Рус Укр
П'ятниця, Березень 29, 2024 Редакція Реклама

Валерій Дубіль відповів на запитання чернігівців

Валерій Дубіль відповів на запитання чернігівців
7 Грудня 2018 3697

Позиція*

 

Позиція Валерія Дубіля щодо деяких питань, озвучених чернігівцями в ефірі телеканалу UA:ЧЕРНIГIВ, програмi "Виборчий округ".


 

- Скажіть, які дії ваші особисті чи вашої політичної сили спричинили зниження тарифів або цін. Коли, що, на скільки.

 

Політична сила може «спричинити» зниження тарифів або цін, коли вона має владу. «Батьківщина» перебуває в опозиції. Ми використовуємо ті законні можливості, які у нас є. Понад два роки ми боремося проти необґрунтованих тарифів у Київському окружному адміністративному суді. Але влада штучно затягує процес, - це до слова про наші незалежні суди.

 

І до слова про незалежний парламент. Зараз у Раді лежить підготовлений нами проект постанови №9265, - вона про те, щоб віддавати український газ громадянам за адекватною ціною і скасувати підвищення ціни на газ на 23,5%. Його вже підписали 6 голів фракцій. Проте коаліція чинить шалений опір проти того, щоб його винесли на порядок денний. Так що, за чинної влади його навряд чи проголосують.

 

Підкреслю, постанова носить не популістичний характер, вона повністю обґрунтована. Наші експерти давно порахували – ціну на газ можна знизити принаймні вдвічі. За бухгалтерською звітністю «Нафтогазу» та «Укргазвидобування», український газ, з рентабельністю видобування 30%, - вартує близько 75 доларів за тисячу кубометрів. А влада продає його українцям по 305 доларів!!!

 

Це здирництво насправді ніяк не пов’язане з вимогами МВФ. Просто влада поспішає розкрасти недорозкрадене і тут вже не до пристойної поведінки. Надто мало часу до виборів!

 

Отже ми гарантуємо зниження ціни на газ. Але - вже за нової влади. А це залежить від вибору кожного українця.

 

- Протягом останніх років особистий вплив Валерія Дубіля значно послабився на Чернігівщину і особиста присутність в Чернігові, на Чернігівщині значно зменшилася. Звідси питання – чи збираєтеся повертати втрачені позиції. Чи все-таки Чернігівщина випала з кола ваших інтересів.

 

А як ви міряєте особистий вплив і особисту присутність? По проплачених газетних шпальтах та телесюжетах? Я рахую інакше – у «Батьківщини» та лідера нашої партії Юлії Тимошенко у Чернігівській області один з найвищих рейтингів по країні. Про що це каже? Вважаю, що про злагоджену та щоденну роботу нашої команди, зокрема, обласного відділення партії, яке я очолюю.

 

Я особисто щотижня зустрічаюся із мешканцями області. Кожного місяця отримую сотні листів від земляків – із скаргами на владу та подяками за допомогу.

 

Зараз у фракції я очолив напрямок медицини. Тому найчастіше зустрічаюся саме з медиками. Завдяки постійному діалогу вдалося напрацювати три базових законопроекти щодо трансформації всієї медичної системи – щоб зробити меддопомогу дійсно доступною, якісною і вчасною. І незалежно від того, село це, місто, і наскільки населений пункт віддалений. На Чернігівщині таких сіл дуже багато.

 

І тому ці законопроекти надважливі для нашої області. У нас – низька щільність населення. Більшість існуючих медзакладів мають монополію, і це робить їх керівників «царьками» для медпрацівників в їхніх районах.

 

Перший - законопроект про лікарське самоврядування - захищає права медпрацівників перед такими роботодавцями-монополістами.

 

Другий - законопроект про фінансування - допоможе розвинути мережу медзакладів і знизити фінансове навантаження на місцеві бюджети з їхнього утримання.

 

Третій – законопроект про організацію медичного обслуговування населення в Україні – також допоможе розвинути мережу медзакладів. І ще чітко розділить повноваження і відповідальність за них між центром, місцевою владою і керівництвом медзакладів. Місцеве самоврядування отримає реальні повноваження для створення такої системи медобслуговування. Адже тільки на місцях люди краще знають – яку мережу створити, щоб вона задовольняла потреби всього населення.

 

Не буде необхідності закривати дитячу лікарню у Прилуках і районну в Талалаївці, ФАПи і амбулаторії, в яких вже давно немає лікарів.

 

- Ви часто говорите, що хочете ввести обов’язкове медичне страхування. Де за працюючого громадянина страховку буде платити роботодавець, а за безробітних, дітей та пенсіонерів – держава. Разом із тим, навантаження на гаманці громадян має бути зменшене в рази. Згадаємо, що у держави немає власних коштів. Її бюджет – це податки. І мої в тому числі. Яким чином ви збираєтесь зменшити навантаження на мій гаманець, ввівши додаткову обов’язкову страховку? Звідки будуть гроші у держави на нову статтю витрат, якщо податки не збільшаться? Перекинете гроші з освіти? Чи, можливо, недофінансуєте армію.

 

За оцінками ВВОЗ, система охорони здоров’я не вважається ефективною, якщо приватні платежі складають понад 15%. У нас же в Україні вони складають 60%. Тобто із кожних 10 гривень, за які існує система охорони здоров’я, 4 гривні сплачує пацієнт через держбюджет і ще 6 – напряму з власної кишені.

 

І тому в Україні кожен рік 4% домогосподарств терплять фінансову катастрофу через хвороби своїх членів, а близько 92% відчувають таку загрозу.

 

Кошти на медицину з’являться у бюджеті, коли економіка країни почне рости. У нормальній економіці не треба забирати у вчителів, щоб давати лікарям або військовим. Ми, «Батьківщина», як раз і пропонуємо впровадити ті економічні зміни, що призведуть до такого росту. Наша лідер Юлія Тимошенко запропонувала 5 перших кроків до розбудови економіки.

 

По-перше, змінити податкову систему - знизити вдвічі завищене податкове навантаження на бізнес, через що 60% економіки перебуває в тіні.

 

По-друге, докорінно змінити грошово-кредитну політику. Для початку видалити з Нацбанку всі спекулятивні оборудки, які виснажують наш золотовалютний резерв і бюджет. НБУ «виростив» фінансову піраміду - вони грубо запозичують гроші на держпотреби під 18% річних. Усі запозичення в світі під державні гарантії робляться під півтора – 3 відсотки, а в нас – 18%! Саме звідси ростуть ноги у того захмарного боргу країни на рівні 84% ВВП. За 4,5 роки з України витягнули майже 13 млрд доларів - скільки ми і отримали від МВФ. Насправді це ресурс збагачення владної верхівки.

 

Третє. Перейти до перероблення в Україні сировинної продукції. Ми можемо отримувати від експорту переробленої сировини вдесятеро більше – не 18, а 180 млрд євро на рік. У минулому році наш ВВП був 112 млрд доларів, а можемо тільки від аграрного сектору отримувати 180 млрд євро.

 

Четверте, потрібно розвивати платоспроможний внутрішній ринок. Головний інвестор у країні – це людина. Якщо вона не здатна купувати їжу, одяг та інше - економіці немає куди це продавати. Всі вказані заходи мають привести до того, щоб гроші у людей були.

 

І п’яте - усунути корумпованість, безконтрольність та безвідповідальність влади. Повністю перезавантажити її, починаючи з Нової Конституції, Нового економічного курсу, нової стратегії миру.

 

Тоді з’явиться більше грошей на медицину, і не за рахунок інших соціальних або оборонних видатків.

 

Але цих грошей також буде замало. У сусідній Польщі, яка 19 років реформувала медицину так, як зараз це робить Україна, ВВП країни виріс у 2,7 разу, і, відповідно видатки на медицину. Навіть це не вирішило всіх проблем галузі – там скажені черги до лікарів, яких не вистачає, обмежена кількість безкоштовних медпослуг і ті, хто має можливість, тікають до приватників. Бо галузь залишилась недофінансованою. І тому після 19 років «реформи» Польща зараз знову трансформує свою медицину.

 

І щоб нам не повторити цей приклад, необхідно ввести страхову медицину – яка вдосталь наповнить саме бюджет медицини, гармонійно об’єднавши всі фінансові ресурси - бюджетні кошти, кошти роботодавців та приватні.

 

Страхові платежі йтимуть не як податки на загальний фонд бюджету, а безпосередньо на лікування конкретного пацієнта.

 

Частка приватних платежів знизиться з 60 до 15% - тобто, навантаження на гаманці українців зменшиться, і система візьме на себе критичні витрати домогосподарств.

 

У цьому сутність системи страхування – знизити критичні платежі кожного за рахунок перерозподілу їх на всіх.

 

- Комунальні платежі. Як можна прожити на ту мінімальну зарплату, яку платять людям? А пенсіонерам, які отримують 1300-1400 грн? Як оплатити комунальні? Потім ще прожити? А не дай боже на ліки? Багато людей їдуть до Польщі, де навіть продукти коштують дешевше, ніж у нас. Чому так?

 

Ви праві. Щороку з України тікає понад 1 млн українців. То еміграція відчаю, - як кажуть, не еміграція вже, а евакуація. Якщо ця тенденція збережеться, то скоро матимемо 70% населення пенсійного віку. Бо хто тікає? Тікають люди працездатного віку, тікають ті, хто потрібен вдома, для розбудови країни. І до цього призвела нищівна політика діючої влади.

 

Чому через два роки після Революції Гідності люди почали їхати з України? Вони втратили віру в зміни на краще. Вони не вірять, що в Україні стане добре, справедливість буде відновлено, а до людей ставитимуться з повагою. Вони не вірять в те, що припиняться рейдерство та насилля, побори та корупція.

 

Їм нема на що жити. Те саме підвищення ціни на газ на 23,5% уже моментально позначилось на вартості хліба, пального і всього, що потрібно людям. Тому, коли ми говоримо, що купівельна спроможність людей падає, бо вони змушені платити високі тарифи, – вона падає ще більше через зростання цін у магазинах.

 

Як член бюджетного комітету, можу сказати, що у наступному році влада не планує нічого міняти – що б вона не розповідала. Цифри кажуть про те, що люди у нас і далі помиратимуть, пенсіонери - жебракуватимуть, а зарплати відставатимуть від інфляції.

 

Зупинити еміграцію відчаю зможе тільки реалізація Нового курсу України, стратегічного покрокового плану побудови справедливої держави, та забезпечення добробуту кожного її громадянина.

 

- Коли зарплати підвищать? Бо я – студентка, і зарплата зараз гостро стоїть. Так як винаймаю квартиру, дуже важко прожити зараз у Чернігові.

 

Чому немає нормальних заробітних плат? Бо економіка у країні мертва. Що робити – я вже про це казав. Приймати і якомога швидше втілювати у життя Новий економічний курс, розбудовувати економіку.

 

- Яке ваше ставлення як людини і як депутата до освітньої реформи?

 

Наша фракція голосувала за освітню реформу. Ми відстояли підвищення мінімальної оплати праці для вчителів на рівні не менше трьох мінімальних заробітних плат. Але ж треба на них десь взяти гроші?

 

Минулоріч ми подавали правку про збільшення фінансування галузі, щоб грошей вистачило на всіх, та провладна більшість її не підтримала. Окрім того, вчителі втратили надбавки за престижність праці. Тобто заробітні плати, за які боролася «Батьківщина», зросли, а надбавки, навпаки, прибрали – влада і тут знайшла як зекономити.

 

Загалом, тоді нам вдалося відбити ряд нищівних правок, які протягувала влада. Вони хотіли, щоб діти пішки добиралися до сільських шкіл в інших селах, хотіли на базі навчальних закладів створювати такі собі спільні підприємства з приватними компаніями, які потім могли претендувати на землю гуртожитків і будинків освітніх закладів. Як і медична, освітня реформа мала скоротити кількість сільських шкіл, зменшити кількість вчителів і викладачів. Медичне обслуговування й харчування із закладів середньої освіти взагалі б зникло! Ми це все зривали!

 

Що ми отримали? Ми проголосували за закон, та влада, як і у випадку із так званою медичною «реформою», скинула все на місця. Фінансування не виділила, а обов’язки передала. Я вже у своїх блогах писав про те, що разом із передачею обов’язків, мають передаватися і повноваження. Та тут ми бачимо те ж саме – центральна влада витребує з місцевої і перекидає на неї відповідальність. Власну відповідальність.

 

Днями у нас пройшов новий форум – «Екосистема життя», де ми разом з кращими експертами почали розробляти нову стратегію розвитку освіти. Нам потрібні не «144 реформи», а комплексна трансформація всіх сфер життя, всіх галузей і напрямків. Тільки так ми зможемо змінити Україну на краще.

Коментарі

Топ-новини

Останні новини

Всі новини

28 Березня 2024

18:18

Вітаміни та мікроелементи, що входять до складу Елевіт-комплекс 2 (для вагітних у ІІ-ІІІ триместрі)

17:25

У Чернігові з 15 квітня на місяць перекриють рух транспорту вулицею Коцюбинського

16:15

Корм для вашого улюбленця: що потрібно знати при виборі ідеального варіанту?

15:20

У Чернігові проведуть облаштування набережної Стрижня

14:55

Заглянуть внутрь: исследование мира с помощью рентгеновских лучей

14:18

На виїзді з Корюківки автівка влетіла у непрацюючий блокпост: водій загинув

13:33

З 1 квітня на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

12:52

Как создаются высококачественные семена подсолнечника

12:18

Водій поквапився від’їхати: у Чернігові з маршрутки випав пасажир

11:17

Налагодив схему постачання особливо небезпечних психотропів: у Чернігові затримали наркозакладчика

10:45

Автоматичні та напівавтоматичні коагулометри: чим відрізняються та який обрати

10:19

Росіяни за добу обстріляли 11 сіл в прикордонні Чернігівщини

09:25

У Чернігові на Козацькій у мікроавтобусі виявили 15 бочок зі спиртом

27 Березня 2024

19:00

Як провести SEO-аудит сайту: покрокова інструкція з проведення SEO-аудиту

17:15

У Чернігові рятувальники вивільнили ондатру, яка потрапила до дамби на Стрижні. ФОТО

16:45

Соцпрацівники 13 громад Чернігівщини отримали сучасні електроскутери

16:17

Двох росіян, які розстріляли дві автівки з цивільними людьми на Прилуччині, засудили до довічного ув’язнення

15:18

У Чернігові на перехресті вулиць Героїв Маріуполя та Кримської перекривають рух автотранспорту

14:52

Экспертные советы по выбору удилища и катушки

14:19

Кабінет пацієнта, послуги для ветеранів і не тільки. Федоров анонсував новинки в «Дії»

13:33

У Чернігові розглядають питання ремонту дороги на Єськова

12:22

Стрибнув з даху: у Ніжині знайшли тіло чоловіка

11:19

З прикордоння з початку року виїхали майже 800 жителів Чернігівщини

10:45

Выбор подходящих колес для скейтборда в соответствии с вашим стилем катания

10:17

У Чернігові на Квітневій вже замінили 600 метрів водопроводу

Дивитися більше новин

Відеосюжети

Всі відео
У Чернігові п’яний водій намагався втекти від патрульних
7 Березня 2024

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний законопроєкт уже в парламент
7 Березня 2024

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів ВІДЕО
21 Лютого 2024

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи ВІДЕО
5 Лютого 2024

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів ВІДЕО
22 Січня 2024

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів

 Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні Чернігівщини
19 Січня 2024

Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної мобілізації
12 Січня 2024

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу. ВІДЕО
7 Грудня 2023

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу.

«День у Медійній Студії «MICS 4U»
3 Серпня 2023

«День у Медійній Студії «MICS

Завод у Шестовиці: чи не залишиться Киїнська ТГ без інвестицій і в кого на голові шапка горить
19 Липня 2023

Завод у Шестовиці: чи не залишиться Киїнська ТГ без інвестицій і в кого на голові шапка

Залужний відвідав командування ЗСУ на північному напрямку ВІДЕО
28 Червня 2023

Залужний відвідав командування ЗСУ на північному напрямку

Чернігівська команда «Батьківщини» долучилася до допомоги лікарням Донбасу ВІДЕО
31 Травня 2023

Чернігівська команда «Батьківщини» долучилася до допомоги лікарням Донбасу

Дивитися більше відео