Рус Укр
П'ятниця, Квітень 19, 2024 Редакція Реклама

Лідери симпатій чернігівців: результати опитування «Високого Валу»

Лідери симпатій чернігівців: результати опитування «Високого Валу»
15 Липня 2019 9171

«Високий Вал» провів власне велике опитування громадської думки чернігівців.

 

Серед багатьох важливих питань нас цікавили в тому числі і політичні вподобання містян. Адже 21 липня – позачергові парламентські вибори.  Результати виявилися водночас і цікавими, і інтригуючими , особливо у 205 виборчому окрузі. 

 

Загалом у виборах до парламенту планує брати участь 52% чернігівців. Не піде – кожен третій (34%). Ще не визначилися - 13%. 

 

А от щодо впізнаваності кандидатів у народні депутати по 205 округу, то містяни визначили двох лідерів симпатій. Обидва місцеві – правозахисник Юрій Власенко та бізнесмен Валерій Куліч. Саме вони мають найбільше шансів перемогти на виборах. Темною конячкою можна вважати столичного бізнесмена Олега Семінського, який ходить по Чернігову в супроводі охоронців з автоматами. Про нього дуже мало інформації.  Навіть прихильники політичної сили, яку пан Семінський представляє, прохолодно до нього ставляться і охоче обирають інших кандидатів. Зокрема, того ж Власенка та Куліча.

 

Останні вибори за старою системою

 

21 липня українці обиратимуть новий парламент. Востаннє за старою виборчою системою, коли 50% Верховної Ради обиралося за партійними списками, а інші 50% - в мажоритарних округах, тобто голосуванням за окремо взятого кандидата. Згідно з прийнятим новим Виборчим кодексом з 2023 року парламент обиратиметься виключно за відкритими партійними списками. 

 

За інформацією ВВС Україна, на початку виборчої кампанії партії звично проводитимуть з'їзди та формуватимуть загальнодержавний виборчий список кандидатів. Проте на цьому схожість зі старою системою закінчується.

 

Усіх своїх кандидатів партія одразу ж розбиває на регіональні списки. В кожній області партія виставляє свій регіональний виборчий список, за який теж голосуватимуть виборці. Виборчий бюлетень буде однаковий скрізь і не залежатиме від кількості партій чи кандидатів. Там буде всього дві порожні графи - одна для номера партії, а нижче - номер кандидата від цієї партії.

 

Хто є хто

 

21 липня 2019 року вибори відбудуться по старому. Буде 2 бюлетені : зі списком партій та списком кандидатів по певному округу. У Чернігові їх два – 205 та 206. Найгостріша боротьба розгорнулася саме у 205. Тут два лідери – Юрій Власенко та Валерій Куліч. За Власенко готові проголосувати 34,1% чернігівців, а за Куліча дещо менше - 29% , серед тих, хто вже визначився зі своїм вибором. 
,

 

 

Вони політичні конкуренти, а тому мають багато відмінностей. Давайте поглянемо на них ближче.

 

Юрій Власенко – 39 років.

 

 

Юрій Власенко – правозахисник, юрист, з 2015 року член виконавчого комітету Чернігівської міської ради на громадських засадах. Має три вищі освіти. Свого часу очолював головне територіальне управління юстиції в області, де вперше в Україні запровадив реєстрацію народження дитини прямо в пологовому будинку.

 

У 2016 році на проміжних виборах по 206 округу Власенко поступився декілька відсотків голосів чинному нардепу Максиму Микитасю, зайнявши друге місце. При цьому перемога останньому далася лише за рахунок підтримки мешканців сіл Чернігівського та Ріпкинського районів, в самому ж місті Чернігові Юрій Власенко отримав упевнену перемогу.

 

До Парламенту, згідно з програмою, Юрій Власенко йде добиватися справедливості. Прагне, аби кожен чернігівець почував себе захищеним від зовнішнього агресора, міг би знайти правду в суді, державних та правоохоронних органах. Щоб високопосадовці, винні у корупції, нарешті змінили свої кабінети на тюремні камери.

 

Разом зі своїми однодумцями започаткував і продовжує в Чернігові реалізацію багатьох проетків: «Твоя квартира починається з під'їзду», «Здоров'я нації», «Дитячий майданчик у кожен двір», «Арт канікули» , спрямованих на, допомогу в ремонті під'їздів, оздоровленні людей, відпочинку дітей.    

 

Запевняє, що в Раді буде відповідальним і планує змінювати на краще ситуацію в країні та Чернігові.

 

Маючи багаторічний досвід юридичної та громадської роботи, кандидат переконує, що буде зазисником прав чернігівців.

 

Валерій Куліч  – 44 роки.

 

Бізнесмен. Голова відділення НОКу в області.

 

У своїй програмі кандидат пропонує здійснити покращення інвестиційної привабливості міста, сприяти розвитку ЖКГ, туризму, поліпшити стан доріг. На думку Куліча, Чернігів має стати європейським містом, і це мають зробити чернігівці своїми руками.

 

У 2014 році Валерій Куліч вже ставав народним України по 205 округу від політичної партії «Блок Петра Порошенка». За неповних шість місяців роботи народним депутатом України вніс лише єдиний законопроєкт про заборону призову на військову службу під час мобілізації осіб, які працюють у сільському господарстві. Таку «турботу» про сільське населення експерти пов’язували з тим, що Валерій Куліч є власником низки сільськогосподарських підприємств на території Чернігівської області. Мобілізація ж працівників банально заважала отримувати прибутки. В результаті цей законопроєкт автором був відкликаний.

 

 

Також за час своїх повноважень як народного депутата України Валерій Куліч жодного разу не виступив у Верховній Раді України та не подав жодного депутатського запиту.

 

У травні 2015 року Валерій Куліч склав депутатський мандат у зв’язку із призначенням на посаду голови Чернігівської обласної державної адміністрації.

 

 

Перебування Куліча на чолі ОДА запам’яталося низкою гучних корупційних скандалів, його беззаперечною перемогою в рейтингу найбагатших губернаторів України при тому, що за рівнем соціально-економічного розвитку Чернігівська область поступалася лише регіонам, де тривали бойові дії.

 

Згідно з декларацією, поданою Валерієм Кулічем після свого звільнення, станом на 2018 рік у власності його сім’ї знаходилося низка земельних ділянок, квартир, будинок площею 384,20 кв. м, чотири елітні позашляховики, корпоративні права підприємств.

 

Сукупний рівень доходів сім’ї Валерія Куліча за 2018 рік склав понад 24 мільйони гривень, в готівці зберігалося 3,7 мільйонів гривень, 720 тисяч доларів та 800 тисяч євро.

 

Саме з такими статками Валерій Петрович йде до Парламенту, щоб, за його словами, відстоювати інтереси Чернігова та простих людей. Разом з тим на прес-конференції, яка відбулася в Чернігові 25 червня 2019 року, він знову підтвердив, що для нього посада не є самоціллю,і якщо буде нагода повторити перехід з Парламенту в нове крісло – він може його повторити.

 

На питання: «Якщо Вам знову запропонують стати головою ОДА, чи знову ви погодитеся?» Валерій Куліч відповів: «Не буду ні від чого зарікатися – побачимо». На думку експертів, така позиція може свідчити про те, що кандидат потенційно розглядає депутатський мандат лише як інструмент торгів за більш високе крісло і не більше.

 

У своїй передвиборній агітації Валерій Куліч запевняє, що є місцевим кандидатом, однак, насправді він родом з Коропського району та й бізнес має саме на землях  області. Це не єдина неточність в його агітації. Куліч знову ж таки каже, що не довіряє політичним партіям та балотується як самовисуванець. У той же час на сайті Чернігівської обласної ради зазначена інша інформація. Куліч обраний депутатом облради від БПП, входить до складу фракції Порошенка та навіть є членом партії блоку Блоку Петра Порошенка. Вірогідно, рейтинги Президента Порошенка не дозволяють комусь з його команди претендувати на місце в Парламенті від Чернігова, а тому тактика маскування під самовисуванця є логічною. От тільки про «відкритість та щирість» по відношенню до виборців тут говорити не доводиться…

 

Можливо, саме тому навіть публічна підтримка від мера Атрошенка не дозволяє Кулічу впевнено перемогти у окрузі. Чернігівці не люблять «хамелеонів», а ще більше не люблять, коли їх тримають за дурнів.

 

Аналіз результатів опитування

 

Якщо повернутися до нашого опитування, то трохи більше половини опитаних нами містян важко відповісти, за якого саме кандидата вони проголосують. Люди в роздумах і свій вибір зроблять вже в кабінці для голосування. Але вочевидь, вони цікавитимуться тим, хто є лідерами передвиборних перегонів. Як показують результати нашого опитування, вибір кандидата не залежить від вибору політичної партії. Чимало опитаних нами містян симпатизують певній партії, але готові проголосувати за більш впізнаваного кандидата від іншої політичної сили. Тож, 21 липня вибори будуть з інтригою.

 

 

Партійні симпатії

 

Симпатії чернігівців щодо політичних партій не дуже сильно відрізняються від загальноукраїнських. На відміну від кандидатів, у цьому опитуванні чернігівці більше визначилися з партійними симпатіями. Відсоток тих, кому важко визначитися значно менший. 

 

Згідно з опитування Високого Валу, лідером у Чернігові є «Слуга народу» - 29%. Друге місце – у «Батьківщини» майже 11 %. В межах 5%  перебувають «Голос», «Європейська солідарність» та «Радикальна партія».  Шанси подолати 5% є також у «Сили і честі» та «Опозиційної платформи». 

 

 

Передбачуваний 206 округ?

 

Щодо виборів по 206 округу, то лідером в Чернігові (опитування проводилося виключно в місті ) є діючий нардеп Максим Микитась. За нього готові проголосувати понад 15% виборців. Всі інші кандидати недотягують навіть до 5%. Знову ж таки, понад 50%  опитаних важко визначитися з кандидатом.

 

Аудиторія: чернігівці від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, і місцем проживання. Вибіркова сукупність: 1000 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 3%. Терміни проведення дослідження: 10-12 липня 2019 р.

 

Проблеми, мрії та символи Чернігова

 

Крім політичних вподобань, під час масштабного опитування громадської думки чернігівців, Високий Вал цікавився й темами, які безпосередньо стосуються життя людей, які найбільше турбують містян. Разом з ними ми трохи помріяли.

 

 

 

Чомусь не дивно, що лідером є високі тарифи на послуги ЖКГ. Крім, проблем з медичним обслуговуванням, хабарництвом у владі, злочинністю та безробіттям,  чернігівці поскаржилися на наркоманію та велику кількість ігрових автоматів. 

 

 

Ми також цікавилися і думкою чернігівців щодо того, що бракує їм безпосередньо на своїй вулиці, у своєму мікрорайоні. Виявляється чернігівцям бракує чистоти. А це вже не тільки зусилля комунальників, а вже й вихованість самих мешканців. Також чернігівці хотіли б побільше якісних доріг та тротуарів, місць відпочинку та дитячих і спортивних майданчиків. Крім запропонованих варіантів, опитаним нами респондентам , бракує освітлення, дерев та магазинів.

 

 

Громадський транспорт очікувано виявився найболючішою темою опитування. Чернігівці вкрай незадоволені якістю пасажирських перевезень.

 

 

Запропонували на вибір чернігівцям побудувати щось корисне і потрібне місту і його жителям. Лідерами симпатій виявилися Палац спорту та льодова арена. Не відмовилися б чернігівці від нових шкіл та садків, а також парків і скверів.  Також були охочі побудувати у Чернігові скейт-парк, збудувати більше вело доріжок та новий великий торговельний центр.

 

 

Ну, і на десерт, ми хотіли визначити символи нашого древнього і прекрасного міста. Думки містян знову ж таки розділилися. Гармати і церкви набрали найбільше голосів. Хоча Красною площею та Десною чернігівці пишаються не менше.

 

 

В свою чергу ми дякуємо чернігівцям за участь опитуванні «Високого Валу». Містяни відповідали чесно і відверто, так само ми рахували отримані дані. Тож, не сумнівайтесь - результати відображають реальні настрої людей. Сподіваємось ці результати будуть корисні не тільки журналістам, читачам нашого видання, а й чиновникам, які відповідають за всі сфери життєдіяльності та витрачають гроші платників податків. 

 

 

Аудиторія: чернігівці від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, і місцем проживання. Вибіркова сукупність: 1000 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 3%. Терміни проведення дослідження: 10-12 липня 2019 р.

Коментарі

Топ-новини

Важкопоранений військовий Віталій Шумей, за яким весь час доглядає батько, заговорив

Український військовослужбовець з важкими травмами голови Віталій Шумей, якого весь час доглядав батько, повноцінно заговорив.   Про це повідомила волонтерка Ірина Тимофеєва у четвер, 18 квітня.   Як пише Тимофеєва, Шумей вже приблизно тиждень говорить та усвідомлено складає слова.   «Не шепоче, а говорить. Вранці більше, а ввечері поки втомлюється. Його мізки — Працюють! Юху, плачу! Батько теж плаче. Просить передати всім уклін, хто родину Шумей

Останні новини

Всі новини

19 Квітня 2024

16:16

Майже 12 мільйонів гривень на пільгові кредити у села: як на Чернігівщині втілюється Обласна програма «Власний дім»

15:18

Ще 10 людей перебувають у важкому стані після ракетного удару по Чернігову 17 квітня

14:20

На Чернігівщині через негоду без електрики понад 3 тисячі абонентів

13:33

По Чернігову та області вночі очікуються заморозки

12:22

На Чернігівщині, під час нересту, браконьєри завдали збитків рибному господарству на понад 64 тисячі гривень

11:18

Важкопоранений військовий Віталій Шумей, за яким весь час доглядає батько, заговорив

10:19

«єВідновлення»: на Чернігівщині сформували майже 300 сертифікатів на придбання житла замість знищеного

09:25

На Новгород-Сіверщині відкрили меморіальну дошку на честь полеглого воїна

18 Квітня 2024

17:25

У Чернігові відкрили єдиний центр допомоги постраждалим внаслідок ракетної атаки 17 квітня

17:00

Переваги та різновиди точкових світильників

16:16

Встигла доїхати до Полтавської області: поліцейські розшукали та повернули додому 16-річну дівчину з Семенівщини

16:00

Как реагировать на отказы при поиске работы: стратегии и советы по поддержанию уверенности

15:17

Шістьом громадам Чернігівщини передали спецтехніку для розчищення завалів та переробки відходів руйнувань

15:00

Вивезення картин за кордон України

14:40

На прикордонні Чернігівщини росіяни атакували водія автівки, який привіз хліб у місцевий магазин

13:30

Валерій Дубіль з командою передав гуманітарний вантаж у 5 лікарень прифронтового Дніпра

12:22

У Чернігові в ДТП постраждав мотоцикліст: він у лікарні

11:11

У Чернігові завершили пошуково-рятувальну операцію після ракетного удару 17 квітня

10:17

За один день врятував 14 людей: воїн з Чернігівщини отримав нагрудний знак «За збережене життя»

09:25

У Новгороді-Сіверському встановили меморіальну дошку на честь загиблого захисника та депутата міськради

17 Квітня 2024

20:50

Ракетний удар по Чернігову: 17 загиблих, 78 людей звернулись до лікарень, з них – понад 40 госпіталізовано

15:20

Центральний корпус «Чернігівської політехніки» пошкоджений внаслідок ракетного удару. ФОТО

14:07

У Чернігові розгорнули пункти незламності та пункти надання психологічної допомоги

13:23

У Чернігові вже 14 загиблих та 61 травмований. Пошкоджено – 16 будинків

13:00

Була вдома на лікарняному: у Чернігові загинула 25-річна поліцейська під час ракетного удару

Дивитися більше новин

Відеосюжети

Всі відео
Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку людей – БФ «Надія»
16 Квітня 2024

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку

«Батьківщина» не підтримала насильницьку мобілізацію
12 Квітня 2024

«Батьківщина» не підтримала насильницьку

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від патрульних
7 Березня 2024

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний законопроєкт уже в парламент
7 Березня 2024

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів ВІДЕО
21 Лютого 2024

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи ВІДЕО
5 Лютого 2024

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів ВІДЕО
22 Січня 2024

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів

 Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні Чернігівщини
19 Січня 2024

Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної мобілізації
12 Січня 2024

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу. ВІДЕО
7 Грудня 2023

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу.

«День у Медійній Студії «MICS 4U»
3 Серпня 2023

«День у Медійній Студії «MICS

Завод у Шестовиці: чи не залишиться Киїнська ТГ без інвестицій і в кого на голові шапка горить
19 Липня 2023

Завод у Шестовиці: чи не залишиться Киїнська ТГ без інвестицій і в кого на голові шапка

Дивитися більше відео