Рус Укр
Пятница, март 29, 2024 Редакция Реклама

3,5 гектари в Ялівщині – для дітей чи для забудови? Міська влада зробила свій вибір не на користь чернігівських діток

3,5 гектари в Ялівщині – для дітей чи для забудови? Міська влада зробила свій вибір не на користь чернігівських діток
25 ноября 2021 5303

25 листопада небайдужі мешканці Чернігова зібралися на акцію протесту під стінами міської ради, аби не дати роздерибанити Ялівщину, знищивши Центр дитячо-юнацького туризму. Громадські організації міста, політичні партії та пересічні містяни прийшли до  мерії висловити свою позицію.

 

Хто ініціював продаж?

 

Винесенню скандального питання на листопадову сесію передувала заява міського голови Владислава Атрошенка на сесії жовтневій.

 

Тоді він порадив вивчити питання і обговорити з містянами можливість продажу на аукціоні «будинку колгоспника». Зі слів мера, утримання центру  дитячо-юнацького туризму обходиться місту надто дорого – близько 600 тисяч гривень на рік. Через карантин та відсутність опалення у приміщенні, яке, нібито, руйнується, нині займаються лише 2 гуртки.

 

(територія центру знаходиться по іншу сторону так званого «Царського села», - авт..)

 

«Я хочу порадитись із людьми. Тому що, і продаж – жалко, але й утримувати – це фактично ситуація патова. Треба якесь рішення ухвалювати. Знов таки, можливо громадськість підкаже для якої мети нам витрати мільйони», - сказав тоді Атрошенко, однак обговорення з боку міської влади як такого не провели.

 

 

Натомість, ідею мера щодо продажу землі в Ялівщині почали активно критикувати активісти.  Правозахисник Олександр Гашпар припускає, що в планах міської влади віддати Ялівщину під забудову. Але це незаконно, стверджує він.

 

 «Не зрозуміло чому, без громадського обговорення, виносять на сесію питання надання дозволу Фонду комунального майна на розробку проекту землеустрою щодо відведення цієї земельної ділянки. Остання досі не була сформована і залишалася серед земель запасу міської ради. Раніше, за радянських часів, її відвели під готель обкому партії, так званий «будинок колгоспника. З 2013 року усі землі запасу в межах Ялівщини передали однойменному регіональному ландшафтному парку. Тобто, до цього часу ділянка там і знаходилася. Відтак передавати її, наприклад, для котеджного містечка не можна, оскільки діють обмеження для об’єктів природно-заповідного фонду», - зауважив Олександр Гашпар.

 

 

Заяву з цього ж приводу у Facebook оприлюднила громадська організація «Еко Місто». У ній відзначено невтішну тенденцію, коли міська рада та її голова під аргументом «оптимізації» бюджету знову планує заробляти за рахунок парків і зелених зон.

 

«Наслідки такої «оптимізації» ми бачимо прямо зараз, коли на наших очах вирубують сотні молодих дерев на території колишнього лісорозсаднику в Ялівщині, що опинився у приватній власності. І ні поліція, ні прокуратура нічого не можуть протиставити знищенню рекреаційної зони», - йдеться у заяві.

 

 

Напередодні сесії позицію по Ялівщині висловили у ВО «Батьківщина». Як відомо ця політична сила свого часу займала активну позицію у створенні Регіонального-ландшафного парку. Зокрема, народний депутат Валерій Дубіль, заручившись підтримкою чернігівців, зміг завадити забудові Ялівщини, як те планувала тодішня міська влада на чолі з Олександром Соколовим. «Батьківщина» взяла участь і в сьогоднішньому мітингу.

 

 

«Сьогодні ми прийшли без політичних прапорів, виключно підтримати ініціативу небайдужих громадян. Ми прекрасно розуміємо, що якби у міської влади було бажання розвивати дитячий центр туризму, то вони б його зробили зразковим для всієї країни. Туристсько-оздоровчий напрямок потрібно розвивати не в маленьких залах та в приміщеннях навчальних закладів, як нам намагаються двести в мерії.  Ялівщина -  це фантастичне місце для практичних занять діток.

 

Натомість, ми розуміємо, що 3.5 га землі – є дуже привабливі з точки зору забудови. Умовно кажучи тут можна побудувати 70 котеджів, якщо кожен з них розмістити на 5 сотках. Тоді питання – що для влади важливіше – зробити Царське село №2 для десятка обраних родин, чи створити умови, щоб дітки з усього міста займалися в цьому центрі? Тут не варто застосовувати бізнесове мислення, а треба подумати про майбутні покоління», - аргументував позицію «Батьківщини» в.о. голови партії в Чернігові Артем Євминець.

 

 

 

Про те, що сам центр знаходиться в задовільному стані повідомила депутатка міської ради Марина Рейко. Напередодні сесії вона опублікувала фотографії Чернігівського центру дитячо-юнацького туризму, краєзнавства та військово-патріотичного виховання в Ялівщині. До фото додала обурливий пост.

 

«Що ми за люди такі? Закривати елітний центр для дітей? Продавати?

Це «Шишкинн» у самому центрі міста, в якому безкоштовно розвивають дітей!... На фото - сам центр, він знаходиться у нормальному стані, якісний дерев’яний паркет, камінна зала з проектором, безліч розвиваючих треків на вулиці.

Проте, замість розвитку своїх дітей, ми займаємся «привабленням туристів» і наступного року оцього добра в нас не буде, а в центрі напроти міськради буде новий фонтан та реконструкція за 46,5 млн грн. П – пріоритети».

 

 

 

Чим важливий центр?

 

У структурі центру діють 24 гуртки, в яких займається близько 380 дітей. Це комунальний заклад позашкільної освіти, куди ходять діти різного віку. Серед них є переможці та призери всеукраїнських змагань зі спортивного туризму. На базі команди центру сформували збірну області. На чемпіонаті України з пішохідного туризму вона посіла друге місце.

 

 

Думки людей:

 

Павло, підприємець:

-Моя донька відвідувала заходи, які проводили у центрі. Вважаю, що його треба зберегти, він потрібен. Тим більше, що 600 тисяч, кошти на річне утримання закладу, не такі вже й великі. Особливо з огляду на ті 50 мільйонів, які будуть витрачати на мало кому потрібну реконструкцію скверу Попудренка. Краще було б навести лад у багатьох куточках міста. Тому я – за раціональне використання коштів бюджету.

Те саме стосується і території Ялівщини. Крім неї, є багато місць у Чернігові, де можна вести забудову. Чому комусь треба саме там? Аби ми втратили це чудове місце для відпочинку? Наша родина цього року 5 разів на велосипедах виїздила в Ялівщину, аби поспілкуватися з природою, надихнутися лісом, річкою. Отримали море позитиву!

 

Наталія, продавчиня:

-Мені не байдуже те, що відбувається зараз у місті. Знищення дерев у ландшафтному парку – взагалі варварство. Гадаю, що міська влада зобов`язана підтримувати дитячий туризм, а не знищувати його. Ми маємо захистити Ялівщину. Адже це територія громади Чернігова, а не чиясь приватна. Зрозуміло, що вона є ласим шматком для спритників, які хочуть жити в лісі, поруч з річкою.

Я мешкаю неподалік Ялівщини і люблю там гуляти. Завжди прибираю сміття, аби не спотворити природу. Долучаюся до екологічних акцій. Тому добре розумію, чим загрожує така приватизація. Втраті Ялівщини треба запобігти. Усі можливості для цього є.  

 

Що вирішили депутати?

 

Як намагався під час сесії 25 листопада переконати людей Владислав Атрошенко, питання Центру дитячо-юнацького туризму суто технічне і необхідне для впорядкування земельної ділянки. Також він пообіцяв, що зводити багатоповерхівки на цій території не дозволить.

 

Олександр Гашпар переконував, якщо депутати нададуть дозвіл на відведення ділянки фонду комунального майна, ці 3,5 гектари не зможуть увійти до меж Регіонального ландшафтного парку Ялівщина і їм у майбутньому загрожуватиме забудова.

 

Депутати міськради не дослухалися до думки людей і підтримали проект рішення, запропонований їм на розгляд. Олександр Гашпар у відповідь пообіцяв звернутися до суду, аби відмінити ухвалене депутатами рішення.

 

Фото - Віктор Кошмал

 

Комментарии

Топ-новости

Последние новости

Все новости

28 марта 2024

18:18

Вітаміни та мікроелементи, що входять до складу Елевіт-комплекс 2 (для вагітних у ІІ-ІІІ триместрі)

17:25

У Чернігові з 15 квітня на місяць перекриють рух транспорту вулицею Коцюбинського

16:15

Корм для вашого улюбленця: що потрібно знати при виборі ідеального варіанту?

15:20

У Чернігові проведуть облаштування набережної Стрижня

14:55

Заглянуть внутрь: исследование мира с помощью рентгеновских лучей

14:18

На виїзді з Корюківки автівка влетіла у непрацюючий блокпост: водій загинув

13:33

З 1 квітня на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

12:52

Как создаются высококачественные семена подсолнечника

12:18

Водій поквапився від’їхати: у Чернігові з маршрутки випав пасажир

11:17

Налагодив схему постачання особливо небезпечних психотропів: у Чернігові затримали наркозакладчика

10:45

Автоматичні та напівавтоматичні коагулометри: чим відрізняються та який обрати

10:19

Росіяни за добу обстріляли 11 сіл в прикордонні Чернігівщини

09:25

У Чернігові на Козацькій у мікроавтобусі виявили 15 бочок зі спиртом

27 марта 2024

19:00

Як провести SEO-аудит сайту: покрокова інструкція з проведення SEO-аудиту

17:15

У Чернігові рятувальники вивільнили ондатру, яка потрапила до дамби на Стрижні. ФОТО

16:45

Соцпрацівники 13 громад Чернігівщини отримали сучасні електроскутери

16:17

Двох росіян, які розстріляли дві автівки з цивільними людьми на Прилуччині, засудили до довічного ув’язнення

15:18

У Чернігові на перехресті вулиць Героїв Маріуполя та Кримської перекривають рух автотранспорту

14:52

Экспертные советы по выбору удилища и катушки

14:19

Кабінет пацієнта, послуги для ветеранів і не тільки. Федоров анонсував новинки в «Дії»

13:33

У Чернігові розглядають питання ремонту дороги на Єськова

12:22

Стрибнув з даху: у Ніжині знайшли тіло чоловіка

11:19

З прикордоння з початку року виїхали майже 800 жителів Чернігівщини

10:45

Выбор подходящих колес для скейтборда в соответствии с вашим стилем катания

10:17

У Чернігові на Квітневій вже замінили 600 метрів водопроводу

Смотреть больше новостей

Видеосюжеты

Все видео
У Чернігові п’яний водій намагався втекти від патрульних
7 марта 2024

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний законопроєкт уже в парламент
7 марта 2024

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів ВІДЕО
21 февраля 2024

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи ВІДЕО
5 февраля 2024

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів ВІДЕО
22 января 2024

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів

 Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні Чернігівщини
19 января 2024

Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної мобілізації
12 января 2024

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу. ВІДЕО
7 декабря 2023

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу.

«День у Медійній Студії «MICS 4U»
3 августа 2023

«День у Медійній Студії «MICS

Завод у Шестовиці: чи не залишиться Киїнська ТГ без інвестицій і в кого на голові шапка горить
19 июля 2023

Завод у Шестовиці: чи не залишиться Киїнська ТГ без інвестицій і в кого на голові шапка

Залужний відвідав командування ЗСУ на північному напрямку ВІДЕО
28 июня 2023

Залужний відвідав командування ЗСУ на північному напрямку

Чернігівська команда «Батьківщини» долучилася до допомоги лікарням Донбасу ВІДЕО
31 мая 2023

Чернігівська команда «Батьківщини» долучилася до допомоги лікарням Донбасу

Смотреть больше видеорепортажей