Рус Укр
П'ятниця, Березень 29, 2024 Редакція Реклама

Київстар запустив 3G. Результати екстремального тесту у Кам’янці-Подільському

Київстар запустив 3G. Результати екстремального тесту у Кам’янці-Подільському
18 Травня 2015 13467

«Високий Вал» як технологічно просунуте медіа став одним з перших ЗМІ, якому оператор Київстар надав можливість незалежно й неупереджено оцінити свою 3G-мережу у польових умовах.

 

Відбулися випробування мережі у Кам’янці-Подільському – одному з чотирьох міст, в які оператор вдихає нову швидкість передачі даних. Щасливими містами стали також Львів, Київ і Бровари, де 2% постійних користувачів оператора також отримали безкоштовну можливість проведення тест-драйву.

 

Втрачені можливості або «вимушений 3G»

 

Отже, наші читачі вже не уявляють VAL.UA без прямих відеотрансляцій з місця подій, для яких конче потрібна швидка передача даних.

 

Логічно, що в епоху 4G непогано було б видати операторам відповідну 4G-LTE-ліцензію, яка б дозволила абонентам мобільно передавати й приймати дані зі швидкостями до 100 Мбіт. Це б відкривало небачені до цього часу комунікаційні можливості.

 

Звісно, держава, яка думає про розвиток і технологічний прорив, повинна була піти на непопулярні кроки. Наприклад, посадити усіх гравців ринку за один стіл і швидкими темпами створити за їхньої участі єдиного LTE-провайдера з використання вже існуючих частот операторів у діапазонах 800, 900 і 1800 МГЦ, на яких в нашій країні наразі працює 2G-зв’язок.

 

Звісно, що були б незадоволені, але країна отримала б шанс, об’єднавши вже існуючі ресурси для технологічного стрибка. Проте, держава вирішила піти інерційно-послідовним шляхом й продати три ліцензії на третє покоління зв’язку у «верхньому» діапазоні 2100 МГц.

 

Але справжній секрет для багатьох обивателів полягає в тому, що мобільний 3G-зв’язок і 3G-Інтернет існує в Україні вже багато років. Причому, давно має національне покриття на частоті 800 МГц у стандарті CDMA Rev.A і Rev.B+. Ця технологія дозволяє розвинути теоретичні швидкості передачі даних до 14 МБіт на прийом і до 5 МБіт на передачу даних (на практиці – до 6-8 і до 2-2,5 Мбіт відповідно).

 

Тим часом Київстар разом з іншими мобільними операторами розвиватиме технологію HSPA і HSPA+ на високих частотах 2100 МГц, що потребують значно більших інвестицій з огляду на меншу проникаючу здатність радіохвиль цього діапазону. Гаджети з підтримкою HSPA+ дозволять отримати теоретичну швидкість передачу даних до 42 Мбіт на прийом і до 5 Мбіт на віддачу. Гаджети з підтримкою HSPA мають повністю ідентичні параметри Rev.B-гаджетів, що вже працюють в існуючій мережі CDMA – 14/5 Мбіт. Під час екстремального тестування нам трапився смартфон LG HSPA-стандарту (у мережі значок «H») для чистоти експерименту і порівняння з вже існуючою 3G-мережею. Але про це згодом.

 

Тези прес-конференції. Що отримають абоненти від довгоочікуваного 3G?

 

3G&LTE, 3G&CDMA

 

Цікавим і авторитетним гостем прес-конференції у Камянці-Подільському був експерт проекту Алессандро Ананія. Він глибоко переконаний, що Україна наразі неготова до 4G, оскільки кількість гаджетів з підтримкою цієї технології на ринку дуже й дуже незначна. Більше того, остання ревізія 3G (HSPA+) забезпечить високі якісні показники й конкурентні переваги мережі. Причому, як над оператором ТриМоб, що працює в одній технологічній лінійці і має більш стару ревізію, так і над 3G-CDMA. Мовляв, останній розгортався давно, і теж має «стару ревізію і швидкісно-якісні показники» відповідно. Останнє твердження Алессандро, на нашу скромну думку, не витримує жодної критики. Адже технології HSPA (без надбудови HSPA+) і CDMA-Rev.B абсолютно ідентичні за швидкісними показниками. Більше того, особливості останньої дозволяють мати впевнений зв’язок на більшій території від однієї базової станції і не втрачати на швидкості з’єднання під час руху. Але про це також згодом.

 

Звісно, варто визнати, що Київстар орієнтується на більшу масовість послуги. Адже на руках у людей вже більша кількість гаджетів з підтримкою HSDPA і HSPA, ніж підключених до працюючої мережі гаджетів Rev.A/Rev.B. Причому, апарати з підтримкою Rev.B і гарною батареєю – чомусь рідкий звір в наших краях. Незважаючи на те, що такі б апарати дозволили б повністю задовольнити потреби у 3G і користуватися усіма перевагами мережі.

 

Інвестиції у мережу і в країну, перші 3G-ластівки Київстар

 

Під час прес-конференції представники компанії Київстар зупинилися на обсягах інвестицій, які оператор вже вніс в розвиток мережі, а також сплатив за ліцензії. Так, Київстар вже оплатив ліцензію вартістю 2,7 мільярди, оплатив вартість конверсії частот в обсязі 385 мільйони гривень. При цьому загальні інвестиції вже перевищили 4 мільярди, а сума сплачених податків – 1 мільярд за минулий рік.

 

Логічним підсумком цього процесу став запуск 3G-мережі в режимі технічного тестування у Броварах, Кам’янці-Подільському, Києві і Львові. Причому, з повним покриттям цих міст.

 

У столиці мережа 3G запрацювала з 14 травня, а у Львові - з 18 травня цього року.

 

У цих містах вже побудована ЗС-мережа, оператор отримав всі необхідні документи для технічного тестування, проте ще потрібно отримати документи на експлуатацію комерційну.

 

«Початок повноцінного тестування 3G в таких значимих містах - столиці країни та Львові - це особливо важливий для «Київстар» етап. Це наступний крок у розвитку технології в Україні. Ще у лютому ми розпочали тестувати зв'язок у київському офісі, а в квітні - у львівському. Нині ж проводимо запуск у масштабах міста», - коментує Петро Чернишов, президент «Київстар».

 

Доступ до мережі мають 2% абонентів. Хто ці щасливчики?

 

Отже, першими «скуштувати» мережу на новій швидкості змогли обрані жителі Кам'янця-Подільського на Хмельниччині, де тестування розпочалося 15 квітня, і Броварів, де спеціалісти компанії налаштували 18 і 23 базові станції відповідно. У кулуарах фахівці зізналися, що пощастило у першу чергу активним Інтернет-користувачам, які обираються випадково і отримують SMS-повідомлення із запрошенням протестувати 3G. Для них такий тест буде безкоштовним. У Броварах таку можливість вже отримали майже всі місцеві жителі. Спеціалісти Київстар обіцяють абонентом також плавний вихід з зони покриття 3G у зону 2G без розриву голосового з’єднання.

 

Які тарифи?

 

У Київстар вважають, що запитання про тарифи ставити поки що зарано. Наразі йде тестування-останній етап перед запуском мережі у комерційну експлуатацію, який дозволить виявити недоліки і оптимізувати мережу, уникаючи її перевантажень.

 

Абонентам не доведеться міняти свої сім-карти. Щойно послугу запустять у комерційну експлуатацію, усі сім-карти в мережі почнуть підтримувати 3G автоматично.

 

Результати тесту

 

Журналісти з різних регіонів, серед яких був і я, шеф-редактор «Високого Валу», отримали на руки смартфони LG з підтримкою HSPA-ревізії. На індикаторі мережі впевнено світився значок «Н».

 

Перші тести ми зробили просто під час прес-конференції у приміщенні. Вони були абсолютно пристойними. Ping від 70 ms, download досягав 5 Мбіт «з копійками», upload стабільно тримав мегабіт і іноді перевершував 2 Мбіт. Позаяк гаджетами користувалася уся журналістська братія в межах одного приміщення, це дуже непоганий показник.

 

 

Наступний етап – екстремальний тест під час руху містом на БРДМ:

 

 

Це насправді дуже жорсткий і об’єктивний для нас тест. Адже ми побачили, наскільки нова мережа 3G Київстар може забезпечити стабільне передавання даних (у нашому випадку відеотрансляцію), причому під час руху і у порівнянні з традиційною для нас CDMA-мережею.

 

Разом з шаленою порцією адреналіну після пересування на БРДМ різними урвищами і навіть річищем річки Смотрич (це така річка завширшки Стрижня, тільки чиста й мальовнича), ми отримали й цікавий підсумок. Адже вели пряму трансляцію просто зі смартфона LG через 3G мережу оператора.

 

Під час руху Кам’янцем-Подільським показник upload був незначним, на рівні кількасот кБіт, що дозволяло передавати лише 20-30% від усього обсягу пакету даних. Отже, 70-80% пакетів випадало і зберігалося на пристрої для подальшого довантаження. З іншого боку, апарат тримав мережу стабільно й впевнено. Обрив був лише один, коли апарат втратив мережу у вузькому місці понад берегом річки з крутими високими берегами. Якщо порівнювати з 3G CDMA, картинка геть протилежна. Кількість переданих пакетів під час руху тут на рівні 70-80% і сягає 100%. Але існують і дірки покриття, навіть у Чернігові. Кількість обривів трансляції в СДМА теж значна. Проте upload сягає 2 МБіт і швидкість руху на це не впливає.

 

Але повернімося до тестування. Наприкінці нашого плавання на БРДМ річкою Смотрич після зупинки показник upload зріс і сягнув 400 кБайт * 8 = 3,2 Мбіт. Саме на такій блискавичній швидкості я довантажив пакети прямої трансляції, що випали під час руху. Чесно кажучи у СDМА такого результату отримати не вдавалося.

 

Отже підсумуємо. Ping від 70 ms, download перевершив 5 Мбіт і навіть підкрався до 6, upload перевершував 3 Мбіт. І це при міцному стабільному триманні мережі. Непогано. Хоча під час руху швидкість просіла, але в цьому нічого звичного і неочікуваного немає. Така вже особливість технології.

 

На другий день журналісти з регіонів мали нагоду пройти захоплюючий краєзнавчий квест, встановивши на смартфон додаток «Vkraina 3G». Але про це згодом, адже «Високий Вал» спільно з Київстар вже реалізував три етапи спільного проекту "Вкраїна Чернігівщина" і, як кажуть, ДАЛІ БУДЕ)).

 

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Фоторепортаж екстрим-тестування 3G Kyivstar

 

Коментарі

Топ-новини

Останні новини

Всі новини

28 Березня 2024

18:18

Вітаміни та мікроелементи, що входять до складу Елевіт-комплекс 2 (для вагітних у ІІ-ІІІ триместрі)

17:25

У Чернігові з 15 квітня на місяць перекриють рух транспорту вулицею Коцюбинського

16:15

Корм для вашого улюбленця: що потрібно знати при виборі ідеального варіанту?

15:20

У Чернігові проведуть облаштування набережної Стрижня

14:55

Заглянуть внутрь: исследование мира с помощью рентгеновских лучей

14:18

На виїзді з Корюківки автівка влетіла у непрацюючий блокпост: водій загинув

13:33

З 1 квітня на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

12:52

Как создаются высококачественные семена подсолнечника

12:18

Водій поквапився від’їхати: у Чернігові з маршрутки випав пасажир

11:17

Налагодив схему постачання особливо небезпечних психотропів: у Чернігові затримали наркозакладчика

10:45

Автоматичні та напівавтоматичні коагулометри: чим відрізняються та який обрати

10:19

Росіяни за добу обстріляли 11 сіл в прикордонні Чернігівщини

09:25

У Чернігові на Козацькій у мікроавтобусі виявили 15 бочок зі спиртом

27 Березня 2024

19:00

Як провести SEO-аудит сайту: покрокова інструкція з проведення SEO-аудиту

17:15

У Чернігові рятувальники вивільнили ондатру, яка потрапила до дамби на Стрижні. ФОТО

16:45

Соцпрацівники 13 громад Чернігівщини отримали сучасні електроскутери

16:17

Двох росіян, які розстріляли дві автівки з цивільними людьми на Прилуччині, засудили до довічного ув’язнення

15:18

У Чернігові на перехресті вулиць Героїв Маріуполя та Кримської перекривають рух автотранспорту

14:52

Экспертные советы по выбору удилища и катушки

14:19

Кабінет пацієнта, послуги для ветеранів і не тільки. Федоров анонсував новинки в «Дії»

13:33

У Чернігові розглядають питання ремонту дороги на Єськова

12:22

Стрибнув з даху: у Ніжині знайшли тіло чоловіка

11:19

З прикордоння з початку року виїхали майже 800 жителів Чернігівщини

10:45

Выбор подходящих колес для скейтборда в соответствии с вашим стилем катания

10:17

У Чернігові на Квітневій вже замінили 600 метрів водопроводу

Дивитися більше новин

Відеосюжети

Всі відео
У Чернігові п’яний водій намагався втекти від патрульних
7 Березня 2024

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний законопроєкт уже в парламент
7 Березня 2024

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів ВІДЕО
21 Лютого 2024

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи ВІДЕО
5 Лютого 2024

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів ВІДЕО
22 Січня 2024

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів

 Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні Чернігівщини
19 Січня 2024

Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної мобілізації
12 Січня 2024

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу. ВІДЕО
7 Грудня 2023

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу.

«День у Медійній Студії «MICS 4U»
3 Серпня 2023

«День у Медійній Студії «MICS

Завод у Шестовиці: чи не залишиться Киїнська ТГ без інвестицій і в кого на голові шапка горить
19 Липня 2023

Завод у Шестовиці: чи не залишиться Киїнська ТГ без інвестицій і в кого на голові шапка

Залужний відвідав командування ЗСУ на північному напрямку ВІДЕО
28 Червня 2023

Залужний відвідав командування ЗСУ на північному напрямку

Чернігівська команда «Батьківщини» долучилася до допомоги лікарням Донбасу ВІДЕО
31 Травня 2023

Чернігівська команда «Батьківщини» долучилася до допомоги лікарням Донбасу

Дивитися більше відео