Рус Укр
Среда, апрель 24, 2024 Редакция Реклама

Зарплати зросли на 13%, а ціна газу на 70%: економіст назвав підвищення тарифів грабіжництвом

Зарплати зросли на 13%, а ціна газу на 70%: економіст назвав підвищення тарифів грабіжництвом
13 января 2021 3960

Економіст та відомий фінансист В’ячеслав Лебідь показав розрахунки, згідно якими заборгованість людей за комунальні послуги стрімко зростає.

 

Причиною цього він називає відсутність купівельної спроможності громадян сплачувати необгрунтовано високі тарифи.
 


Про свої розрахунки В’ячеслав Лебідь розповів на мітингу проти підвищення тарифів, який відбувся 12 січня у Чернігові. Будучи депутатом трьох скликань міської ради від ВО «Батьківщина» він відстоював адекватну вартість комунальних платежів для містян. Сьогодні він хоч і не має представництва у органах місцевого самоврядування, тим не менш, разом з однопартійцями з ВО «Батьківщина» підтримую людей.



На своїй сторінці в Фейсбук В’ячеслав Лебідь детально проаналізував ситуацію з комунальними платежами для чернігівців. На його думку надання комунальних послуг в Україні перетворилось з економічного питання у системну державну проблему.

 

 

Чому це так, та як її вирішити?

 

Комунальна ситуація: продавець хоче продати, покупець немає можливості купити…

 

Давайте згадаємо, що таке ціна. Ціна - фундаментальна економічна категорія, яка означає кількість грошей, за яку ПРОДАВЕЦЬ згоден продати, а ПОКУПЕЦЬ готовий купити одиницю товару.

 

Відповідно компанії, які займаються продажом газу, «виставляють» свою ціну на газ, а споживач (населення) не має реальної фінансової можливості його купити… - все замкнене коло…

 

За 4,5 роки заборгованість населення за житлово-комунальні послуги збільшилася у 5,3 рази, та на 01.12.20 склала астрономічну суму 66,1 млрд грн.

 

 

Деякі чиновники кажуть, що українці просто дуже звикли до «соціалізму» та просто не хочуть платити за комунальні послуги буржуям…

 

Фактично все виглядає дещо по інакшому. Українці при можливості (поза опалювальний сезон) платять за поточну комуналки та частково пробують погашати борги, а ось у опалювальний період люди і накопичують борги.

 

 

  

Фактично люди накопичують борги під час опалювального періоду? Структура заборгованості населення за житлово-комунальні послуги на 01.12.2020.

 

 

 

Видно, що левову частину (73,4%) заборгованості українців за житлово комунальні послуги у основі яких лежить вартість природного газу:

 

‐ Постачання та розподіл природного газу – 42,1%;

 

‐ Постачання теплової енергії та гарячої води – 31,3%.

 

Давайте подивимось, яким чином у 2020 році на Чернігівщині змінювалась вартість газу.

 

 

 

Вартість газу з доставкою для чернігівців, за минулий рік збільшилося на 70,7% і склала 11,84 грн за 1 м3 природного газу! А саме:

 

‐ ТОВ «ЧЕРНІГІВГАЗ ЗБУТ» збільшила за рік вартість газу для чернігівців на 68,7% - з 1 січня 2021 року встановила тариф на поточний місяць у розмірі 9,90 грн за 1 м3 (без доставки).

 

‐ АТ «ЧЕРНІГІВГАЗ» збільшила за рік тариф на доставку газу на 82,0 %, з 1 січня 2021 року встановила тариф 1,944 грн за 1 м3.

 

Це грабіжницьке збільшення вартості природного газу для населення.

 

Яким чином змінилася купівельна спроможність мешканців Чернігівської області? Для цього проаналізуємо зростання Середньої місячної зарплати у Чернігівській області в 2020 році.

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЧЕРНІГІВЦІ ВИЙШЛИ НА ПРОТЕСТ ПРОТИ ПІДВИЩЕННЯ КОМУНАЛЬНИХ ТАРИФІВ. ФОТОФАКТ

 

Чи відповідає зростання ціни енергоносіїв зростанню купівельної спроможності українців?

 

Таким чином ми бачимо, що Середня місячна зарплата у Чернігівській області в 2020 році збільшилася на 13,4%. А вартість газу з доставкою на 70,7%!

 

А зростання вартості газу призведе до відповідного зростання всіх тарифів пов’язані з вартістю газу – опалення, гаряча вода, тощо.

 

Відповідно зростання вартості ключової складової житлово-комунальних послуг – газу, опалення, гарячої води у Чернігівській області у 5,3 рази випереджає зростання купівельної спроможності працюючого населення!

 

Що казати про платоспроможність пенсіонерів, людей з особливими потребами, безробітних та інші версти соціально незахищеного населення… и це я не згадую про наслідки пандемії COVID 19…

 

За останні 7 років ціна на природній газ для населення в середньому зросла у 15-16 разів (!!!), скажіть, а у скільки разів збільшилась купівельна спроможність українських домогосподарств?

 

Населенню хочуть продати товар (газ, опалення, гарячу воду) за ту ціну, яку люди неспроможні заплатити!!!

 

Як олігархи з шаленими націнками продають українцям їх же власний газ?

 

Крім того, хочу нагадати, що згідно статті 13 Конституції України: «Земля, її надра, … є об'єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією…».

 

Україна видобуває понад 20 млрд м3 природного газу, для потреб населення України потрібно менше 16 млрд м3 природного газу. Звідки ж зростання у 15-16 разів?

 

Виявляється чиновники вирішили сформувати «справедливу ціну» на енергоносії для чого у ціноутворенні використовують схеми «Роттердам+» та «Дюссельдорф+», завдяки яким ціна утворюється не з собівартості видобутку та транспортування в Україні, а «формується» з ціни на європейських енергетичних хабах та ще додається вартість транспортування енергоносіїв з Західної Європи в Україну…

 

Цікаво як на своїй Фейсбук-сторінці Юлія Тимошенко оцінила ефективність діяльності державного НАК «Нафтогаз» (https://www.facebook.com/YuliaTymoshenko/posts/3782107588493983):

 

«Нещодавно Державний̆ аудит дав відповідь на запитання, куди їдуть прибутки від необґрунтовано завищених тарифів. Перевірка офіційно встановила, що 225 мільярдів гривень незаконно виведено з НАК «Нафтогаз» за межі України! 225 мільярдів гривень!!! Тільки вдумайтеся в цю цифру! Це більше, ніж кредити, які Україні дає МВФ!!! І це ті гроші, які незаконно витягли з кишені кожного!».

 

Чому зростає вірогідність техногенних аварій на підприємствах тепло-генерації?

 

До чого це призведе – спрогнозувати дуже легко – до подальшого зростання заборгованості населення України за житлово-комунальні послуги я прогнозую, що ця сума впевнено перетне позначку 70 млрд грн!

 

Але це ще не все необґрунтоване підвищення вартості газу призводить і до інших вкрай загрозливих наслідків.

 

Оці 70 млрд грн це ті кошти які недоотримали у переважній більшості комунальні тепло-генеруючі підприємства.

 

Як це відбувається: тепло-генеруюче підприємство починає купувати газ для опалення вже по новій збільшеній вартості, та виставляє пропорційно до збільшення вартості газу платіжки за опалення та гарячу воду населенню, а населення не має можливості сплачувати за новими цінами послуги тепло-генеруючого підприємства, але підприємство купує газ за новою збільшеною ціною…

 

Відповідно у цього підприємства виникає дефіцит коштів, що призводить до того наприклад, що підприємство не має фінансової можливості провести відповідні технологічні роботи по необхідному відновленню своїх теплопунктів та мереж, що в результаті буде приводити до погіршення процесу вироблення тепла та навіть аварійних ситуацій…

 

Чим відрізняються іноземні Мільярдери від українських?

 

Але ціноутворення природнього газу та електричної енергії запропоноване окремими державними чиновниками на мою думку сформовано не у інтересах народу України, а в інтересах місцевих олігархів.

 

На жаль наші олігархи будують свої надприбутки не тим, що будують космічні кораблі як Ілон Маск, чи виробляючи програмні продукти, як Білл Гейтс, а торгують природними ресурсами зокрема енергоносіями, які належать народу України, при чому завдяки окремим державним чиновникам продають ці енергоносії з шаленою націнкою українському народу…

 

Що нам робити?

 

Враховуючи ситуацію, яка склалася з не обґрунтованим ціноутворенням у житлово-комунальній сфері та на підставі мого досвіду діяльності депутата Чернігівської міської ради (чернігівці мені тричі довіряли бути їх депутатом, зараз я не є депутатом), я підготував наступний проект рішення Чернігівської міської ради:

 

«Про звернення депутатів Чернігівської міської ради до Президента України Володимира ЗЕЛЕНСЬКОГО, Прем'єр-міністра України Дениса ШМИГАЛЯ та Голови Верховної Ради України Дмитра РАЗУМКОВА щодо несправедливого підвищення тарифів на комунальні послуги для населення».

 

Комментарии

Топ-новости

Грант на відновлення може отримати бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня по Чернігову

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня по Чернігову, може отримати грант на відновлення від МОМ.   Про це повідомляє прес-служба міськради.   Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським

Последние новости

Все новости

24 апреля 2024

17:17

Грант на відновлення може отримати бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня по Чернігову

16:16

У Чернігові та області 25 квітня очікується туман

15:17

На Чернігівщині піротехніки вилучили 17 вибухонебезпечних предметів

14:25

На зупинках громадського транспорту у Чернігові з'являться термінали для придбання та поповнення транспортних карток

13:30

Нецензурно лаявся, принижував та ображав: на Чернігівщині повідомили про підозру чоловіку, який знущався зі своєї матері

12:22

Додали 60 світлин: на Алеї Героїв у Чернігові оновили фотовиставку, присвячену загиблим захисникам. ФОТО

11:15

60 вибухів за добу: росіяни з різних видів зброї атакували прикордоння Чернігівщини

10:18

Обороняв Чернігівщину: президент вручив нагороду Героя України батьку загиблого воїна

09:25

На Чернігівщині патрульні «спіймали» водія, який перевозив 100 літрів спирту

23 апреля 2024

17:15

Вибір надійних вхідних дверей: Обираємо зламостійкі двері правильно!

16:18

На Чернігівщині у 9 громадах запрацювали поліцейські станції. ФОТО

16:00

Ендоскопічні операції в загальній хірургії

15:15

У Чернігові поряд із зупинками громадського транспорту встановлять 10 модульних укриттів з автоматичними замками

14:45

Як відновити емоційний зв'язок у стосунках

14:22

Випиляли кленів на 100 тисяч гривень: на Чернігівщині повідомили про підозру «чорним лісорубам»

13:35

Планшеты 10 дюймов: iPad или Samsung лучше купить для учебы

12:25

У Чернігів надійшли 4 центробіжних насоси від благодійників: для кого вони призначені. ФОТО

12:00

Сравнение облицовочного кирпича с другими видами материалов для фасада

11:20

Ветеран з Чернігова відкриває автомийку

11:00

Різновиди жалюзі на вікна

10:17

Програму додаткової грошової допомоги для пенсіонерів продовжено ще на 3 місяці

09:52

Преси для брикетування паливних брикетів

09:25

Воїна з Чернігівщини нагородили почесним нагрудним знаком «Золотий хрест»

22 апреля 2024

17:17

Чернігівка виборола золоту медаль серед дівчат в турнірі з шахів на Чемпіонаті України

16:18

Родині з Новоселівки американці подарували модульний будинок

Смотреть больше новостей

Видеосюжеты

Все видео
 Хто і як обирав драмтеатр у Чернігові місцем проведення зустрічі військових і виробників дронів у серпні 2023-го
22 апреля 2024

Хто і як обирав драмтеатр у Чернігові місцем проведення зустрічі військових і виробників дронів у

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку людей – БФ «Надія»
16 апреля 2024

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку

«Батьківщина» не підтримала насильницьку мобілізацію
12 апреля 2024

«Батьківщина» не підтримала насильницьку

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від патрульних
7 марта 2024

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний законопроєкт уже в парламент
7 марта 2024

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів ВІДЕО
21 февраля 2024

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи ВІДЕО
5 февраля 2024

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів ВІДЕО
22 января 2024

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів

 Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні Чернігівщини
19 января 2024

Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної мобілізації
12 января 2024

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу. ВІДЕО
7 декабря 2023

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу.

«День у Медійній Студії «MICS 4U»
3 августа 2023

«День у Медійній Студії «MICS

Смотреть больше видеорепортажей