Рус Укр
П'ятниця, Квітень 26, 2024 Редакція Реклама

Валерій Дубіль: Соціальні програми, започатковані з 2008 року в Чернігові, ми не закрили, а навпаки активізували

Валерій Дубіль: Соціальні програми, започатковані з 2008 року в Чернігові,  ми не закрили, а навпаки активізували
3 Липня 2015 4971

Позиція*

 

16 червня 2015 року голова Чернігівської обласної парторганізації ВО «Батьківщина» Валерій Дубіль склав присягу народного депутата України.

 

Що думає він про Верховну Раду восьмого скликання, які завдання ставитиме перед собою в цю каденцію та які проблеми області вважає найголовнішими -  у нашому інтерв’ю.

 

- Валерію Олександровичу, насамперед, дозвольте привітати, нещодавно Ви втретє стали народним депутатом України, знову увійшли до складу фракції «Батьківщина». Які першочергові завдання ставите перед собою?

 

- Дякую за привітання. По-перше, планую продовжувати працювати над тими законопроектами та ініціативами, які я разом з колегами напрацював ще під час минулих каденцій. Мова йде про низку ініціатив, спрямованих на підвищення соціального рівня життя громадян. Але за тієї більшості їх неможливо було навіть зареєструвати.  Тепер, сподіваюся, ці законопроекти набудуть законної сили. «Батьківщина» - це соціальна партія, котра завжди відстоювала права простих людей. Зараз наша фракція наполягає на ухваленні 5 законопроектів, які стосуються індексації пенсій та заробітних плат (№2883); про скасування податку з пенсій (№2698); щодо призупинення несправедливого оподаткування пенсій (№2682); два законопроекти щодо зменшення тарифів (№2835 та №2832). І голосування за ці законопроекти може одразу показати: хто прийшов до парламенту служити людям, а хто лобістським інтересам.

 

- Можете вже зараз сказати, що Верховна Рада України восьмого скликання якось відрізняється від попередніх?

 

- Звісно, що так. Мабуть, вперше за історію сучасної незалежності до українського парламенту пройшли люди, які не мають великих грошей. Серед парламентарів суттєвий відсоток нових обличь – молодих людей, які вперше обиралися до парламенту і мають шанс заявити про себе в політиці.

 

- Є якісь явні переваги чи недоліки у нового складу Верховної Ради?

 

- Переваги є в тому, що наші прагнення реформувати країну підтримує світова спільнота, яка зацікавлена, як і український народ, у знищенні кланово-олігархічної системи, котра роз’їдає країну наче іржа. Але в цьому питанні ніхто не зможе нам допомогти, допоки ми самі  цього не почнемо робити.  Недоліки ж полягають у тому, що дехто іноді  забуває про суть реформ як певного кроку на шляху покращення, наголошую, покращення життя країни. Одним із недоліків залишається й те, що політикум наш, на жаль, нестабільний. Навіть попри те, що склад Ради називають демократичним, ми бачимо приклади зміни політичних поглядів.

 

 

- З Печерських пагорбів повернемось до Чернігова та області. Які  проблеми області  потребують першочергового вирішення? Чи може громада самотужки подолати ці проблеми?            

 

- У всіх нас одна, однакова, вона найболючіша, проблема: припинення військових дій на сході. Бо це – біль, розпач, втрати, трагедія. Чернігівщина – одна з областей, звідки найбільше пішло чоловіків на оборону цілісності України. І в цьому питанні, на жаль, люди не бачать навіть натяків найближчого вирішення конфлікту. Щодо інших проблем це, звісно, створення робочих  місць, залучення іноземних інвестицій для відновлення економіки області, покращення транспортного сполучення між населеними пунктами (в розрізі впровадження адміністративно-територіальної реформи), актуальним та таким, що потребує особливої уваги лишається питання екологічної безпеки, це, передовсім, надмірна засміченість рік та водоймищ, знищення лісів. Не можна й забувати про зміну системи управління, маю на увазі не заміну одних обличь на інші, а викорінення корупції у владних кабінетах, зміну підходів до управління містом.  Чи стане сили громаді самотужки вирішити  ці проблеми? Однозначно, - ні. Інститут громадянського суспільства – річ дієва, важлива, сильна, однак рівень його розвитку у нас на Чернігівщині, на жаль, на стадії становлення.

 

- Протягом кількох місяців Ви та Ваша політична сила активно боретеся за зниження явно завищених комунальних тарифів. Свого часу під час прес-конференції Ви назвали сьогоднішні ціни на газ для населення «геноцидом». Чи є надія вплинути на ситуація та захистити права простих людей?

 

- А хіба це не геноцид? Ті рахунки, які українці отримали у травні, шокували людей. І щоб їх сплатити, люди зараз змушені економити на харчах, ліках. Не може так бути, щоб народ, який переміг у двох революціях гідності й надалі біднішав. У Парламенті можна побачити запеклу боротьбу за підвищення соціального рівня життя громадян. Перші позитивні кроки в цій боротьбі є, але уряд і надалі відстоює тарифну політику, мовляв нові ціни на комунальні послуги виправдані. Нібито вартість енергетичних ресурсів в Україні не відповідала ринковій ціні 20 років. Та наші люди не проти платити ринкову ціну, але доведіть те, що вона ринкова. Вийдіть у публічну площину і розкажіть, з чого формуєте такі тарифи. Наша команда завжди була на боці людей. За дорученням Юлії Тимошенко по всіх областях України ми розгорнули боротьбу за зниження тарифів, індексацію пенсій та зарплат, скасування податків на пенсію.

 

Сьогодні за ініціативи депутатів від «Батьківщини» Чернігівська обласна рада, Ічнянська, Новгород-Сіверська, Козелецька та Щорська районні ради, а також Бахмацька, Щорська та Чернігівська міські ради звертатимуться до керівництва держави з вимогою зменшити тарифи на житлово-комунальні послуги, провести негайну індексацію пенсій та зарплат нашим громадянам. І ці звернення знайшли абсолютну підтримку депутатів, котрі брали участь у пленарних засіданнях. 

 

Перший крок «Батьківщина» спільно з громадянським суспільством зробили, 8 мільйонів людей, які споживають газ без лічильника, отримали платіжки з удвічі меншими сумами. Це стало можливим через перегляд норм споживання газу. Сьогодні ми домоглися того, що уряд знизив ренту на природній газ власного видобутку. Це означає, що автоматично будуть знижені тарифи на газ, тепло та гарячу воду. І ми не відступимо.

 

- Благодійний фонд "Європа", почесним президентом якого Ви є, вже багато років допомагає жителям області, які опинилися в складних життєвих ситуаціях. Які проекти зараз активні?

 

- Фонд «Європа» здійснює свою діяльність за кількома напрямками: освіта, медицина, охорона культурної спадщини, екологія, соціальний сектор. Зараз ми ведемо понад 50 соціальних програм, зокрема «Здоров’я нації», яку ми розпочали у 2007 році за ініціативи Юлії Тимошенко. Програма підтримки закладів освіти та науки, що передбачає оновлення технічної та методологічної бази.

 

Програма підтримки учасників АТО та їхніх сімей, в рамках  якої ми опікуємося всіма сім’ями загиблих бійців, відвідуємо ці родини, допомагаємо матеріально, юридично. Тримаємо, як кажуть, руку на пульсі цієї проблеми. Активно працює програма підтримки дитинства «Дитячий майданчик у кожен двір», і тут ми вже встановили понад 500 дитмайданчиків по всій області. Зараз, на прохання жителів Чернігова та області, допомагаємо облаштовувати території дозвілля для дітей у приватному секторі, а також селах та селищах. У розпалі розважальний проект для дітей та молоді «Арт-канікули», який проходить п’ять разів на тиждень у дворах обласного центру. Наша команда систематично відвідує ветеранів, опікується  людьми з вадами здоров’я, надає усебічну допомогу дітям з обмеженими фізичним можливостями. Зараз в Чернігові розпочали програму підтримки з ремонту під’їздів «Твоя квартира починається з під’їзду». Тобто, жодна програма, яку фонд підтримував, не зупинилась, вони всі активні, більше того вони розширюються як за географічним принципом, так і за соціальним.

 

Що важливо: всі наші програми знаходять підтримку простих людей, стають прикладом для інших моїх колег народних депутатів, благодійників, меценатів. І це підтвердження того, що наша команда рухається у правильному напрямку – напрямку служіння людям.

 

 

- Виконуючи основну функцію народного депутата – зустріч з виборцями – ще у 2008 році Ви започаткували кілька видів прийомів громадян: стаціонарно, у дворах міста та індивідуально, коли відвідуєте громадян у них вдома. За ці роки по допомогу зі своїми проблемами, мабуть, звернулося безліч людей. Чи змінилося коло проблем, з якими вони йдуть до вас?

 

- Якщо говорити про офіційні цифри, маю на увазі зареєстровані звернення громадян, то вони перевищують 30 тисяч.  Навіть попри те, що стаціонарна приймальня змінювала адресу, кількість відвідувачів не зменшувалась. Якщо говорити про зміст питань, з яких звертаються жителі Чернігова зараз, то це насамперед проблема відсутності  гарячої води у 300 будинках міста через відключення газопостачання у 20-х котельнях ПАТ «Облтеплокомуненерго». Чималий відсоток звернень стосується встановлення лічильників обліку теплової енергії у багатоповерхівках. Болить питання встановлення приладів обліку газу в квартирах.  До речі, останнім часом стало більше звертатись громадян середнього віку, молоді. У масштабах області – це звісно, питання об’єднання громад, майбутнього села, сільської інтелігенції. Люди так до кінця і не зрозуміли – що їм чекати від цієї адміністративно-територіальної реформи. В нас працює дві стаціонарні громадські приймальні: на Магістратській, 13 діє Чернігівська міська парторганізація, на Генерала Бєлова, 8  розташовано офіс обласної парторганізації. Тут же надається безкоштовна юридична консультація та правова допомога громадянам області. Кожного дня депутати Чернігівської міської та районних у місті рад, їхні помічники проводять індивідуальні  зустрічі з жителями міста – мова йде насамперед про ветеранів, чорнобильців, афганців, сім’ї, де виховуються діти з вадами здоров’я. Сім разів на тиждень в Чернігові ми проводимо збори громадян, тобто виїзні громадські приймальні, у різних мікрорайонах міста.

 

- Ви зайшли в Верховну Раду по списку ВО «Батьківщина». Раніше ж були мажоритарником. Чи зміниться щось у Вашій роботі?

 

- Одразу після оголошення результатів виборів 2014 року, коли вже було зрозуміло, що я не потрапляю до Верховної Ради, я дав прес-конференцію і запевнив своїх виборців та громаду області, що не припинятиму свою роботу ні на день. Всі соціальні програми, які я та моя команда започаткували з 2008 року у Чернігові  ми не закрили, а навпаки активізували. Адже той високий рівень довіри, який виказали мені чернігівці, я не можу знехтувати. Я та мої помічники постійно зустрічаємося та спілкуємося з людьми. Навідуємося до ветеранів, в сім’ї дітей з особливими потребами, приходимо в родини воїнів АТО, зустрічаємося з представниками громади міста на громадських приймальнях, «Арт-канікулах», під час суботників зі встановлення дитячих майданчиків. Лише спілкуючись постійно з людьми ми можемо спільними зусиллями робити добрі справи для села, селища, міста, області чи країни.

 

Тепер, коли я увійшов до Верховної Ради, став народним депутатом, наша робота в Чернігові, зокрема на 205 окрузі, буде не менш активною. Відтоді, коли мене призначили головою обласної парторганізації ВО «Батьківщина», я намагаюся всі свої ініціативи перенести в область. Але, щоб розв’язати той вузол проблем, які сьогодні має країна та суспільство, і зокрема Чернігівщина, нам усім, як ніколи, потрібна єдність. Ми маємо у себе в країні стати монолітом, от тоді можна буде говорити про захист держави, підвищення соціальних стандартів, зміцнення  обороноздатності країни, відродження економіки тощо.

Коментарі

Топ-новини

З’єднає Шерстянку з Бобровицею: у Чернігові запрацює новий тролейбусний маршрут

У Чернігові запрацює новий тролейбусний маршрут №1 «Діагностичний центр – мікрорайон «Шерстянка» (через вул. П’ятницьку, Тероборони, просп. Перемоги)».   Таке рішення ухвалили на засіданні виконкому Чернігівської міської ради 24 квітня.   Про це повідомив в.о. міського голови Олександр Ломако у своєму каналі в Telegram.   «Він з‘єднає Шерстянку, яка до цього ніколи не мала тролейбусного сполучення, через Подусівку

Останні новини

Всі новини

25 Квітня 2024

17:30

У Чернігові чоловік вдарив ножем знайомого у живіт: травмований у лікарні

16:22

Рух транспорту вулицею Любецькою у Чернігові планують відкрити наприкінці травня

15:15

Лікарні Чернігівщини та Сумщини отримали медичні вантажі — гуманітарну місію очолив Валерій Дубіль

14:20

З’єднає Шерстянку з Бобровицею: у Чернігові запрацює новий тролейбусний маршрут

13:33

На Чернігівщині рятувальники отримали два пожежні автомобілі від благодійників

12:22

У Чернігові триває підготовка до поминальних днів на кладовищах

11:20

Безоплатне протезування в Україні: куди звертатись та які документи потрібні

10:17

Ракетний удар по Чернігову: з 28 пошкоджених будинків, з одного двоповерхового, відселили мешканців

09:25

Мобільні медичні бригади відвідали Стольне та Варву на Чернігівщині

24 Квітня 2024

17:17

Грант на відновлення може отримати бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня по Чернігову

16:16

У Чернігові та області 25 квітня очікується туман

15:17

На Чернігівщині піротехніки вилучили 17 вибухонебезпечних предметів

14:25

На зупинках громадського транспорту у Чернігові з'являться термінали для придбання та поповнення транспортних карток

13:30

Нецензурно лаявся, принижував та ображав: на Чернігівщині повідомили про підозру чоловіку, який знущався зі своєї матері

12:22

Додали 60 світлин: на Алеї Героїв у Чернігові оновили фотовиставку, присвячену загиблим захисникам. ФОТО

11:15

60 вибухів за добу: росіяни з різних видів зброї атакували прикордоння Чернігівщини

10:18

Обороняв Чернігівщину: президент вручив нагороду Героя України батьку загиблого воїна

09:25

На Чернігівщині патрульні «спіймали» водія, який перевозив 100 літрів спирту

23 Квітня 2024

17:15

Вибір надійних вхідних дверей: Обираємо зламостійкі двері правильно!

16:18

На Чернігівщині у 9 громадах запрацювали поліцейські станції. ФОТО

16:00

Ендоскопічні операції в загальній хірургії

15:15

У Чернігові поряд із зупинками громадського транспорту встановлять 10 модульних укриттів з автоматичними замками

14:45

Як відновити емоційний зв'язок у стосунках

14:22

Випиляли кленів на 100 тисяч гривень: на Чернігівщині повідомили про підозру «чорним лісорубам»

13:35

Планшеты 10 дюймов: iPad или Samsung лучше купить для учебы

Дивитися більше новин

Відеосюжети

Всі відео
 Хто і як обирав драмтеатр у Чернігові місцем проведення зустрічі військових і виробників дронів у серпні 2023-го
22 Квітня 2024

Хто і як обирав драмтеатр у Чернігові місцем проведення зустрічі військових і виробників дронів у

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку людей – БФ «Надія»
16 Квітня 2024

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку

«Батьківщина» не підтримала насильницьку мобілізацію
12 Квітня 2024

«Батьківщина» не підтримала насильницьку

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від патрульних
7 Березня 2024

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний законопроєкт уже в парламент
7 Березня 2024

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів ВІДЕО
21 Лютого 2024

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи ВІДЕО
5 Лютого 2024

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів ВІДЕО
22 Січня 2024

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів

 Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні Чернігівщини
19 Січня 2024

Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної мобілізації
12 Січня 2024

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу. ВІДЕО
7 Грудня 2023

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу.

«День у Медійній Студії «MICS 4U»
3 Серпня 2023

«День у Медійній Студії «MICS

Дивитися більше відео