичних сил у Чернігівській міськраді: чого чекати від нового скликання?

Консолідація політичних сил у Чернігівській міськраді: чого чекати від нового скликання?
14 Грудня 2015 9573

Хоча перша сесія Чернігівської міської ради ще  триває (нагадаємо, було проведено два засідання, але саму сесію ще не закрили, а оголосили перерву на невизначений термін), вже відбулися перші голосування, відтак є матеріал для аналізу.

 

Затверджено три заступника новообраного мера та обрано секретаря міськради. І якщо з голосування щодо заступників все ясно – за них проголосували майже всі депутати від різних фракцій, - то голосування щодо секретаря приховує в собі інтригу і може показати справжній розклад сил у раді та побачити конфігурацію нової коаліції.

 

Звісно, Владислав Атрошенко хотів бачити на посаді секретаря свою людину. Він пропонував Василя Білогуру – свого давнього соратника. Але цю кандидатуру підтримало всього 17 депутатів. Ще 7 було проти. Голосування було таємним, але  припустити, хто були ці сімнадцять - не важко. Це, без сумніву, 9 депутатів «Солідарності» . Очевидно, що «за» голосувала також і «Самопоміч» - це ще плюс  5 голосів. Ще три голоси могли дати чи представники Радикальної партії чи «Опозиційного блоку».

 

 

При чому саме останній варіант виглядає більш правдоподібним. Бо під час першого засідання міської ради і «Самопоміч», і «Опоблок» дисципліновано перейшли до приміщення обласної адміністрації, де планувалося продовжити сесію, перервану «замінуванням». І саме тоді планувалося затвердити склад. Нагадаємо, що «ДемАльянс» тоді влаштував демарш і залишив сесію на знак протесту проти того, що Атрошенко прийняв присягу так і не склавши свої повноваження народного депутата. «Батьківщина» і «Наш край» тоді також залишили сесію.

 

Відтак, з великою долею ймовірності, можна стверджувати, що саме «Солідарність», «Самопоміч» та «Опозиційний блок» голосували разом за Василя Білогуру і в п’ятницю, 11 грудня.

 

Якби там не було, але кандидатура Василя Білогури не набрала необхідної кількості голосів, тож довелося шукати іншого претендента. З пошуками не забарилися.  Очевидно, у фракції «Наш край» очікували на подібний розвиток подій, тому мали вже власну «заготовку». Дуже швидко була запропонована інша кандидатура -  Віктора Бистрова. Під час таємного голосування Бистрова підтримали 23 депутати, проти - 3 голоси.

 

 

І ось тут варіантів конфігурації розподілу голосів, на відміну від попереднього голосування, є кілька. Свій варіант розподілу голосів запропонував телеканал «Дитинець» на власній сторінці в Фейсбук.

 

«За нашою інформацією, кандидатуру підтримали 11 чоловік з НК, 3 з Опоблоку, 6 з Батьківщини і ще троє... Демальянс чи радикали, як думаєте?» - йдеться в коментарі від імені телеканалу.

 

Втім, за інформацією «Високого Валу» розподіл голосів був іншим. Звісно, кандидатуру Бистрова підтримали всі присутні депутати від «Нашого краю». Це 11 голосів. Ще 9 голосів могли дати найменші фракції міськради – Радикальної партії, «ДемАльянсу» та того ж таки «Опозиційного блоку». Щоправда,  Ігор Андрійченко до цього заявляв, що його політична сила не підтримуватиме жодної з висунутих кандидатів. Мовляв, там немає за кого голосувати.  Але під час таємного голосування «демальянсівці» могли відійти від публічної позиції.  Зокрема, демарш Андрійченка під час засідання сесії 4 грудня, коли Владислав Атрошенко попри протести частини депутатів, склав присягу мера, вказує на те, що нині стосунки Андрійченка та Атрошенка перебувають не в кращій фазі. А  голосуючи за Бистрова, депутати могли виходити з такого міркування, що представник «Нашого краю» на посаді секретаря міськради  - це непогана противага досить великим повноваженням мера. Крім того, в ситуації, коли через затримку зі складенням мандату народного депутата новообраним мером, мати хоча б одного представника влади, щодо повноважень якого немає юридичних заперечень, є дуже доречним.

 

 

«Опозиційному блоку», який, як ми припускали, міг підтримувати кандидатуру Білогури, нічого не заважало проголосувати і за ставленика «Нашого краю». Аргументи – ті ж самі, плюс до цього підтримка будь-якого секретаря – це хороша платформа для майбутньої конструктивної співпраці.

 

Тож 11 депутатів від «НК» плюс 9 представників малих фракції міськради – це лише 20 голосів. Як відомо, «Солідарність» та її новий партнер «Самопоміч» участь у голосуванні за Бистрова не брали. Тож хто дав ще три голоси «за». Напевно, без участі депутатів від «Батьківщини» провести результативне голосування було б неможливим. Але скільки «батьківщинівців» проголосувало і хто ще віддав свої голоси за нового секретаря – питання вкрай цікаве, втім без однозначної відповіді.

 

Це лише одна з версій. Не виключено, що 3 проти – це саме голоси «ДемАльянсу». Або того ж «Опоблоку». Можна припустити, що Бистров намагався заручитися підтримкою не цілих фракцій, а окремих депутатів. І в цьому разі, ці три голоси проти могли дати депутати з різних фракцій. Наприклад, Андрійченко від «ДемАльянсу», хтось з «радикалів», представників «Опозиційного блоку» .

 

Але, як казав  перший Президент, «маємо те, що маємо».  І тепер Владиславу Атрошенку треба буде працювати з нав’язаним йому, по-суті, секретарем міськради. Сам новообраний мер до такої перспективи поставився по-філософськи. Коментуючи журналістам призначення Бистрова, Атрошенко сказав, що готовий в інтересах міста до співпраці з  представником «Нашого краю». Втім, тут же обмовився, що лише в тому разі, якщо новий секретар зарекомендує себе, як професіонал.

 

 

У будь-якому разі, ситуація в міській раді складається вельми цікавою і неоднозначною. Поки що у міського голови немає впевненої більшості, на яку він міг би спиратися. Тож доведеться домовлятися з усіма гравцями. Чи добре це для самого Атрошенка? Напевно, йому було би комфортніше в ситуації повного контролю над радою. Чи добре це для Чернігова? Схоже, що так. Адже, така конфігурація дозволить враховувати інтереси всіх жителів міста та дозволить уникнути помилок, які неодмінно трапляються, якщо вся влада сконцентрована в одних руках.

Коментарі

Топ-новини

241 вибух за тиждень: Чаус про обстановку на прикордонні та ракетний удар по Чернігову

За тиждень росіяни 50 разів обстріляли 25 населених пунктів. Зафіксовано 241 вибух.   Про це повідомив начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус у своєму каналі в Telegram.   ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЧЕРНІГОВІ ВІДКРИЛИ ЄДИНИЙ ЦЕНТР ДОПОМОГИ ПОСТРАЖДАЛИМ ВНАСЛІДОК РАКЕТНОЇ АТАКИ 17 КВІТНЯ   «Внаслідок ракетного обстрілу Чернігова загинуло 18 людей, 89 зазнали поранень. Пошкоджено 24 будинки. У Новгород-Сіверському районі пошкоджено будинки, комунікації,

Останні новини

Всі новини

23 Квітня 2024

17:15

Вибір надійних вхідних дверей: Обираємо зламостійкі двері правильно!

16:18

На Чернігівщині у 9 громадах запрацювали поліцейські станції. ФОТО

16:00

Ендоскопічні операції в загальній хірургії

15:15

У Чернігові поряд із зупинками громадського транспорту встановлять 10 модульних укриттів з автоматичними замками

14:45

Як відновити емоційний зв'язок у стосунках

14:22

Випиляли кленів на 100 тисяч гривень: на Чернігівщині повідомили про підозру «чорним лісорубам»

13:35

Планшеты 10 дюймов: iPad или Samsung лучше купить для учебы

12:25

У Чернігів надійшли 4 центробіжних насоси від благодійників: для кого вони призначені. ФОТО

12:00

Сравнение облицовочного кирпича с другими видами материалов для фасада

11:20

Ветеран з Чернігова відкриває автомийку

11:00

Різновиди жалюзі на вікна

10:17

Програму додаткової грошової допомоги для пенсіонерів продовжено ще на 3 місяці

09:52

Преси для брикетування паливних брикетів

09:25

Воїна з Чернігівщини нагородили почесним нагрудним знаком «Золотий хрест»

22 Квітня 2024

17:17

Чернігівка виборола золоту медаль серед дівчат в турнірі з шахів на Чемпіонаті України

16:18

Родині з Новоселівки американці подарували модульний будинок

15:30

На Чернігівщині п’яний водій на позашляховику пропонував патрульним 10 тисяч гривень хабаря

14:17

Дві доби не було зв’язку: у Чернігові патрульні допомогли чоловіку, у якого ймовірно був інсульт

13:33

Хто і як обирав драмтеатр у Чернігові місцем проведення зустрічі військових і виробників дронів у серпні 2023-го

12:19

Житлову субсидію на неопалювальний період призначать автоматично, але не всім: кому треба звернутися до ПФУ

11:18

У Чернігові водійка на легковику збила мотоцикліста

10:29

241 вибух за тиждень: Чаус про обстановку на прикордонні та ракетний удар по Чернігову

09:30

Юлія Тимошенко та Валерій Дубіль з командою передали цінне обладнання прилучанам, бійцям 119 бригади

19 Квітня 2024

16:16

Майже 12 мільйонів гривень на пільгові кредити у села: як на Чернігівщині втілюється Обласна програма «Власний дім»

15:18

Ще 10 людей перебувають у важкому стані після ракетного удару по Чернігову 17 квітня

Дивитися більше новин

Відеосюжети

Всі відео
 Хто і як обирав драмтеатр у Чернігові місцем проведення зустрічі військових і виробників дронів у серпні 2023-го
22 Квітня 2024

Хто і як обирав драмтеатр у Чернігові місцем проведення зустрічі військових і виробників дронів у

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку людей – БФ «Надія»
16 Квітня 2024

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку

«Батьківщина» не підтримала насильницьку мобілізацію
12 Квітня 2024

«Батьківщина» не підтримала насильницьку

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від патрульних
7 Березня 2024

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний законопроєкт уже в парламент
7 Березня 2024

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів ВІДЕО
21 Лютого 2024

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи ВІДЕО
5 Лютого 2024

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів ВІДЕО
22 Січня 2024

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів

 Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні Чернігівщини
19 Січня 2024

Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної мобілізації
12 Січня 2024

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу. ВІДЕО
7 Грудня 2023

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу.

«День у Медійній Студії «MICS 4U»
3 Серпня 2023

«День у Медійній Студії «MICS

Дивитися більше відео