Рус Укр
Четвер, Вересень 19, 2024 Редакція Реклама

Закриття сезону

Закриття сезону
7 Липня 2011 2820

Сесія Верховної Ради повільно, але впевнено наближається до кінця. Ще кілька днів і депутати підуть на канікули, які триватимуть майже два місяці. Старт нового сезону зазвичай дається в День Незалежності: саме до цього часу політичний бомонд збирається в Києві.


Але поки в сесійній залі аврал: під завісу народні обранці намагаються «навести порядок» в справах. Тим більше, 8 червня Президент планує дати розширену прес-конференцію, і можна не сумніватися, що значна частина запитань буде пов\'язана із законодавчою діяльністю в плані боротьби з корупцією, реформи пенсійної системи, ринку землі, судоустрою. Останнє - більш ніж актуальне, враховуючи  процес проти лідера опозиції Ю. Тимошенко. До справи Тимошенко вже підключилися Азаров і уряд Росії, а СБУ порушило проти неї ще одну кримінальну справу. Їх вже чотири ...


Але ... поки прихильники і опоненти екс-прем\'єра мітингують під будівлею Печерського суду, у сесійній залі парламенту незвичний аншлаг.



Перш за все, на порядку денному пенсійна реформа. Сергій Тігіпко довго з нею мучився, але вимоги МВФ переважили всі інші аргументи. Якщо її приймуть, то пенсіонерам платитимуть пізніше й менше. Але на Майдан ніхто не вийде. Літні люди не звикли мітингувати. Та й літо: городи, дачі, море, онуки. Ніби-то не до страйків.


Є і ще один нюанс: за ким йти? Поки ніхто з опозиційних лідерів не запропонував виразної альтернативи радянській пенсійнійї системі, яка ефективно працювала і влаштовувала покоління наших батьків і дідів. Але ситуація змінилася, причому різко: ніхто не може гарантувати загальну зайнятість і рівну зарплату. Більше того, більшість сучасних опозиційних лідерів і в душі, і за переконаннями - ліберали. Ну ви уявляєте собі Наталію Королевську в ролі «королеви» пенсійного Майдану? А Арсенія Яценюка? Теж ні. Хоча лідер «Фронту змін» спробував запропонувати власну утопічну концепцію пенсійної реформи. Вона не пройшла.


Ще гірше йдуть справи у БЮТ. Вони, звичайно, намагаються тримати під контролем таку потужну електоральну групу, як пенсіонери. В кінці-кінців партія багато років пропагувала солідаристську ідеологію. Але не можна робити дві справи одночасно: захищати лідера в суді і роз\'яснювати пенсіонерам суть «олігархічної» пенсійної реформи. Правда, Тимошенко спробувала об\'єднати ці дві справи в одне біля Печерського суду, але ефекту не досягла.


Ще гірше справи у фракції: парламентські соратники Юлії Володимирівни навіщось вплуталися в довгограючу дискусію про обмеження верхньої пенсійної планки. Треба чи ні всіх рівняти під десять мінімальних пенсій? Зрозуміло, що така дискусія мало цікавить людей, які отримують сьогодні по 800 гривень «пенсійної допомоги».



Тому можна стверджувати, що 7 липня 2011 року проект пенсійної реформи буде прийнятий депутатами і відправлений на підпис Президенту. Так, доведеться пройти нелегкий шлях погоджень: адже в проект внесено понад 1000 поправок. Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов вже попередив, що депутати будуть працювати допізна, але пенсійну реформу приймуть. Подія, між іншим, за значущістю не поступається «конституційній ночі». Треба готуватися до «ночівлі» в будівлі парламенту.


Фракцію регіоналів вже жорстко попередили, що вільне голосування не пройде: якщо хтось із біло-блакитних депутатів наважиться натиснути кнопку «проти» пенсійного дітища С. Тігіпка, його виженуть з лав партії. Іншими словами, проект пенсійної реформи для партії влади - пріоритет номер один. І не тільки тому, що означає реальне, а не декларативне просування реформ, обіцяне європейським спостерігачам.


Для Партії регіонів це необхідний піар-інструмент для початку виборчої кампанії. Всі ж розуміють, що нинішнє покоління пенсіонерів реформа не зачіпає. Навпаки, уряд Азарова обіцяє їх пестити і леліяти, підвищуючи пенсії щокварталу. Під пенсійний прес потрапляє покоління нинішніх 35-45-літніх, тобто базовий електорат БЮТ, «Сильної України», «Фронту змін», який ці партії не змогли «захистити». Непоганий удар по конкурентах, погодьтеся? Ось так працює адмінресурс, а зовсім не по «дрібниці» у виборчих комісіях у день голосування.


Схоже, що саме це справжня мета пенсійної реформи, а не докорінна перебудова системи. Інакше, влада повинна була погодитися на шоковий варіант, як було в країнах соцтабору, в тій же Польщі, наприклад. Це найбільш прийнятний хід, тим більше, що більшість українців і так розуміє: пенсійну систему треба міняти, планку піднімати, та й працювати довше наші пенсіонери не проти. Багато це робить без будь-якої реформи. Світ теж рухається у цьому напрямку: Франція, Німеччина, Великобританія, Італія збільшують поступово віковий бар\'єр для пенсіонерів.



Наступним пунктом програми заключного парламентського виступу слід вважати розгляд цього тижня кабмінівського законопроекту «Про гарантії держави щодо виконання рішень суду». Що криється за цими цифрами? Великий облом для чорнобильців, дітей війни і ветеранів. Документ орієнтований на зміну порядку виплат пільг і надбавок 16 категоріям громадян - в ньому йдеться про скасування конкретизованих обсягів соціальних гарантій потерпілим від Чорнобильської аварії, ветеранам війни і праці, дітям війни, жертвам нацистських переслідувань, працівникам міліції, прокуратури, державної пожежної охорони, медичним працівникам і працівникам культури, гірникам.


Іншими словами, розміри пенсійних надбавок, грошової винагороди, знижки на житло та комунальні послуги, які закріплені спеціальними законами, будуть віддані на відкуп Кабміну. Тобто, уряд на свій розсуд і, як кажуть, у потрібний час буде вирішувати чи надавати їх взагалі і в якому розмірі. Від доброї волі міністрів залежатимуть надбавки, компенсації, пільги, санаторно-курортне лікування ...


Раніше, 14 червня, депутати від Партії регіонів внесли аналогічні антинародні зміни до законів «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про соціальний захист дітей війни» і «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб ». Зрозуміло, що уряд, який не встигає знаходити кошти для ліквідації значної кількості бюджетних дір, навряд чи в першу чергу потурбується за виплати для ветеранів і дітей війни. А це вже удар по комуністах, які принципово блокують антинародні ініціативи партії влади, що стосуються пенсійної, земельної, комунальної реформ. Крім того, черговий раз парламент, як законодавчий орган, опускається нижче плінтуса: який сенс у законах, якщо їх не обов\'язково виконувати, а всі умови диктує Кабмін?


Також під завісу Верховна Рада спробує прозондувати можливість прийняття закону про землю. Проблема давно назріла: як стверджують експерти, такий закон мав бути прийнятий ще 15 років тому. Але питання про земельну реформу ще сирувате. Скільки і кому землі давати в одні руки? Який державний орган відповідатиме за процес продажу? Де земельний банк? У влади немає чітких відповідей. Але найгірше, що і опозиція - як у випадку з пенсійною реформою - не представила чіткої земельної концепції. А земельна реформа буде, очевидно, «крутіше» пенсійної. Тому проект скоріше за все перенесуть на осінь. Але готовим треба бути до всього. Отже, висновки під завісу сесії?


Перше: Влада добилася старту непопулярних реформ на парламентському рівні. Саме Верховній Раді належить узаконити судово-правову (новий КПК), житлову, земельну реформу, урізати соціальні пільги, підвищити пенсійну планку. Парламент працює в ручному режимі, і для влади це зручно. Тому вона робитиме все можливе, що б у Верховній Раді-2012 отримати контрольовану більшість.


Друге. Обрана тактика прийняття найскандальніших і суспільно значущих документів влітку, коли більшість людей «заточена» на відпустку, а не на мітинги протесту. Повернувся з моря, а твоїх пільг за квартиру, як не бувало. Бігти скаржитися вже пізно ...


Третє. Опозиція розслабилася і розшарувалася. Одні займаються порятунком Юлії Тимошенко, інші формують партійні списки: влітку ряд політичних сил спробує виробити конфігурацію роботи «під вибори». Іншими словами, опозиція зайнята не виробленням альтернативи влади і не запалюванням бойового духу електорату, а власними проблемами політичного працевлаштування.

Коментарі

Топ-новини

У Чернігові на добу перекрили рух транспорту на перехресті вулиць Гонча та Київська

З 18 по 19 вересня у Чернігові перекривається рух автотранспорту на перехресті вулиць Гонча та Київська.   Таке рішення ухвалили на засіданні виконкому Чернігівської міської ради 17 вересня.   ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ДОРОГИ НА 277 ВУЛИЦЯХ ТА ПРОВУЛКАХ У ЧЕРНІГОВІ ПОТРЕБУЮТЬ ПОТОЧНОГО РЕМОНТУ У 2024 РОЦІ: ПОВНИЙ ПЕРЕЛІК   На перекритій ділянці проводитимуть роботи із заміни люків та горловин колодязів.   Фото – ілюстративне.   Джерело –

Останні новини

Всі новини

18 Вересня 2024

17:22

Створення словника маркетингових термінів для новачків

16:18

На Чернігівщині за добу вигоріли майже 33 гектари. ФОТО

15:15

Практичні поради щодо вибору та покупки якісного кімчі

14:22

Поліція викрила жителя Чернігівщини, який ніс у мішку гранатомет та коноплі

13:30

З Десни на Чернігівщині дістали тіло 18-річного хлопця, якого шукали протягом трьох діб. ФОТО

12:25

Приховані можливості GPS-трекера, про які мало хто знає

11:25

У Чернігові на добу перекрили рух транспорту на перехресті вулиць Гонча та Київська

10:15

На Чернігівщині в ДТП загинув 37-річний поліцейський

09:30

У Ніжині за гроші французьких партнерів побудують модульну лікарню за 35 мільйонів євро

17 Вересня 2024

14:25

Календарне планування для 1 класу: як побудувати успішний навчальний рік

13:30

РЕБ для захисників: БФ «Надія» долучився до благодійного вечора за участі Гаріка Кричевського

12:22

На Чернігівщині затримали чоловіка, який вдерся побив та пограбував пенсіонерку в її власній хаті

11:55

Какие документы нужны для обучения на права в автошколах Киева

11:15

COVID-19 на Чернігівщині: захворюваність серед дорослих знизилася, серед дітей — зросла

10:19

З річки на Чернігівщині дістали тіло 51-річної жінки

09:50

ДТФ друк: що це за технологія та для чого вона потрібна

09:30

Росіяни за добу з різних видів зброї обстріляли п’ять сіл в прикордонні Чернігівщини

16 Вересня 2024

13:30

Настольная игра Бродилка: Что это такое, и в чем ее преимущества?

12:25

На Чернігівщині у 2024 році захворюваність на педикульоз зросла на 34%

11:25

У Чернігові зафіксували температурний рекорд

10:22

На Чернігівщині рибалка за допомогою електроструму наловив 83 кг риби на понад 180 тисяч гривень. ФОТО

09:55

Мотоциклы компании «Loncin» – основное, что нужно знать каждому покупателю

09:30

359 вибухів протягом тижня: Чаус про обстановку на прикордонні Чернігівщини

13 Вересня 2024

15:20

Как правильно хранить дрова для камина

14:22

Платив оренду за авто, якого не було: на Чернігівщині керівнику одного з лісгоспів повідомили про підозру

Дивитися більше новин

Відеосюжети

Всі відео
Військовий літак у небі та живий коридор: у Мені попрощалися з пілотом Олександром Мигулею ВІДЕО
16 Серпня 2024

Військовий літак у небі та живий коридор: у Мені попрощалися з пілотом Олександром Мигулею

 Хто і як обирав драмтеатр у Чернігові місцем проведення зустрічі військових і виробників дронів у серпні 2023-го
22 Квітня 2024

Хто і як обирав драмтеатр у Чернігові місцем проведення зустрічі військових і виробників дронів у

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку людей – БФ «Надія»
16 Квітня 2024

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку

«Батьківщина» не підтримала насильницьку мобілізацію
12 Квітня 2024

«Батьківщина» не підтримала насильницьку

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від патрульних
7 Березня 2024

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний законопроєкт уже в парламент
7 Березня 2024

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів ВІДЕО
21 Лютого 2024

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи ВІДЕО
5 Лютого 2024

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів ВІДЕО
22 Січня 2024

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів

 Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні Чернігівщини
19 Січня 2024

Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної мобілізації
12 Січня 2024

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу. ВІДЕО
7 Грудня 2023

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу.

Дивитися більше відео