Рус Укр
П'ятниця, Квітень 26, 2024 Редакція Реклама

Міністр Анатолій Близнюк захоплюється шансоном й полюбляє іновації

Міністр Анатолій Близнюк захоплюється шансоном й полюбляє іновації
19 Липня 2011 4133

Напередодні головою Міністерства розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України призначений колишній губернатор Донецької області Анатолій Близнюк. Експерти вже встигли охрестити новоспеченого міністра«амбициозным дедушкой», побачити в ньому нового віце-, а згодом і прем’єра країни, а він пообіцяв закрити погано працюючі ЖЕКи, а також комерціалізувати наявні монополії на газ та воду. Ось тільки про свої невдачі в сфері ЖКГ Донецької області А.Близнюк змовчав. А в той же час експерти побоюються, що ті ініціативи, які вже були реалізовані в Донецьку, ляжуть в основу моделі розвитку всеукраїнського маштабу.

Досьє ІА «Україна комунальна»
Близнюк Анатолій Михайлович, 62 роки.
Народився в місті Краматорську (Донецька обл.).
Закінчив Краматорський індустріальний інститут за спеціальністю інженер-механік (1988 р.), а також Донецький державний університет економіки і торгівлі (2000 р.).
Кандидат наук у сфері державного управління.

Трудова діяльність:
У 1966 р. приступив до роботи помічника машиніста турбін на «Краматорському металургійному заводі ім. Куйбишева».
З 1990 по 1994 рр. - Перший заступник голови Краматорського міськвиконкому, голова правління ВАТ «Краматорський металургійний завод ім.Куйбишева».
З 1996 по 1997 рр. - Голова Краматорської міськвиконкому.
З червня 1997 р. - Заступник голови.
З жовтня 1997 р. - Перший заступник голови Донецької облдержадміністрації.
З 2002 по 2005 рр. - Голова Донецької обласної державної адміністрації.
У 2005 р. - Заступник голови Донецької обласної ради.
У березні 2006 р. призначений депутатом Донецької обласної ради від Партії Регіонів. У тому ж році обраний його головою.
У 2010 р. був призначений губернатором Донецької області.
Одружений. Має двох синів і трьох онуків.

Особливі факти:
За результатами початку 2011 р. Анатолій Близнюк «спустився» з 10-го на 21-е місце в рейтингу губернаторів, який періодично складає тижневик «Коментарі». Головними «проколами» у діяльності голови області стали: високе забруднення повітря, погані фінансові показники роботи підприємств і високий рівень інфляції. Крім того, регіон вважається одним з лідерів по заборгованості за ЖКП.

У березні поточного року А.Близнюк представив систему оплати комунальних послуг через Інтернет в Донецькій області. Він провів показовий платіж і запропонував пенсіонерам взяти з нього приклад. Він відмітив, що самостійно скористуватися цією платіжною системою зможуть біля 70% пенсіонерів Донецької області, а іншим, мовляв, допоможуть родичі й сусіди.

Про неабияку «підкованість» в новітніх технологіях свідчить і любов чиновника до соціальних мереж. Зокрема, він активно знайомить громадськість зі своєю персоною в Живому Журналі за адресою http://bliznyuk.livejournal.com. Судячи з повідомлень, екс-губернатор звітував перед жителями області буквально про все. Однак левову частку повідомлень адресував все ж таки пресі. Вочевидь, багаторічний досвід праці на публічних посадах таки змусили А.Близнюка рахуватися зі ЗМІ.

У міністра досить неоднозначне ставлення до української мови. Перебуваючи на посаді губернатора Донецької області, на питання жителя обласної столиці «А чому ви розмовляєте зі мною російською мовою, якщо я звертаюся до Вас українською?» А.Близнюк відповів: «Ти провокатор - йди звідси! В Івано-Франківськ!».

На дозвіллі любить грати на баяні, готувати шашлики. Захоплюється творчістю В.Висоцького, класичною музикою і шансоном. В виборі їжі невибагливий, хоча особливо полюбляє рибу. Улюблений напій – зелений чай з ромашкою. Оригінальна звичка - постійно тримати на столі каштани. «Є у мене звичка постійно тримати на столі каштани. Коли я у своєму кабінеті, то, буває, кручу їх у руках, правда, вони через це швидко втрачають первозданний, свіжий вигляд», – описав свої звички у ЖЖ новоспечений міністр.

Коментарі експертів

Ігор Жданов, політолог, президент  Аналітичного центру «Відкрита політика»
На посаду міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України призначено людину, яка є однією з ключових «зручних» фігур для реалізації урядової стратегії. Колишній губернатор Донецької області. І ми розуміємо, що це абсолютно невипадковий політик. Я переконаний, що надалі будуть реалізовуватися напрацювання, які вже були реалізовані у Донецькій області. Модель розвитку останньої буде перенесено на всеукраїнський масштаб.

Однак, головним залишатиметься не діяльність міністра, а затвердження Житлового кодексу. І саме основні положення цього документу визначатимуть напрям у майбутньому житлово-комунальному господарстві України.
Анатолій Близнюк цілком органічно впишеться в урядову команду. Гадаю, що йому навіть довірять сформувати певний курс розвитку.

Сергій Тітенко, голова Національної комісії регулювання електроенергетики
Я в будь-якому випадку радий, що у Мінрегіонбуді з’явився голова. А якщо після цього з’явиться віце-прем’єр, то ми лише висловимо вдячність з цього приводу. Необхідно, щоб у відомстві нарешті почали працювати люди, які братимуть на себе відповідальність, організовувати діяльність і т. д.

Можливо, у міністерстві не зовсім відомі принципи регулювання, ми їм допоможемо. Однак у нас теж накопичилося дуже багато питань. Насамперед, це надання необхідної інформації та сприяння веденню єдиної політики. Наявна велика кількість речей, які НКРЕ не може зробити сама по собі.

Наприклад, на сьогодні гостро стоїть питання встановлення на підприємствах приладів обліку. Ще у 2006 р. МінЖКГ видав ліцензії 200 підприємствам галузі, за умови встановлення лічильників. Однак для цього нічого не робилося. Тепер нам треба взяти у всіх і відібрати ці ліцензії? І всі будуть без світла.

Я ще раз підкреслюю, що з появою в решті-решт очільника Мінрегіонбуду можуть зрушитися з місця багато ключових питань.

Олексій Кучеренко, міністр житлово-комунального господарства України в 2007-2010 рр.
Анатолій Близнюк призначений на посаду міністра, але не віце-прем\'єра. Це говорить про те, що в цьому міністерстві регіональної політики не буде, оскільки її віддадуть Міністерству економіки. Це міністерство буде займатися ЖКГ, будівництвом і місцевим самоврядуванням. Для мене це нонсенс, тому що регіональну політику з місцевим самоврядуванням розірвали.

У тому, що він яскравий представник Донбасу є свої плюси і мінуси. Плюс у тому, що, напевно, в нього буде більш тісний контакт з Президентом, який взяв під контроль цю реформу. Контакт з Президентом - це великий козир.

Мінус – в ньому «багато Донецька». Бажаю йому, що б він знайшов спільну мову з місцевим самоврядуванням. Україна - це не Донбас і Комсомольськ.
Що стосується його професіоналізму, безумовно, А.Близнюк хороший професіонал, який розуміє, як реалізовувати проекти, але в системі безпосереднього управління. Тобто, знає, як налагодити роботу в обласних комунальних підприємствах, знає, як працювати з заходами, оскільки в Донецькій області була побудована жорстка вертикаль. В області були реалізовані хороші проекти: регіональна програма модернізації комунальної теплоенергетики, реальні проекти з індивідуальними тепловими пунктами, лічильниками, сортуванням сміття, створення об\'єднань власників багатоквартирних будинків (ОСББ). Це все йому добре знайоме, в цьому плані він є типовим представником когорти донецький менеджерів.

Найголовніше, він повинен розуміти, що ситуація в міністерстві не з простих. За 1,5 року реорганізацій міністерство фактично розвалене. Я б порадив йому, в першу чергу, звернути увагу на тих, хто там займається стратегією реформування.

Хочу йому побажати набратися мужності і терпіння. Жодних швидких результатів не буде. Жодного зниження тарифів на ЖКП, судячи з усього, теж не буде. Потрібно все зробити, що б провести реформу і найближчим часом не стати крайнім.

Віктор Матчук, народний депутат, член Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Верховної Ради України
Людину оцінюють за тими справами, які вона робить. Тому завчасно я б не робив будь-яких оцінок. Однак, є певний песимізм. Сьогодні ця галузь потребує радикальних реформ, потребує руху в напрямку того, що зроблено в країнах Європи, пострадянських країнах, що зараз є членами ЄС.

Житлово-комунальне господарство нашої країни потребує нових підходів. В мене немає сумнівів в тому, що Анатолій Близнюк – урядовець, менеджер з величезним життєвим досвідом. Але, по-перше, він швидше спеціаліст широкого профілю, ані ж спеціаліст з ЖКГ.

По-друге, йому 62 роки. Його досвід був сформований в ті часи, коли крім ЖЕКів ніхто нічого іншого уявити не міг. В ті часи, коли результати досягалися в інший спосіб. Тому оптимізму втрачати не будемо, але якихось підстав для нього я не бачу.

Юлія Грамотна спеціально для ІА «Україна Комунальна».

Коментарі

Топ-новини

З’єднає Шерстянку з Бобровицею: у Чернігові запрацює новий тролейбусний маршрут

У Чернігові запрацює новий тролейбусний маршрут №1 «Діагностичний центр – мікрорайон «Шерстянка» (через вул. П’ятницьку, Тероборони, просп. Перемоги)».   Таке рішення ухвалили на засіданні виконкому Чернігівської міської ради 24 квітня.   Про це повідомив в.о. міського голови Олександр Ломако у своєму каналі в Telegram.   «Він з‘єднає Шерстянку, яка до цього ніколи не мала тролейбусного сполучення, через Подусівку

Останні новини

Всі новини

25 Квітня 2024

17:30

У Чернігові чоловік вдарив ножем знайомого у живіт: травмований у лікарні

16:22

Рух транспорту вулицею Любецькою у Чернігові планують відкрити наприкінці травня

15:15

Лікарні Чернігівщини та Сумщини отримали медичні вантажі — гуманітарну місію очолив Валерій Дубіль

14:20

З’єднає Шерстянку з Бобровицею: у Чернігові запрацює новий тролейбусний маршрут

13:33

На Чернігівщині рятувальники отримали два пожежні автомобілі від благодійників

12:22

У Чернігові триває підготовка до поминальних днів на кладовищах

11:20

Безоплатне протезування в Україні: куди звертатись та які документи потрібні

10:17

Ракетний удар по Чернігову: з 28 пошкоджених будинків, з одного двоповерхового, відселили мешканців

09:25

Мобільні медичні бригади відвідали Стольне та Варву на Чернігівщині

24 Квітня 2024

17:17

Грант на відновлення може отримати бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня по Чернігову

16:16

У Чернігові та області 25 квітня очікується туман

15:17

На Чернігівщині піротехніки вилучили 17 вибухонебезпечних предметів

14:25

На зупинках громадського транспорту у Чернігові з'являться термінали для придбання та поповнення транспортних карток

13:30

Нецензурно лаявся, принижував та ображав: на Чернігівщині повідомили про підозру чоловіку, який знущався зі своєї матері

12:22

Додали 60 світлин: на Алеї Героїв у Чернігові оновили фотовиставку, присвячену загиблим захисникам. ФОТО

11:15

60 вибухів за добу: росіяни з різних видів зброї атакували прикордоння Чернігівщини

10:18

Обороняв Чернігівщину: президент вручив нагороду Героя України батьку загиблого воїна

09:25

На Чернігівщині патрульні «спіймали» водія, який перевозив 100 літрів спирту

23 Квітня 2024

17:15

Вибір надійних вхідних дверей: Обираємо зламостійкі двері правильно!

16:18

На Чернігівщині у 9 громадах запрацювали поліцейські станції. ФОТО

16:00

Ендоскопічні операції в загальній хірургії

15:15

У Чернігові поряд із зупинками громадського транспорту встановлять 10 модульних укриттів з автоматичними замками

14:45

Як відновити емоційний зв'язок у стосунках

14:22

Випиляли кленів на 100 тисяч гривень: на Чернігівщині повідомили про підозру «чорним лісорубам»

13:35

Планшеты 10 дюймов: iPad или Samsung лучше купить для учебы

Дивитися більше новин

Відеосюжети

Всі відео
 Хто і як обирав драмтеатр у Чернігові місцем проведення зустрічі військових і виробників дронів у серпні 2023-го
22 Квітня 2024

Хто і як обирав драмтеатр у Чернігові місцем проведення зустрічі військових і виробників дронів у

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку людей – БФ «Надія»
16 Квітня 2024

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку

«Батьківщина» не підтримала насильницьку мобілізацію
12 Квітня 2024

«Батьківщина» не підтримала насильницьку

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від патрульних
7 Березня 2024

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний законопроєкт уже в парламент
7 Березня 2024

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів ВІДЕО
21 Лютого 2024

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи ВІДЕО
5 Лютого 2024

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів ВІДЕО
22 Січня 2024

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів

 Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні Чернігівщини
19 Січня 2024

Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної мобілізації
12 Січня 2024

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу. ВІДЕО
7 Грудня 2023

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу.

«День у Медійній Студії «MICS 4U»
3 Серпня 2023

«День у Медійній Студії «MICS

Дивитися більше відео