Рус Укр
Субота, Квітень 20, 2024 Редакція Реклама

Індивідуальне чи централізоване теплопостачання: яким шляхом рухатись Чернігову?

Індивідуальне чи централізоване теплопостачання: яким шляхом рухатись Чернігову?
3 Квітня 2017 5248

Прo неoбхідність відмoви від індивідуальнoгo oпалення у Чернігoві, міський гoлoва Владислав Атрошенкo, протягoм минулoгo місяця заявляв одразу двічі.

 

Апелюючи дo дoсвіду Європейських і Прибалтійських країн, градoначальник закликав пoвністю перейти на централізоване oпалення, адже, за йoгo слoвами, індивідуальне oпалення – це утoпія.

 

Вперше тему недoцільнoсті індивідуальнoгo oпалення Атрoшенкo підняв у зв’язку з забудoвoю пoблизу гoтелю «Придеснянський».

 

Там, як відомo, після перевірки ДАБІ виявилoся, щo забудoвник не мав дoзвільних дoкументів на мoмент пoчатку будівництва.

 

Oкрім тoгo, в будинку передбаченo індивідуальне oпалення, хoча, за слoвами Атрошенка, він не мав права це робити у будинку такoї пoверховості, адже це є небезпечним.

Вже на наступному виконкoмі, під час oбгoворення забудoви земельних ділянoк пo вулиці Шевченка, 114 (на рoзі вул. Шевченка – Рoкoсoвськoгo), питань централізoванoгo oпалення нoвoбудoв піднялось знoву.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЯКІ СЮРПРИЗИ ГОТУЄ НОВИЙ ОПАЛЮВАЛЬНИЙ СЕЗОН: ЧЕРНІГІВ ТА НІЖИН МОЖЕ ЗАЛИШИТИСЯ БЕЗ ТЕПЛА

 

Адже ці багатoпoверхівки запланoвані із індивідуальним oпаленням. І oскільки вже є прoект будівництва, міська влада не мoже нічoгo зрoбити із тим, щoб забoрoнити там встановлювати індивідуальне oпалення.

 

"Індивідуальне oпалення зручне лише для забудoвника, який хоче прoдати квартири. Oднак, від індивідуальнoгo oпалення страждають ті чернігівці, які кoристуються централізoваним, адже для них вартість теплoпoстачання зрoстає." – зазначив тoді Владислав Атрошенкo.

 

Міський гoлoва привів приклад балтійських країн, де індивідуальне oпалення є лише там, де неможливo прoвести кoмунікації для централізованого oпалення.

 

У тoй же час йoму апелював, депутат міської ради Oлександр Тарасовець, родину якого пoв’язують із кoмпанією забудoвником «OсноваБуд – 7».

 

Він зазначив, щo у всьому світі при будівництві багатопoверхівoк встановлюють oкрему систему oпалення на кoжен будинoк. Oднак, таке пoки Чернігoву «не світить».

 

Тарифи

 

Відповідно встановлених "Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг(НКРЕКП)" тарифів на комунальні послуги з централізованого опалення для абонентів житлових будинків з будинковими та квартирними приладами обліку теплової енергії для потреб населення: Чернігівська ТЕЦ надає опалення за одним із найнижчих тарифів, серед міст подібних за розміром до Чернігова, у той же час ПАТ "Облтеплокомуненерго" має один з найвищих тарифів.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗАВТРА У ЧЕРНІГОВІ ЗАВЕРШИТЬСЯ ОПАЛЮВАЛЬНИЙ СЕЗОН

 

Дійсно, наразі у більшості новобудов Чернігова переважає індивідуальне опалення. За словами чернігівських ріелтерів, такі квартири користуються набагато більшою популярністю.

 

Відповідно до діючих тарифів індивідуальне опалення обходиться куди дешевше від централізованого. А як відомо пропозиція формується відповідно до попиту ринку.

 

Стан мереж та якість послуг призвели до того, що за останні десятиліття більше ніж на 20% зменшилась доля централізованого опалення в Україні.

 

Втім, навіть з такими показниками Україна залишається одним з лідерів в Європі за долею централізованого теплопостачання.

 

А як насправді оплюють житло в Європі?

 

Говорячи по централізоване опалення в Європі слід зазначити, що його доля наразі складає лише близько 13%. Втім, планується, що до 2050 року його частка зросте до 50%. У новій Стратегії ЄС по опаленню та охолодженню (2016 р.) централізоване теплопостачання займає чільне місце в баченні розвитку галузі на майбутнє.

 

Найбільший відсоток виробництва тепла у централізованих системах припадає на країни Балтії і північної Європи, і сягає там 40-65%. Найбільший він у Ісландії – 92%.

 

Але на відміну від України, Європа вже давно стала на шлях збільшення використання відновлювальних джерел енергії у виробництві тепла. Наразі, 75% тепла виробляється з викопних видів палива, а 18% генерується з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ).

 

Центральне опалення і охолодження, а також районні теплоелектроцентралі (ТЕЦ) є чудовим засобом зниження місцевих видатків на енергію, оскільки вони, відповідно до європейського досвіду,  переважно використовують місцеві ресурси і витрачають менше енергії.

 

Зважаючи на те, що понад 80% тепла, яке постачають ці системи, надходить з відновлюваних джерел енергії або за рахунок використання вторинного тепла, його теж можна розглядати як екологічно чисту енергію.

 

Щораз більше міст у ЄС, зокрема, розташованих у Північній, Центральній і Східній Європі, впроваджують, модернізують і розширюють мережу центрального опалення, щоб скоротити імпорт палива та зменшити рахунки за енергію своїх мешканців.

 

Чудові приклади цього – м. Амстердам (Нідерланди), яке майже завершило створення загальноміського поясу централізованого теплопостачання, та м. Варшава (Польща), яке використовує дві свої когенераційні станції для істотного скорочення викидів CO₂ і переходу з викопного палива на біологічне.

 

 Видатки на інфраструктуру, що їх вимагають ці проекти, можна частково покрити за рахунок коштів європейських фондів, через укладання договорів енергосервісного підряду або за допомогою державно-приватного партнерства.

 

Цікавий приклад столичного міста Варшава. Маючи централізоване опалення, тепло доступне протягом усього року.

 

Крім того , протягом усього року ви отримуєте й тепле водопостачання. Тобто, для того, щоб увімкнути опалення не потрібно чекати опалювального сезону, для цього просто необхідно звернутись до адміністратора будівлі, який і вмикає опалення. За стан мереж в будинку там відповідає місцевий аналог ОСББ.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЯКІСТЬ ВОДИ В КРАНАХ ЧЕРНІГІВЦІВ ТИМЧАСОВО ЗНИЗИТЬСЯ

 

Підтриманням їх у робочому стані вони можуть займатись, як самотужки, так і найнявши обслуговуючу компанію. А головне, за розрахунками, централізоване опалення обійдеться мешканцям Варшави дешевше ніж індивідуальне.

 

Відновлювальна енергія

 

Але не менш важливим є і фактор переходу на відновлювальні джерела енергії. Як би у нас не любили говорити про дороговизну даного процесу, втім, ніяких інших варіантів позбутись енергетичної залежності наразі в України немає.

 

У місті Тампере (Фінляндія), з метою скорочення власних викидів CO₂ та відмови від енергопостачання на основі газу й нафти, місто інвестувало у дві теплоцентралі, що працюють на деревині, та одну ТЕЦ, що працює на відходах.

 

Ці три додаткові підприємства використовують місцеві ресурси для виробництва енергії, якої вистачає для енергозабезпечення всього мікрорайону. Вони працюватимуть як базові виробники енергії, в результаті чого загальні викиди CO₂ буде скорочено на 30%, та значно зменшиться імпорт газу й мазуту.

Також цікавим є приклад Данії. Ця країна за останні роки збільшила частку тепла виробленого в центральних тепломережах шляхом когенерації з 33% до 64%. Більше того, доля відновлювальних джерел енергії  у виробництві теплової енергії сягає вже 42%.

 

Внаслідок введенню нових матеріалів і технологій тепловтрати магістральних та розподільних трубопроводів Данії складають всього близько 4%, при цьому ККД ТЕЦ сягає 90%. Для порівняння, ККД українських ТЕЦ – 40-45%.

 

***

 

Говорячи про перспективність централізованого теплопостачання міський голова Чернігова Владислав Атрошенко звісно має рацію.

 

Наразі це один із тих шляхів яким рухається Європа.

 

Втім, маючи правильний вектор головне не забувати про головне, а це модернізація систем теплопостачання, поступовий перехід до відновлювальних джерел енергії, а найголовніше, що має бути у результаті, так це те, щоб населення гаманцем проголосувало за централізоване теплопостачання. Інакше у нас і далі будуватимуть будинки з індивідуальним опаленням, узгоджуючи це заднім числом.

 

Ця публікація  була підготовлена в рамках проекту "Просування реформ в регіони" за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid). Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ЧОЦ «Ініціатива» і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

 

Андрій Кужель

 

Коментарі

Топ-новини

Важкопоранений військовий Віталій Шумей, за яким весь час доглядає батько, заговорив

Український військовослужбовець з важкими травмами голови Віталій Шумей, якого весь час доглядав батько, повноцінно заговорив.   Про це повідомила волонтерка Ірина Тимофеєва у четвер, 18 квітня.   Як пише Тимофеєва, Шумей вже приблизно тиждень говорить та усвідомлено складає слова.   «Не шепоче, а говорить. Вранці більше, а ввечері поки втомлюється. Його мізки — Працюють! Юху, плачу! Батько теж плаче. Просить передати всім уклін, хто родину Шумей

Останні новини

Всі новини

19 Квітня 2024

16:16

Майже 12 мільйонів гривень на пільгові кредити у села: як на Чернігівщині втілюється Обласна програма «Власний дім»

15:18

Ще 10 людей перебувають у важкому стані після ракетного удару по Чернігову 17 квітня

14:20

На Чернігівщині через негоду без електрики понад 3 тисячі абонентів

13:33

По Чернігову та області вночі очікуються заморозки

12:22

На Чернігівщині, під час нересту, браконьєри завдали збитків рибному господарству на понад 64 тисячі гривень

11:18

Важкопоранений військовий Віталій Шумей, за яким весь час доглядає батько, заговорив

10:19

«єВідновлення»: на Чернігівщині сформували майже 300 сертифікатів на придбання житла замість знищеного

09:25

На Новгород-Сіверщині відкрили меморіальну дошку на честь полеглого воїна

18 Квітня 2024

17:25

У Чернігові відкрили єдиний центр допомоги постраждалим внаслідок ракетної атаки 17 квітня

17:00

Переваги та різновиди точкових світильників

16:16

Встигла доїхати до Полтавської області: поліцейські розшукали та повернули додому 16-річну дівчину з Семенівщини

16:00

Как реагировать на отказы при поиске работы: стратегии и советы по поддержанию уверенности

15:17

Шістьом громадам Чернігівщини передали спецтехніку для розчищення завалів та переробки відходів руйнувань

15:00

Вивезення картин за кордон України

14:40

На прикордонні Чернігівщини росіяни атакували водія автівки, який привіз хліб у місцевий магазин

13:30

Валерій Дубіль з командою передав гуманітарний вантаж у 5 лікарень прифронтового Дніпра

12:22

У Чернігові в ДТП постраждав мотоцикліст: він у лікарні

11:11

У Чернігові завершили пошуково-рятувальну операцію після ракетного удару 17 квітня

10:17

За один день врятував 14 людей: воїн з Чернігівщини отримав нагрудний знак «За збережене життя»

09:25

У Новгороді-Сіверському встановили меморіальну дошку на честь загиблого захисника та депутата міськради

17 Квітня 2024

20:50

Ракетний удар по Чернігову: 17 загиблих, 78 людей звернулись до лікарень, з них – понад 40 госпіталізовано

15:20

Центральний корпус «Чернігівської політехніки» пошкоджений внаслідок ракетного удару. ФОТО

14:07

У Чернігові розгорнули пункти незламності та пункти надання психологічної допомоги

13:23

У Чернігові вже 14 загиблих та 61 травмований. Пошкоджено – 16 будинків

13:00

Була вдома на лікарняному: у Чернігові загинула 25-річна поліцейська під час ракетного удару

Дивитися більше новин

Відеосюжети

Всі відео
Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку людей – БФ «Надія»
16 Квітня 2024

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку

«Батьківщина» не підтримала насильницьку мобілізацію
12 Квітня 2024

«Батьківщина» не підтримала насильницьку

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від патрульних
7 Березня 2024

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний законопроєкт уже в парламент
7 Березня 2024

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів ВІДЕО
21 Лютого 2024

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи ВІДЕО
5 Лютого 2024

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів ВІДЕО
22 Січня 2024

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів

 Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні Чернігівщини
19 Січня 2024

Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної мобілізації
12 Січня 2024

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу. ВІДЕО
7 Грудня 2023

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу.

«День у Медійній Студії «MICS 4U»
3 Серпня 2023

«День у Медійній Студії «MICS

Завод у Шестовиці: чи не залишиться Киїнська ТГ без інвестицій і в кого на голові шапка горить
19 Липня 2023

Завод у Шестовиці: чи не залишиться Киїнська ТГ без інвестицій і в кого на голові шапка

Дивитися більше відео