Рус Укр
Вівторок, Квітень 23, 2024 Редакція Реклама

«Битва» Народних клубів: хто переможе - «Десна» чи «Верес»?

«Битва» Народних клубів: хто переможе - «Десна» чи «Верес»?
26 Серпня 2016 4615

Сьогодні, 26 серпня, чернігівська «Десна» у рамках 6-го туру першої ліги чемпіонату України з футболу зустрінеться із рівненським «Вересом».

 

Матч відбудеться у Харкові о 18:00 на стадіоні «Сонячний».

 

Свій черговий домашній матч «Десна» знову змушена проводити поза межами рідного міста. Цього разу чернігівці вирушили у Харків, де прийматимуть суперника на стадіоні «Сонячний».

 

А суперник у «Десни» серйозний. Рівненський «Верес» — срібний призер другої ліги. Взимку футбольну команду з Рівного очолив відомий український фахівець Володимир Мазяр, який виконав поставлене завдання і повернув «Верес» до першої ліги.

 

«Верес» — унікальний футбольний колектив, який виник на теренах сучасної України. Ще два роки тому у Рівному взагалі не було професіональної команди. Небайдужі вболівальники, представники місцевої влади та бізнесмени вирішили створити Народний клуб. Це європейський підхід, коли кожен може впливати на життя футбольної команди та за допомоги наглядової Ради вирішувати питання різноманітного характеру. Така стратегія розвитку виявилася успішною і сподобалася всім.

 

 

Найцікавіше, що у «Вереса» з'явилися свої послідовники. «Десна» теж оголосила про створенння Народного клубу  в Чернігові. Були організовані зустрічі із вболівальниками, де обговорювалися питання щодо стратегії розвитку та ребрендингу емблеми клубу.

 

Під час літнього міжсезоння «Верес» провів грунтовну роботу в сфері комплектації команди. Рівненський клуб поповнило близько 15 футболістів, які мають досвід гри на найвищому рівні. Серед них можна виділити — Руслана Степанюка, Сергія Борзенка, Михайла Сергійчука, Дмитра Козьбана.

 

Дебют «Вереса» у першій лізі можна назвати успішним. Рівняни здобули чотири перемоги і зазнали поразки від принципового суперника — ковалівського «Колоса», з яким вони «воювали» ще у другій лізі.

 

 

Протистояння «Десни» і «Вереса» буде одним із центральних у 6-му турі. Між собою зустрічаються п'ята і друга команда чемпіонату, а розділяє обидва колективи лише два очки. До того ж, «Десна» вважається найкращою оборонною командою, підопічні Олександра Рябоконя пропустили два м'ячі. «Верес» по праву називають однією з найатакувальніших команд у першій лізі. Підопічні Володимира Мазяра забили 11 голів. Цікаво, хто переможе? Команда, яка найкраще обороняється, або найкраще забиває? Відповідь на це питання дізнаємося вже сьогодні...

 

«Десна» і «Верес» зіграли між собою 47 поєдинків в усіх чемпіонатах. Рівняни здобули 15 перемог, а чернігівці — 14. Ще 18 матчів завершилися у нічию. Різниця забитих і пропущених 47:60 — на користь «Вереса».

 

Останній раз обидві команди зустрічалися ще шість років тому у Чернігові. Тоді з рахунком — 4:2 перемогу святкували «сіверські» футболісти.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Десна» впоралася із чернівецькою «Буковиною»

 

Візитна картка суперника чернігівської «Десни»:

 

У середині 50-х років ХХ ст. в Рівному було три потужних колективи − «Локомотив», «Динамо» та «Будинок офіцерів». Але через те, що два останніх складалися переважно з немісцевих футболістів, спортивними керівниками було вирішено створити боєздатний колектив на базі «Локомотива». У 1955 році рівненська команда була віддана до спортивного товариства «Колос» і отримала назву «Урожай». Ще через рік назву було змінено на «Колгоспник».

 

 

У 1956 році  рівняни перемогли у 2-й зоні чемпіонату України і посіли шосте місце у фінальному турнірі. У наступному сезоні вони знову фінішували на шостому місці в чемпіонаті України та водночас вийшли до фіналу Кубка УРСР, де у вирішальному поєдинку склали зброю перед одеським СКВО − 0:2. В сезоні 1958 року «Колгоспник» виборов право участі в чемпіонаті Радянського Союзу серед команд майстрів класу «Б». Так розпочалася ера «Колгоспника» в історії рівненського футболу. За перше десятиліття виступів команди в чемпіонатах серед майстрів, «колгоспники» постійно займали місця в середині турнірної таблиці (найвищий результат − 9 місце в 1964 році). «Візитною карткою» команди з Рівного було те, що в її складі виступали виключно місцеві вихованці − більшість з них підготував відомий місцевий тренер Леонід Молчановський.

 

Натомість, із черговою «клубною реорганізацією», в 1968-му, команду було передано до іншого ФСТ − тепер рівненська команда вже носила назву «Горинь» (щоправда, півроку перед цим побувши «Партизаном»). «Горинь» найкраще виступила у своєму дебютному сезоні, коли посіла сьоме місце з-поміж 22-х команд І зони групи «Б» чемпіонату СРСР. На жаль, після кількох сезонів цілком пристойних результатів, «Горинь» у 1972 році посіла останнє місце у другій лізі. Із наступного року Рівне вчергове змінило назву свого колективу − тепер місцевий ФК носив назву «Авангард».

 

Золоті часи «Авангарду» припали на кінець 70-х − початок 80-х років минулого століття. Саме тоді рівненська команда постійно перебувала серед лідерів української зони другої ліги чемпіонату СРСР. Судять самі: в 1979 році лише одне очко не дозволило рівнянам вибороти бронзові нагороди (до чільної трійки першості увійшли «Колос» (Нікополь) і армійські команди Києва та Львова), це ж саме мізерне відставання від трійки призерів було зафіксоване і в 1980-му (виграв першість київський СКА, друге місце здобула «Буковина» (Чернівці) і третє − СКА (Львів)). Вершиною успіхів того відрізку в історії рівненського футболу став сезон 1981 року, коли авангардівцям нарешті підкорилася «бронзова» вершина. Повторити цей успіх «Авангарду» вдалося тільки в 1990 році.

 

Як не дивно, а найбільші успіхи рівненського футболу сталися у ті часи, коли проходили важкі роки становлення вже незалежної України. Останній в історії чемпіонат СРСР розпочинав вже футбольний клуб «Верес» (Рівне). Сезон 1991 року новостворений колектив закінчив на четвертому місці в першості та у якості фіналіста Кубку УРСР − за підсумками двох вирішальних ігор рівняни поступились шепетівському «Темпу» (1:2 − у Хмельницькому і 1:1 − у Рівному). А перший чемпіонат незалежної держави ознаменувався для Рівного виходом до еліти українського футболу. У швидкоплинному дебютному змаганні «Верес» виграв І зону І ліги і отримав путівку до вищої ліги чемпіонату України.

 

 

Дебют рівненського «Вересу» у вищій лізі виявився не досить вдалим: команда посіла передостаннє, 15 місце (втім, від 10 місця рівнян відділяло в підсумку тільки два пункти). Втім, вольовим рішенням ФФУ команда таки зберегла прописку у «вишці». А в наступному сезоні (1993/94) «Верес» змусив говорити про себе всю футбольну Україну. Восени 1993 року рівняни не визнавали жодних авторитетів у національному чемпіонаті: ними були биті такі гранди, як «Дніпро» (Дніпропетровськ), «Шахтар» (Донецьк), а у 1/8 фіналу Кубку України «Верес» сенсаційно вибив з розіграшу київське «Динамо» (0:0 вдома і 1:1 у Києві). Напевно, зайвий раз буде говорити про те, що ці перемоги навічно будуть вписані до золотих сторінок футболу Рівненщини! А тоді, у свій найбільш успішний сезон, рівненська команда (її найгучніші перемоги припали на період, коли біля керма колективу стояв тренер Михайло Дунець) за підсумками першого кола посідала четверте місце у вищій лізі.

 

Завдяки зусиллям президента клубу Валерія Короткова у «Вереса» з'явився найрозкішніший як на ті часи двоповерховий автобус «Неоплан», а в зимове міжсезоння клуб проводив підготовку до другого кола в сонячній Іспанії. Та весною 1994-го, коли найбільш оптимістично налаштовані вболівальники рівненського клубу вже потай сподівалися побачити своїх улюбленців у єврокубках, «Верес» суттєво збавив обороти − чемпіонат колектив завершив лише на 12 місці, а в Кубку в півфіналі поступився за сумою двох матчів сімферопольській «Таврії». А через рік казці під назвою «Рівне у вищій лізі» через навколофутбольні чинники прийшов кінець. «Верес» понизився у класі і вже не зміг повернутися до еліти.

 

 

Вилетівши до першої ліги, «Верес» був блідою тінню самого себе кількарічної давнини. Команда після того, як її залишив Коротков, була у місті і області не потрібна ані спонсорам, ані місцевій владі. У 1997 році рівненці вилетіли до другої ліги, де закінчила свої виступи в сезоні 2010/11. При цьому встановили національний антирекорд, зазнавши у першій половині чемпіонату поразки у всіх матчах та знявшись зі змагань у другому колі.

 

Відродилася професійна футбольна команда у Рівному в 2015-му. Група ентузіастів на чолі з головою обласної федерації футболу Олексієм Хахльовим оголосили про створення Народного клубу «Верес». Зрештою, 18 червня 2015 року Виконком ФФУ одноголосним рішенням допустив «Верес» до участі у другій лізі на наступний сезон. На той момент, згідно з інформацією офіційного сайту НК «Верес», його членами вже було 1113 осіб.

 

«Верес» довго у другій лізі не затримався і під керівництвом Володимира Мазяра за один сезон потрапив до першої ліги.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сіверські футболісти здобули першу перемогу в аматорському Чемпіонаті України

 

Пряму трансляцію поєдинку можна переглянути за цим посиланням.

 

Досягнення «Вереса»:

 

Переможець першої ліги Чемпіонату України — 1992

Фіналіст Кубка Української РСР — 1957, 1991

Срібний призер другої ліги Чемпіонату України —  2016

Півфіналіст Кубка України — 1993/94

 

Бронзовий призер 2-ї ліги чемпіонату СРСР — 1981, 1990.

 

Прогноз автора — 1:1

Коментарі

Топ-новини

241 вибух за тиждень: Чаус про обстановку на прикордонні та ракетний удар по Чернігову

За тиждень росіяни 50 разів обстріляли 25 населених пунктів. Зафіксовано 241 вибух.   Про це повідомив начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус у своєму каналі в Telegram.   ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЧЕРНІГОВІ ВІДКРИЛИ ЄДИНИЙ ЦЕНТР ДОПОМОГИ ПОСТРАЖДАЛИМ ВНАСЛІДОК РАКЕТНОЇ АТАКИ 17 КВІТНЯ   «Внаслідок ракетного обстрілу Чернігова загинуло 18 людей, 89 зазнали поранень. Пошкоджено 24 будинки. У Новгород-Сіверському районі пошкоджено будинки, комунікації,

Останні новини

Всі новини

23 Квітня 2024

11:20

Ветеран з Чернігова відкриває автомийку

10:17

Програму додаткової грошової допомоги для пенсіонерів продовжено ще на 3 місяці

09:25

Воїна з Чернігівщини нагородили почесним нагрудним знаком «Золотий хрест»

22 Квітня 2024

17:17

Чернігівка виборола золоту медаль серед дівчат в турнірі з шахів на Чемпіонаті України

16:18

Родині з Новоселівки американці подарували модульний будинок

15:30

На Чернігівщині п’яний водій на позашляховику пропонував патрульним 10 тисяч гривень хабаря

14:17

Дві доби не було зв’язку: у Чернігові патрульні допомогли чоловіку, у якого ймовірно був інсульт

13:33

Хто і як обирав драмтеатр у Чернігові місцем проведення зустрічі військових і виробників дронів у серпні 2023-го

12:19

Житлову субсидію на неопалювальний період призначать автоматично, але не всім: кому треба звернутися до ПФУ

11:18

У Чернігові водійка на легковику збила мотоцикліста

10:29

241 вибух за тиждень: Чаус про обстановку на прикордонні та ракетний удар по Чернігову

09:30

Юлія Тимошенко та Валерій Дубіль з командою передали цінне обладнання прилучанам, бійцям 119 бригади

19 Квітня 2024

16:16

Майже 12 мільйонів гривень на пільгові кредити у села: як на Чернігівщині втілюється Обласна програма «Власний дім»

15:18

Ще 10 людей перебувають у важкому стані після ракетного удару по Чернігову 17 квітня

14:20

На Чернігівщині через негоду без електрики понад 3 тисячі абонентів

13:33

По Чернігову та області вночі очікуються заморозки

12:22

На Чернігівщині, під час нересту, браконьєри завдали збитків рибному господарству на понад 64 тисячі гривень

11:18

Важкопоранений військовий Віталій Шумей, за яким весь час доглядає батько, заговорив

10:19

«єВідновлення»: на Чернігівщині сформували майже 300 сертифікатів на придбання житла замість знищеного

09:25

На Новгород-Сіверщині відкрили меморіальну дошку на честь полеглого воїна

18 Квітня 2024

17:25

У Чернігові відкрили єдиний центр допомоги постраждалим внаслідок ракетної атаки 17 квітня

17:00

Переваги та різновиди точкових світильників

16:16

Встигла доїхати до Полтавської області: поліцейські розшукали та повернули додому 16-річну дівчину з Семенівщини

16:00

Как реагировать на отказы при поиске работы: стратегии и советы по поддержанию уверенности

15:17

Шістьом громадам Чернігівщини передали спецтехніку для розчищення завалів та переробки відходів руйнувань

Дивитися більше новин

Відеосюжети

Всі відео
 Хто і як обирав драмтеатр у Чернігові місцем проведення зустрічі військових і виробників дронів у серпні 2023-го
22 Квітня 2024

Хто і як обирав драмтеатр у Чернігові місцем проведення зустрічі військових і виробників дронів у

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку людей – БФ «Надія»
16 Квітня 2024

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку

«Батьківщина» не підтримала насильницьку мобілізацію
12 Квітня 2024

«Батьківщина» не підтримала насильницьку

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від патрульних
7 Березня 2024

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний законопроєкт уже в парламент
7 Березня 2024

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів ВІДЕО
21 Лютого 2024

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи ВІДЕО
5 Лютого 2024

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів ВІДЕО
22 Січня 2024

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів

 Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні Чернігівщини
19 Січня 2024

Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної мобілізації
12 Січня 2024

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу. ВІДЕО
7 Грудня 2023

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу.

«День у Медійній Студії «MICS 4U»
3 Серпня 2023

«День у Медійній Студії «MICS

Дивитися більше відео