Рус Укр
Четвер, Березень 28, 2024 Редакція Реклама

Примушування до консолідації: як проходило обрання Черненка на посаду секретаря Чернігівської міськради

Примушування до консолідації: як проходило обрання Черненка на посаду секретаря Чернігівської міськради
30 Червня 2017 8321

Мильна опера під назвою «вибори нового секретаря Чернігівської міськради» завершена.

 

Місяць перемовин із представниками різних політсил, одразу декілька прізвищ депутатів, яких називали ймовірними кандидатами і, зрештою, обрання нового секретаря міськради.

 

Ним став представник «Нашого краю» Максим Черненок, хоча ще 25 травня після звільнення з посади Віктора Бистрова, який представляє цю політсилу, такий варіант здавався малоймовірним.

 

Як узгоджувалася кандидатура

 

Не встиг міський голова Владислав Атрошенко поставити підпис під проектом рішення про звільнення Віктора Бистрова, який, на його думку, не консолідував сесійну залу, у кулуарах почали називати прізвища ймовірних кандидатів на посаду секретаря.

 

Пріоритетним, як і говорив міський голова, був представник «Нашого краю».

 

Утім, розглядалися й інші кандидатури з оточення Атрошенка.

 

Перш за все, це начальник управління освіти Василь Білогура та керівник КП «Зеленбуд» Роман Старіков, який, втім, одразу відмовився від таких перспектив, через те, що його все влаштовувало на підприємстві.

 

Головного освітянина Чернігова не хотіли висувати на цю посаду, вважаючи, що він не впорається із покладеними завданнями.

 

В «Нашому краї» після кожної подібної публікації в ЗМІ поспішали оприлюднювати заяви щодо того, що вони відмовляються висувати свою кандидатуру на посаду секретаря. Віктор Бистров в інтерв’ю «Типовому Чернігову» говорив про те, що це рішення фракції підписали всі депутати. 

 

Таку позицію «Нашого краю» співрозмовники Високого Валу у міській раді пов’язували, головно, із позицією нардепа Валерія Давиденка, якого вважають куратором партії на Чернігівщині(про його конфлікт з Атрошенком,  через небажання якого давати «Нашому краю» більше посад у виконкомі і сталося звільнення Бистрова, ми вже повідомляли).

 

Підтримували його у небажанні миритися з Атрошенком Олександр Соколов та Віктор Бистров.

 

Разом з тим, у фракції була значна кількість депутатів, так чи інакше залежних від міської влади: керівники бюджетних установ та забудовники, який об’єктивно легше переконувати у необхідності «співпраці» мером(варто лише ознайомитися зі складом фракції «Нашого краю»).

 

Саме з ними і почали «працювати» у команді Атрошенка. Ще до сесії стало відомо про як мінімум 8 депутатів, які готові підтримати висування кандидата від фракції. Озвучувалися і конкретні прізвища: перевізника Сергія Вакуленка та забудовника і юриста Максима Черненка.

 

Останній вже після свого обрання побіжно підтвердив, що протягом місяця команда мера проводила консультації із представниками різних фракцій.

 

У ЗМІ почали писати про «розкол» «Нашого краю» на прибічників та противників співпраці з Атрошенком.

 

Попередньо кандидатуру Максима Черненка на посаду секретаря узгодили в понеділок, 26 червня, а остаточно ввечері 28 червня, за день до сесії.

 

Фінальних домовленостей було досягнуто після 9 години вечора.

 

Владислав Атрошенко під час спілкування з Високим Валом підтвердив факт зустрічі з Максимом Черненком ввечері 28 червня, однак зазначив, що вони обговорювали «якісь технічні моменти».

 

Хто такий Черненок?

 

Максиму Черненку 40 років, він кандидат юридичних наук та доцент кафедри кримінального права Чернігівського національного технологічного університету. Також має стосунок до фірми «Денар-люкс», яка, зокрема займалася будівництвом комплексу «Стрілецька набережна» та низки інших об’єктів у Чернігові.

 

Згідно з електронною декларацією, він має майже 13 мільйонів гривень доходів, отриманих в 2016 році.

Торік він отримав 73 тисяч гривень зарплатні в Чернігівському національному технологічному університеті, 43 тисячі гривень зарплати як директор товариства з обмеженою відповідальністю "Денар-Люкс", де також є бенефіціарним власником, і 3,9 млн грн від відчуження майнових прав громадянам.

 

Крім того, Черненок задекларував 555 тис. грн, які позичив "Денар-Люкс", 8,2 млн грн внеску в фінансову компанію "Регіон Капітал", два легкових автомобіля (Honda Accord Sport 2006 року випуску і Mitsubishi Lancer 2006 року випуску) та житловий будинок площею 356,8 кв. м своєї матері.

 

У розділі "Фінансові зобов'язання" він вказав 3 млн грн, сплачені ним у рахунок основної суми кредиту.

 

 

За Бистрова образились, але кращого за Черненка немає

 

Ще перед початком 21 сесії, коли більшість депутатів ще не прийшли на робочі місця, заступник міського голови Олександр Ломако вже розповідав ЗМІ про політичну приналежність кандидата на посаду секретаря.

 

За його словами, під це рішення в сесійній залі є 26 голосів.

 

Говорив він це, не приховуючи задоволення від отриманого результату.

Голоси «Нашого краю» команді Атрошенка необхідні були для зміцнення більшості. Адже Віктора Бистрова з посади знімали 23 депутати і хитка більшість, де голоси тієї ж «Батьківщини» на вагу «золотої акції», була їм не вигідна.

 

До того ж, таким чином досягався частковий розкол найбільшої фракції і візуально це виглядало саме так.

 

Коли Атрошенко відкрив сесію, у залі не дорахувались 4 депутатів від «Нашого краю»(лідерів фракції), яких називали найбільшими противниками співпраці з міським головою. Це Олександр Соколов, Віктор Бистров, Володимир Козир і Сергій Вакуленко. Останній якраз і був одним із кандидатів на посаду секретаря, однак вибір пав на Максима Черненка.

Щоправда, причини відсутності депутатів пояснювали тим, що Соколов відзначав день народження, Бистров та Вакуленко перебувають у відпустках за кордоном, а Козир – у відрядженні.

 

Частина «Нашого краю», яка прийшла на сесію, таки підтримала висунуту Атрошенком кандидатуру Черненка.

 

Пояснювали це в дусі самого міського голови, який заявив, що він є компромісною фігурою для всіх фракцій.

 

Ігор Желдак заявив, що Черненок не є кандидатурою від «Нашого краю», хоча і є представником цієї політсили.

 

«А є кращі? Якщо ви знайдете таких, але я не бачив жодної. До мене підходили багато колег з інших фракцій, кращого не знайшли», - сказав Желдак.

 

Поки депутати голосували у кабінках, Олександр Ломако заявляв про тиск на «Наш край» з боку київського керівництва

 

«Фракція «Наш край», депутати, які є в міській раді, десь проявили самостійність і не дали собою маніпулювати тими, хто намагається кукловодити у Києві», - заявив він майже тими ж тезами, якими перед цим оперував Владислав Атрошенко.

 

Ігор Желдак факт тиску на «Наш край» спростовував як і інформацію про розкол у фракції.

 

«Про розкол «Нашого краю» говорити не можна. Є монолітна, ціла фракція», - сказав він.

 

При цьому, як у Желдака, так і у самого Черненка є образа за зняття з посади Віктора Бистрова.

 

«Краще спробувати. Ми були занепокоєні тією ситуацією, яка сталася на минулій сесії. Можливо, моя кандидатура була компромісною. Ми обговорювали це і на фракції було прийнято рішення мене підтримати», - прокоментував своє обрання на посаду Максим Черненок.

 

Голоси депутатів розділилися наступним чином: 28 «за», 8 – «проти».

 

Про своє неголосування за Черненка заявили лише у «Батьківшині».

«Я вважаю, що Максим він не зможе консолідувати зал і конструктивно працювати, тому ми сьогодні прийняли таку позицію фракції не голосувати за його позицію», - сказав керівник фракції Іван Бакшун.

 

Також, за інформацією Високого Валу, не голосувала за Черненка і частина «Самопомочі».

 

P.S.

 

Одразу після оголошення результатів голосування, Владислав Атрошенко запросив Максима Черненка зайняти крісло секретаря.

 

І з перших хвилин на новій посаді він, певно, зрозумів, що «конструктивна позиція» і «консолідація» мовою Владислава Атрошенка у 90 відсотках випадків означають необхідність погоджуватись з усім, що міський голова пропонує до ухвалення.

 

Першим питанням депутати розглядали запропоновані зміни до регламенту, згідно з якими голосувати під час таємного голосування можна, пред’являючи не тільки посвідчення депутата, а й водійські права та паспорт.

 

Таким чином звільняли Віктора Бистрова і в «Нашому краї» заявляли про неприпустимість відповідних змін до регламенту.

 

Для затвердження проекту рішення з першого разу не вистачило голосів саме найбільшої фракції.

 

«У вас нема фракції, у вас є сесійна зала. Це ви для себе зауважте», - натякаючи на те, що новий секретар може повторити долю Віктора Бистрова, сказав Атрошенко. 

 

Андрій ТІТОК

Коментарі

Топ-новини

В Чернігові 29 березня завершується опалювальний сезон

В Чернігові 29 березня завершується опалювальний сезон.   Послуга гарячого водопостачання надаватиметься й надалі.   Про це йшла мова під час загальноміської наради 26 березня.   ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПІДОЗРЮЄТЬСЯ У РОЗТРАТІ 2 МЛН БЮДЖЕТНИХ КОШТІВ: НА ЧЕРНІГІВЩИНІ ОГОЛОСИЛИ ПІДОЗРУ КЕРІВНИКУ КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА   «Ми пройшли опалювальний сезон безперебійно. І за це, в першу чергу, хочу подякувати ЗСУ за захист неба над нашим містом. Також хочу

Останні новини

Всі новини

28 Березня 2024

10:25

Налагодив схему постачання особливо небезпечних психотропів: у Чернігові затримали наркозакладчика

09:30

Росіяни за добу обстріляли 11 сіл в прикордонні Чернігівщини

27 Березня 2024

19:00

Як провести SEO-аудит сайту: покрокова інструкція з проведення SEO-аудиту

17:15

У Чернігові рятувальники вивільнили ондатру, яка потрапила до дамби на Стрижні. ФОТО

16:45

Соцпрацівники 13 громад Чернігівщини отримали сучасні електроскутери

16:17

Двох росіян, які розстріляли дві автівки з цивільними людьми на Прилуччині, засудили до довічного ув’язнення

15:18

У Чернігові на перехресті вулиць Героїв Маріуполя та Кримської перекривають рух автотранспорту

14:52

Экспертные советы по выбору удилища и катушки

14:19

Кабінет пацієнта, послуги для ветеранів і не тільки. Федоров анонсував новинки в «Дії»

13:33

У Чернігові розглядають питання ремонту дороги на Єськова

12:22

Стрибнув з даху: у Ніжині знайшли тіло чоловіка

11:19

З прикордоння з початку року виїхали майже 800 жителів Чернігівщини

10:45

Выбор подходящих колес для скейтборда в соответствии с вашим стилем катания

10:17

У Чернігові на Квітневій вже замінили 600 метрів водопроводу

09:20

Продовольча та грошова допомога: як підтримує Чернігівщину Всесвітня продовольча програма

26 Березня 2024

16:22

Олександр Шибирин став начальником Чернігівського ТЦК та СП

15:23

Збитки майже на 300 тисяч гривень: на Чернігівщині оголосили підозру державній реєстраторці

14:52

Стилус — больше, чем просто перо

14:25

Врізався в огорожу з металевими воротами: на Новгород-Сіверщині загинув мотоцикліст

13:33

За перший тиждень на Чернігівщині засіяли 6 тисяч гектарів ярими зерновими

12:17

На Чернігівщині зросла кількість хворих на коронавірус

11:45

Розвантажувальні системи (РПС) у сучасному військовому спорядженні

11:20

Коли Страсний тиждень 2024: дати, що можна і не можна робити

10:17

У Чернігові підписали меморандум із Німецьким товариством міжнародного співробітництва

10:00

Юлія Тимошенко розповіла, чому була проти закону про медичну марихуану

Дивитися більше новин

Відеосюжети

Всі відео
У Чернігові п’яний водій намагався втекти від патрульних
7 Березня 2024

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний законопроєкт уже в парламент
7 Березня 2024

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів ВІДЕО
21 Лютого 2024

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи ВІДЕО
5 Лютого 2024

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів ВІДЕО
22 Січня 2024

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів

 Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні Чернігівщини
19 Січня 2024

Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної мобілізації
12 Січня 2024

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу. ВІДЕО
7 Грудня 2023

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу.

«День у Медійній Студії «MICS 4U»
3 Серпня 2023

«День у Медійній Студії «MICS

Завод у Шестовиці: чи не залишиться Киїнська ТГ без інвестицій і в кого на голові шапка горить
19 Липня 2023

Завод у Шестовиці: чи не залишиться Киїнська ТГ без інвестицій і в кого на голові шапка

Залужний відвідав командування ЗСУ на північному напрямку ВІДЕО
28 Червня 2023

Залужний відвідав командування ЗСУ на північному напрямку

Чернігівська команда «Батьківщини» долучилася до допомоги лікарням Донбасу ВІДЕО
31 Травня 2023

Чернігівська команда «Батьківщини» долучилася до допомоги лікарням Донбасу

Дивитися більше відео