Рус Укр
Четвер, Квітень 25, 2024 Редакція Реклама

Проблему Стрижня доручають не екологам, а будівельникам

Проблему Стрижня доручають не екологам, а будівельникам
23 Квітня 2015 8597

Стрижнева епопея триває. Щоправда, сума, яку можуть злити в річку вагомо збільшилась. Тепер Замість 1 600 000 грн. на розчищення Стрижня на ділянці від проспекту Перемоги до вул. Гетьмана Полуботка на наступній сесії хочуть «протягнути» вже 2 300 000.

 

Раніше ми вже писали про виїзні наради, які влаштував заступник міського голови з питань ЖКГ Володимир Кривенко із начальником управління ЖКГ Геннадієм Луценком, на яких вони намагалися переконати і пресу, і депутатів, і представників громадськості, що річку потрібно чистити за раніше розробленою документацію, не зважаючи на підписання економічної частини угоди з ЄС. Згідно з останньою, законної сили набуває Водна Рамкова Директива ЄС, а отже до річки потрібно ставитися, як до живого організму:

 

«Якщо річка повністю мертва, в ній жодних живих організмів не буде. Якийсь токсин попав, то екологічна оцінка покаже тут катастрофу і все буде зрозуміло, а якщо ми будемо користуватися старим підходом, гідрохімічним, ми поміряємо сольовий амоній, і скажемо – тут все нормально, і за нашими показниками якість гарна», - сказав під час зустрічі представник ГО «Mare Liberum» Олександр Усов.

 

Після виїзної наради Олександр Усов, кандидат біологічних наук, вирушив ознайомитися із проектною документацією, проте жодного екологічного висновку йому представники влади не надали, хоча і запевняли, що він є.

 

А от на відповідь на депутатське звернення Віталія Федотова і В’ячеслава Лебідя не довелось довго чекати. Експертний звіт щодо розгляду проектної документації по робочому проекту «Розчищення русла річки Стрижень на ділянці від проспекту Перемоги до вулиці Гетьмана Полуботка в м. Чернігові» (І та ІІ черги) складається всього з двох аркушів і не містить інформації щодо очікуваного екологічного ефекту від розчищення річки:

 

«За результатами розгляду проектної документації і зняття зауважень встановлено, що зазначена документація розроблена відповідно до вихідних даних на проектування з дотриманням вимог до міцності, надійності та довговічності об’єкту будівництва, санітарного та епідеміологічного благополуччя населення та екології», - йдеться у звіті.

 

Напрошується висновок: екологічний стан Стрижня покращуватимуть будівельники? Геннадій Луценко вже відповідав раніше на це запитання:

 

«На сьогодні ми проводимо розчищення ділянки від бруду, від захаращення, від іншого, ми не проводимо роботи для того, щоб покращився стан води – ми не ставимо фільтр»…

 

До проекту рішення п. 1.1 Програми поліпшення екологічного стану Чернігова на 2011-2015 роки, яке виносилось на розгляд попередньої сесії, внесли невеликі зміни. Зокрема, останнім підпунктом винесли «виготовлення екологічного обґрунтування річки Стрижень», і пропонують виділити на це всього 120 000 грн.:

 

«Чому у програмі не пишуть «виготовлення наукового екологічного обґрунтування», а просто «екологічне обґрунтування»? Адже спочатку говорилося саме про наукове екологічне обґрунтування, з вивченням ефекту, розрахунком наслідків від очищення», - запитує депутат Чернігівської міської ради Віталій Федотов.

 

До слова, виготовлення такої документації коштує не 120, а всі 500 тисяч гривень. І розробляти її потрібно комплексно, для всієї водойми, а не лише тієї її частини, що знаходиться у межах міста.

 

До того ж, якщо у проекті рішення, яке виносилось на розгляд попередньої сесії на розчищення річки Стрижень від проспекту Перемоги до вул. Гетьмана Полуботка планувалось виділити 1,8 млн грн, то у пропонованому на наступну – всі 2,3 млн грн. Що змінилося за місяць, якщо навіть назва збереглася попередня можна тільки здогадуватись.

 

Додався до проекту і підпункт «проведення коригування робочих проектів», на який планують виділити 30 тисяч гривень, але знову жодної конкретики про те, що ховається під цією назвою.

 

За кошти екологічного фонду в Чернігові була реалізована бюджетна програма «Чернігівська міська програма охорони, раціонального використання і збереження міського життєвого навколишнього середовища на період 2006 2010 роки», а зараз добігає до кінця ще одна бюджетна «Програма поліпшення екологічного стану м. Чернігова на 2011 2015 роки», але поліпшення екологічного стану міста чернігівці не відчули.

 

Саме тому депутат міськради В’ячеслав Лебідь у своєму запиті на ім’я заступника міського голови по ЖКГ Володимира Кривенка спробував з’ясувати ефективність для екології Чернігова використання коштів природоохоронного фонду, наскільки результативним для екології міста було виконання бюджетних екологічних програм, яка ступінь досягнення поставленої мети та виконання завдань бюджетної програми. Але замість висновків про те, наскільки вдалося «зберегти міське життєве навколишнє середовище» та «поліпшено екологічний стан м. Чернігова», був наданий лише перелік сум коштів, які витрачені на заходи програми.

 

На підставі цієї відповіді виходить, що найголовніше чиновникам - «освоїти фінансування з бюджету», а щодо наслідків для екології міста їм байдуже. На думку депутата, «головну скрипку» у визначенні пріоритетів екологічних програм повинні грати фахівці-біологи, лише тоді варто очікувати позитивних наслідків для екосистеми міста.

 

ГО «Mare Liberum» розробила рекомендації щодо оцінки екологічного стану річки та розробки науково обґрунтованих заходів з оздоровлення р. Стрижень і направили їх до міської ради. Кривенко на обговоренні проекту змін до Програми поліпшення екологічного стану м. Чернігова на 2011 - 2015 роки 25 березня визнав помилку, що не запросив фахівців раніше, і пообіцяв врахувати їх думку. Але хура й нині там.

 

Владці зачинилися від народу і громадських організацій за сірими стінами міської ради. Не дивно, зважаючи на вислів завідувачки сектору екології Управління житлово-комунального господарства міської ради Наталії Новак:

 

«Для того, щоб його (проектно-кошторисну документацію, - авт.) оцінити достовірно, треба сісти спеціалісту. Це некоректно громадськості трактувати проектні рішення. І хто буде брати до уваги те, що скаже громадськість, якщо тут працюють спеціалісти, вони ставлять свою печатку і за це вони відповідають».

 

В чернігівській «кУмедії» з розчистки Стрижня може поставити остаточну крапку сесія, яка пройде цієї п’ятниці. Або ж кому, і хто знає, до яких цифр може вирости вартість пропонованих ТЕХНІЧНИХ робіт. Лишається одне питання: хто і навіщо технічні роботи з начебто очистки водойми назвав «поліпшенням екологічного стану»? 

Коментарі

Топ-новини

Грант на відновлення може отримати бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня по Чернігову

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня по Чернігову, може отримати грант на відновлення від МОМ.   Про це повідомляє прес-служба міськради.   Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським

Останні новини

Всі новини

24 Квітня 2024

17:17

Грант на відновлення може отримати бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня по Чернігову

16:16

У Чернігові та області 25 квітня очікується туман

15:17

На Чернігівщині піротехніки вилучили 17 вибухонебезпечних предметів

14:25

На зупинках громадського транспорту у Чернігові з'являться термінали для придбання та поповнення транспортних карток

13:30

Нецензурно лаявся, принижував та ображав: на Чернігівщині повідомили про підозру чоловіку, який знущався зі своєї матері

12:22

Додали 60 світлин: на Алеї Героїв у Чернігові оновили фотовиставку, присвячену загиблим захисникам. ФОТО

11:15

60 вибухів за добу: росіяни з різних видів зброї атакували прикордоння Чернігівщини

10:18

Обороняв Чернігівщину: президент вручив нагороду Героя України батьку загиблого воїна

09:25

На Чернігівщині патрульні «спіймали» водія, який перевозив 100 літрів спирту

23 Квітня 2024

17:15

Вибір надійних вхідних дверей: Обираємо зламостійкі двері правильно!

16:18

На Чернігівщині у 9 громадах запрацювали поліцейські станції. ФОТО

16:00

Ендоскопічні операції в загальній хірургії

15:15

У Чернігові поряд із зупинками громадського транспорту встановлять 10 модульних укриттів з автоматичними замками

14:45

Як відновити емоційний зв'язок у стосунках

14:22

Випиляли кленів на 100 тисяч гривень: на Чернігівщині повідомили про підозру «чорним лісорубам»

13:35

Планшеты 10 дюймов: iPad или Samsung лучше купить для учебы

12:25

У Чернігів надійшли 4 центробіжних насоси від благодійників: для кого вони призначені. ФОТО

12:00

Сравнение облицовочного кирпича с другими видами материалов для фасада

11:20

Ветеран з Чернігова відкриває автомийку

11:00

Різновиди жалюзі на вікна

10:17

Програму додаткової грошової допомоги для пенсіонерів продовжено ще на 3 місяці

09:52

Преси для брикетування паливних брикетів

09:25

Воїна з Чернігівщини нагородили почесним нагрудним знаком «Золотий хрест»

22 Квітня 2024

17:17

Чернігівка виборола золоту медаль серед дівчат в турнірі з шахів на Чемпіонаті України

16:18

Родині з Новоселівки американці подарували модульний будинок

Дивитися більше новин

Відеосюжети

Всі відео
 Хто і як обирав драмтеатр у Чернігові місцем проведення зустрічі військових і виробників дронів у серпні 2023-го
22 Квітня 2024

Хто і як обирав драмтеатр у Чернігові місцем проведення зустрічі військових і виробників дронів у

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку людей – БФ «Надія»
16 Квітня 2024

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку

«Батьківщина» не підтримала насильницьку мобілізацію
12 Квітня 2024

«Батьківщина» не підтримала насильницьку

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від патрульних
7 Березня 2024

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний законопроєкт уже в парламент
7 Березня 2024

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів ВІДЕО
21 Лютого 2024

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи ВІДЕО
5 Лютого 2024

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів ВІДЕО
22 Січня 2024

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів

 Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні Чернігівщини
19 Січня 2024

Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної мобілізації
12 Січня 2024

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу. ВІДЕО
7 Грудня 2023

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу.

«День у Медійній Студії «MICS 4U»
3 Серпня 2023

«День у Медійній Студії «MICS

Дивитися більше відео