Рус Укр
Субота, Квітень 27, 2024 Редакція Реклама

Газ із запахом жебрацтва

Газ із запахом жебрацтва
17 Листопада 2018 4929

Ми можемо узяти калькулятор, порахувати реальну вартість тарифу на газ і побачити, що оптова ціна на газ власного видобутку не має перевищувати 2700 гривень за тисячу кубометрів. Ми могли б дослухатись до президента Порошенко, який назвав високий тариф ціною за визволення з-під російських газових обіймів (напевно, в цю ціну аж ніяк не входить вартість кондитерських активів Порошенко в Росії) та оцінити його слова як прояв відповідальності.

 

 

Зрештою, ми могли б навіть поміркувати про ринкові та європейські ціни і про те, що нова вартість на газ в Україні є найвищою серед інших державах, адже за мінімальну зарплату навіть до підвищення українець міг купити найменшу кількість газу, аніж інші європейці.

 

 Але все це може здатися зарозумілими і заполітизованими твердженнями в умовах наближення голосування за головну посаду в країні. Бо головне питання, яке болісно торкається кожного без перебільшення: скільки власних коштів потрібно буде витратити на оплату комунальних послуг у цей опалювальний сезон і взагалі наступного року?

 

Бачте, за всіма улесливими та пафосними словами Порошенко про підтримку мови чи важливість автокефалії та пихату категоричність у рішенні щодо підвищенні вартості газу для населення на 23,5%, начебто може здатися, що занепокоєння простого українця про тариф на газ є чимось ганебним, хворобливим та дивним. Ба більше – непатріотичним та вузькоегоїстичним проявом. Ще трохи, напевно, і думка про можливість і, головне, реальність ініціативи Юлії Тимошенко зменшити ціну на газ вдвічі буде прирівняна до справжньої державної зради.   

 

Дуже не хотілось би вірити, що це гра з терплячістю українського народу. Тут є одне питання, на яке потрібно окремо поміркувати. А чому нинішня влада все-таки пішла на підвищення ціни на газ напередодні виборів? Це ж вдарить по рейтингу Порошенко, призведе до активізації дій «Батьківщини» Юлії Тимошенко, яка і раніше цілеспрямовано попереджала владу, що збільшувати тарифи не можна, оскільки це призведе до зубожіння. Відповідь очевидна: в адміністрації Порошенко думали, що черговий раз обдурять народ і виведуть свого шефа з-під удару народного гніву. Там дійсно переконані, що українці, вибачте, терпляча голота, яка, в умовах виживання та нагнітання страху слухняно підтримає «єдиного на весь світ патріота України». Бо то все уряд робить, а Порошенко ж не при чому.

 

Трошки не так. По-перше, на меморандумі з МВФ стоїть особистий підпис Порошенко, в якому зафіксоване кабальне зобов’язання підняти ціну на газ для громадян. По-друге, Президент безпосередньо тиснув на уряд в питанні ухвалення колегіального рішення про ціну. Всі міністри від «Блоку Петра Порошенко» в уряді голосували «за». По-третє, після ухвалення злощасної урядової постанови її можна було б зупинити через суд, який контролюється його адміністрацією. Але цього зроблено не було. Воля МВФ вища за волю народу.

 

А потім було блазнювання та пласкі жарти Порошенко з приводу «шукати жінку» у питанні цінового підвищення. Як ви не знали? Це ж, за словами відомого бізнесмена-олігарха, вибачте, президента, влада до сих пір повертає борги, взяті попередніми урядами, а тому числі й урядом Юлії Тимошенко. Не пройшло й десяти років!!! Навіть Азаров до таких звинувачень не додумався. Одначе проти фактів, як то кажуть, не попреш: усі кредити, які взяв під час світової економічної кризи уряд Тимошенко, були сплачені разом із відсотками ще у 2012 р. А зараз Україна сплачує борги, накопичені за часів президентства Порошенка та які вже досягли третину державного бюджету. Весь цей тягар перекладений на плечі громадян у вигляді підвищених цін на газ.  До речі, маленьке уточнення: відсотки за взятими кредитами МВФ не 3% як у 2008 р., а 9, 12 і більше. Ну, хто як домовлявся.

 

Ні Порошенку, ні його уряду абсолютно не цікаві наслідки газового  «подарунку» населенню. Уявіть, якщо у 2017 р. українці витрачали на оплату комунальних послуг приблизно 16% своїх доходів, то вже наступного року цей показник значно виросте. До речі, в часи уряду Тимошенко витрати на комунальні послуги становили лише 9,5% від грошових витрат домогосподарств. Їм не цікаво, що домогосподарства вже взимку отримають на руки платіжки із болючими цифрами, через які змушені будуть урізати свої витрати. Не зможуть купити до смачного столу щось особливе, змушені будуть економити на новому одязі та взутті, відкладуть відпочинок та подорож. Тарифи б’ють не лише по незабезпеченим та пенсіонерам, а й по середньому класу, якщо, звісно припустити, що він існує в нашій країні.

 

Нові тарифи не зможуть оплачувати навіть ті, які раніше справно вносили платежі. Це призведе до пропорційного зростання боргів громадян. У випадку заборгованості новий закон про банкрутство, прийнятий руками пропрезидентської більшості, дозволяє вилучати за борги у громадян квартири. Окремо слід згадати, що з 1 грудня «Нафтогаз» отримав право доручати облгазам відключати за борги газ цілим населеним пунктам. Як вам?

 

Вже можна навіть не згадувати, що підвищення ціни на газ скоротить платоспроможний попит та знищить стимули для розвитку внутрішнього ринку. Замість затишку українцям пропонується виживання, - ось такий прикрий підсумок правління Порошенко.

 

Чиновники заспокоюють всіх адресними субсидіями. Буквально, декілька цифр. З врахуванням підвищених цін на газ видатки державного бюджету можуть сягнути понад 80 млрд. грн. У проекті бюджету на 2019 р. на субсидії закладено лише 55 млрд. грн. (а це на 22% менше, ніж навіть в минулому році). Сюди слід додати борги за невиплаченим субсидіями за цей рік. Очевидно, що уряду нічого не залишиться, як скорочувати кількість отримувачів субсидії та зменшувати її розмір. Хіба що, пустити на субсидію премії керівництва «Нафтогазу». Про перемогу у Стокгольмі чули всі. А чи чули про 865 мільйонів доларів, які «Нафтогаз» у 2017 р. достроково сплатив російському Газпромбанку? Саме так виглядає патріотизм власних кишень.

 

Але український народ має право на самозахист і він ним скористається. Партія «Батьківщина» та її лідер Юлія Тимошенко виробила програму із кількох базових кроків, які можуть зупинити підвищення ціни на газ. Зараз шанс втрутитися залишається у парламенту. Для цього депутатам потрібно лише проголосувати за постанову про мораторій на підвищення цін, проект якої декілька місяців тому назад був внесений депутатами від «Батьківщини». По багатьом містам, районам та областям ухвалюються звернення від місцевих рад до Президента та уряду з вимогою не допустити підвищення цін на газ.

 

Одразу після перемоги на виборах весною 2019 р. нова влада зможе скасувати урядову постанову про підвищення. І паралельно ухвалить одне з найбільш важливих рішень – про ліквідацію «Нафтогазу» як монополіста-посередника, що продає газ українського видобутку громадянам за завищеними цінами. При цьому, кожен, хто причетний до тарифного терору українців, має відповісти за свої дії. І це не просто бажання помсти. Це пошук соціальної справедливості, адже це також запорука суверенітету народу.

 

 

Олег Постернак,

керівник «Центру політичної розвідки»     

 

Коментарі

Топ-новини

З’єднає Шерстянку з Бобровицею: у Чернігові запрацює новий тролейбусний маршрут

У Чернігові запрацює новий тролейбусний маршрут №1 «Діагностичний центр – мікрорайон «Шерстянка» (через вул. П’ятницьку, Тероборони, просп. Перемоги)».   Таке рішення ухвалили на засіданні виконкому Чернігівської міської ради 24 квітня.   Про це повідомив в.о. міського голови Олександр Ломако у своєму каналі в Telegram.   «Він з‘єднає Шерстянку, яка до цього ніколи не мала тролейбусного сполучення, через Подусівку

Останні новини

Всі новини

26 Квітня 2024

16:32

Шукали цілу ніч рятувальники, поліцейські та кінологи: на Чернігівщині повернули додому двох зниклих дітей

15:15

У Ніжині 23-річний водій на легковику збив велосипедистку на пішохідному переході: жінка в лікарні

14:22

Внаслідок обстрілу росіянами села на Новгород-Сіверщині знищено приватний будинок

13:30

Лечение озокеритом в Трускавце

12:22

Великодній кошик 2024 вдарить по кишені: експерти порахували, скільки витратять українці

11:20

У Бобровицькій лікарні діятиме бактеріологічна лабораторія

10:17

«Шайтан-машина»: фермер із Сосниччини привіз у Корюківку пристрій, що нарізає стрічки для маскувальних сіток

10:00

Межкомнатная дверь в Харькове от Terminus подойдет для любого интерьера

09:20

Безпечний Великдень: на Чернігівщині рятувальники перевіряють дотримання пожежної безпеки в храмах

25 Квітня 2024

17:30

У Чернігові чоловік вдарив ножем знайомого у живіт: травмований у лікарні

16:22

Рух транспорту вулицею Любецькою у Чернігові планують відкрити наприкінці травня

16:00

Офтальмологічне обстеження зору та його вплив на здоров’я очей

15:15

Лікарні Чернігівщини та Сумщини отримали медичні вантажі — гуманітарну місію очолив Валерій Дубіль

15:00

Пародонтолог в Киеве: эффективное лечение десен для здоровья вашей улыбки

14:20

З’єднає Шерстянку з Бобровицею: у Чернігові запрацює новий тролейбусний маршрут

13:33

На Чернігівщині рятувальники отримали два пожежні автомобілі від благодійників

12:22

У Чернігові триває підготовка до поминальних днів на кладовищах

11:20

Безоплатне протезування в Україні: куди звертатись та які документи потрібні

10:17

Ракетний удар по Чернігову: з 28 пошкоджених будинків, з одного двоповерхового, відселили мешканців

09:25

Мобільні медичні бригади відвідали Стольне та Варву на Чернігівщині

24 Квітня 2024

17:17

Грант на відновлення може отримати бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня по Чернігову

16:16

У Чернігові та області 25 квітня очікується туман

15:17

На Чернігівщині піротехніки вилучили 17 вибухонебезпечних предметів

14:25

На зупинках громадського транспорту у Чернігові з'являться термінали для придбання та поповнення транспортних карток

13:30

Нецензурно лаявся, принижував та ображав: на Чернігівщині повідомили про підозру чоловіку, який знущався зі своєї матері

Дивитися більше новин

Відеосюжети

Всі відео
 Хто і як обирав драмтеатр у Чернігові місцем проведення зустрічі військових і виробників дронів у серпні 2023-го
22 Квітня 2024

Хто і як обирав драмтеатр у Чернігові місцем проведення зустрічі військових і виробників дронів у

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку людей – БФ «Надія»
16 Квітня 2024

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку

«Батьківщина» не підтримала насильницьку мобілізацію
12 Квітня 2024

«Батьківщина» не підтримала насильницьку

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від патрульних
7 Березня 2024

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний законопроєкт уже в парламент
7 Березня 2024

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів ВІДЕО
21 Лютого 2024

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи ВІДЕО
5 Лютого 2024

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів ВІДЕО
22 Січня 2024

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів

 Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні Чернігівщини
19 Січня 2024

Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної мобілізації
12 Січня 2024

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу. ВІДЕО
7 Грудня 2023

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу.

«День у Медійній Студії «MICS 4U»
3 Серпня 2023

«День у Медійній Студії «MICS

Дивитися більше відео