Рус Укр
Неділя, Квітень 28, 2024 Редакція Реклама

Батальйон «Чернігів» підставили «чорносотенці». – волонтерка із Коломиї

Батальйон «Чернігів» підставили «чорносотенці». – волонтерка із Коломиї
10 Серпня 2015 13215

Через неприємну історію із контрабандою на Донбасі, над батальйоном особливого призначення «Чернігів» нависла, так би мовити, «чорна хмара». По-перше, сіверський підрозділ могли розформувати. По-друге, авторитет батальйону поставили під сумнів.

 

Що ж насправді відбулося у Станиці Луганській у червні цього року?

 

Про конфлікт, у якому фігурували батальйон «Чернігів», громадська організація «Золоті леви Чорної сотні» та батальйон імені Кульчицького дізналася вся країна.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Боєць батальйону «Чернігів» супроводжував контрабанду для терористів

 

Батальйон «Чернігів» у Станиці Луганській підставила громадська організація «Золоті леви Чорної сотні». А ситуація з вантажівками, які, буцімто, супроводжував до сепаратистських блок-постів один із бійців цього батальйону була інсценована. У цьому запевняє коломийська волонтерка Євдокія Романчич, яка допомагала батальйону «Чернігів» майже з моменту його створення.

 

Більше того, у складі батальйону на Донбасі воював її чоловік – Ярослав Романчич. Саме його і затримали «чорносотенці» спільно з бійцями батальйону імені Кульчицького. Жінка запевняє, що його тоді викрали, аби змусити зізнатися в тому, що він дійсно причетний до контрабанди.

 

Чому саме він? Євдокія Романчич припускає, що ця «операція» готувалася заздалегідь і кандидатуру, яка, як то кажуть, «візьме вину на себе» вибирали ретельно. Мовляв, представники «Чорної сотні» знали, що вона разом із сином привезла допомогу батальйону і використали цей факт у своїй «спецопрерації», спрямованій на дискредитацію батальйону «Чернігів».

 

 

«Цей випадок стався на другий день після того як я із сином приїхала в Станицю Луганську. І коли вони затримали Ярослава, то одразу пригрозили – або він скаже так, як їм треба, або ми не виїдемо із Станиці. Його дуже сильно били, катували. Спочатку гамселили, а потім цілий день тримали на сонці. Якщо він пробував присісти, прибігали бійці і знову починали його бити», - розповідає Євдокія Романчич.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бійця, який «зізнався» у контрабанді, катували - комбат «Чернігова»

 

Подібні речі розповів і комбат батальйону «Чернігів» Віталій Костюченко. За його словами, батальйон «Чернігів» не причинений до контрабанди. Все, що відбулося у Станиці – підла підстава.

 

Євдокія Романчич сама вийшла зі мною на контакт, адже знає, що доля батальйону «Чернігів» мені небайдужа. Більше того, через засоби масової інформації жінка хоче захистити себе і свою родину, адже їй уже погрожували розправою.

 

«Зустріч з вами – це мій останній шанс вберегти себе і свою родину від фізичної розправи. Мені погрожують, про мене розповсюджують неймовірні речі. «Чорна сотня» розповсюджує те, що я, буцімто, возила щось сепаратистам. Говорять про те, що я продавала гуманітарну допомогу в магазинах. Мені подзвонила людина, яка має відношення до «Чорної сотні». Я не можу назвати прізвище його. Він сказав, що дуже мене поважає, тому і повідомив, що мені треба залягти на дно. Адже «чорносотенці» хочуть розправитися зі мною», - зізнається жінка.

 

 

Виникає питання: навіщо комусь підставляти батальйон «Чернігів» і погрожувати волонтерці? На думку Євдокії Романчич, якби у Станиці Луганській на позиціях батальйону «Чернігів» дислокувався якийсь інший підрозділ – його б спіткала така ж сама доля.

 

На думку волонтерки, сіверський підрозділ просто став жертвою обставин. Мовляв, хлопці стали на заваді контрабандистам.

 

«Багато людей знає про те, що сталося з батальйоном «Чернігів» у Станиці Луганській. Але люди знають з однобічних коментарів і сюжетів. Журналіст Дмитро Гнап перший висвітлив цю ситуацію. Висвітлив однобоко. Чому він не звернувся до батальйону за коментарем? Конфлікт виник через те, що громадська організація «Золоті Леви Чорної сотні», яка нелегально знаходилася в АТО. Це не добровольчий батальйон, ні інший якийсь військовий підрозділ. До того ж вони озброєні бойовими одиницями. Така собі громадська організація, уявляєте? Вони переслідують свою мету – приїхали в АТО з метою збагачення. А батальйон «Чернігів» стояв на крайньому блок-посту на мості через Сіверський Донець. Це умовний кордон між нашою стороною і сепаратистами. Навіть якби там стояв інший батальйон, ситуація була така ж сама. Я говорю про коломийську структуру «Чорної сотні», - розповідає Євдокія Романчич.

 

Волонтерка також вважає, що із «Золотими Левами Чорної Сотні» пов’язана група осіб із батальйону імені Кульчицького – «група Саїда».

 

В той же час, керівник коломийського відокремленого підрозділу громадської організації «Золоті Леви Чорної Сотні» Андрій Диблюк у телефонній розмові повідомив мені, що звинувачення Євдокії Романчич голослівні. Мовляв, ніякої підстави і конфлікту з волонтеркою не було. А зброя у хлопців із громадської організації з документами, тобто, все законно.

Андрій Диблюк припускає, що Євгенія Романчич звинувачує «чорносотенців», щоб захистити чоловіка від кримінальної відповідальності.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Звєрєв вважає батальйон «Чернігів» брендом області

 

Як писав колись Кобзар – «у кожного своя правда». Як би там не було, але після ситуації з контрабандою батальйон «Чернігів» вивели із Станиці Луганської.

 

Із власних джерел мені стало відомо, що міністр Внутрішніх Справ України Арсен Аваков дав керівництву міліції Чернігівщини три тижні на вирішення ситуації. Якщо причетних до контрабанди не знайдуть – батальйон розформовують.

 

За коментарем я звернувся до заступника начальника УМВС України в області Романа Пицківа.

 

 

Екс-комбат батальйону «Чернігів» Роман Пицків підтвердив, що вище міліцейське керівництво дійсно поставило завдання у стислі строки вирішити питання. Що і було зроблено.

 

«100 % бійців батальйону пройшли жорстку переатестацію. Ряд людей було звільнено. Хтось за власним бажанням, хтось по статті. На деяких відкриті кримінальні провадження. Але батальйон був і залишається боєздатним. Скоро він вирушить в АТО для виконання завдань. Власне, для цього він і створювався. Шістьох людей звільнено. Віталій Костюченко вже не буде комбатом. У мене є певні думки з приводу того, хто очолить підрозділ. Це має бути чоловік з Чернігова – військовий і незалежний від міліцейської структури. Але поки про це не будемо. Те, що я по робочих моментах раджуся з міністром МВС – це, вважаю, нормально. Я повинен радитися і доповідати про ситуацію в області. Щодо пані Євдокії, то вона просто захищає чоловіка. Скажу більше – там не все так чисто. Хоча дійсно, вона одна із тих людей, яка допомагала батальйону», - прокоментував Роман Пицків.

 

 

На завершення хочеться додати наступне: щоб там насправді не відбулося із батальйоном «Чернігів» у Станиці Луганській, головне, щоб подібні ситуації більше не повторювалися. Адже такі «чорні плями» не найкраще позначаються на репутації підрозділу. І неважливо – сплановані вони кимось, чи ні.

 

Та і чоловікам, які записалися добровольцями до батальйону з патріотичних мотивів, гадаю, дуже неприємно носити форму підрозділу, який пов’язують із контрабандою. Особисто для мене бійці батальйону «Чернігів» були, є і надалі залишатимуться героями, які одними із перших в Україні пішли боронити країну від російських окупантів.

 

Слава Україні!

 

Павло Солодовник

Коментарі

Топ-новини

З’єднає Шерстянку з Бобровицею: у Чернігові запрацює новий тролейбусний маршрут

У Чернігові запрацює новий тролейбусний маршрут №1 «Діагностичний центр – мікрорайон «Шерстянка» (через вул. П’ятницьку, Тероборони, просп. Перемоги)».   Таке рішення ухвалили на засіданні виконкому Чернігівської міської ради 24 квітня.   Про це повідомив в.о. міського голови Олександр Ломако у своєму каналі в Telegram.   «Він з‘єднає Шерстянку, яка до цього ніколи не мала тролейбусного сполучення, через Подусівку

Останні новини

Всі новини

26 Квітня 2024

16:32

Шукали цілу ніч рятувальники, поліцейські та кінологи: на Чернігівщині повернули додому двох зниклих дітей

15:15

У Ніжині 23-річний водій на легковику збив велосипедистку на пішохідному переході: жінка в лікарні

14:22

Внаслідок обстрілу росіянами села на Новгород-Сіверщині знищено приватний будинок

13:30

Лечение озокеритом в Трускавце

12:22

Великодній кошик 2024 вдарить по кишені: експерти порахували, скільки витратять українці

11:20

У Бобровицькій лікарні діятиме бактеріологічна лабораторія

10:17

«Шайтан-машина»: фермер із Сосниччини привіз у Корюківку пристрій, що нарізає стрічки для маскувальних сіток

10:00

Межкомнатная дверь в Харькове от Terminus подойдет для любого интерьера

09:20

Безпечний Великдень: на Чернігівщині рятувальники перевіряють дотримання пожежної безпеки в храмах

25 Квітня 2024

17:30

У Чернігові чоловік вдарив ножем знайомого у живіт: травмований у лікарні

16:22

Рух транспорту вулицею Любецькою у Чернігові планують відкрити наприкінці травня

16:00

Офтальмологічне обстеження зору та його вплив на здоров’я очей

15:15

Лікарні Чернігівщини та Сумщини отримали медичні вантажі — гуманітарну місію очолив Валерій Дубіль

15:00

Пародонтолог в Киеве: эффективное лечение десен для здоровья вашей улыбки

14:20

З’єднає Шерстянку з Бобровицею: у Чернігові запрацює новий тролейбусний маршрут

13:33

На Чернігівщині рятувальники отримали два пожежні автомобілі від благодійників

12:22

У Чернігові триває підготовка до поминальних днів на кладовищах

11:20

Безоплатне протезування в Україні: куди звертатись та які документи потрібні

10:17

Ракетний удар по Чернігову: з 28 пошкоджених будинків, з одного двоповерхового, відселили мешканців

09:25

Мобільні медичні бригади відвідали Стольне та Варву на Чернігівщині

24 Квітня 2024

17:17

Грант на відновлення може отримати бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня по Чернігову

16:16

У Чернігові та області 25 квітня очікується туман

15:17

На Чернігівщині піротехніки вилучили 17 вибухонебезпечних предметів

14:25

На зупинках громадського транспорту у Чернігові з'являться термінали для придбання та поповнення транспортних карток

13:30

Нецензурно лаявся, принижував та ображав: на Чернігівщині повідомили про підозру чоловіку, який знущався зі своєї матері

Дивитися більше новин

Відеосюжети

Всі відео
 Хто і як обирав драмтеатр у Чернігові місцем проведення зустрічі військових і виробників дронів у серпні 2023-го
22 Квітня 2024

Хто і як обирав драмтеатр у Чернігові місцем проведення зустрічі військових і виробників дронів у

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку людей – БФ «Надія»
16 Квітня 2024

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку

«Батьківщина» не підтримала насильницьку мобілізацію
12 Квітня 2024

«Батьківщина» не підтримала насильницьку

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від патрульних
7 Березня 2024

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний законопроєкт уже в парламент
7 Березня 2024

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів ВІДЕО
21 Лютого 2024

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи ВІДЕО
5 Лютого 2024

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів ВІДЕО
22 Січня 2024

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів

 Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні Чернігівщини
19 Січня 2024

Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної мобілізації
12 Січня 2024

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу. ВІДЕО
7 Грудня 2023

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу.

«День у Медійній Студії «MICS 4U»
3 Серпня 2023

«День у Медійній Студії «MICS

Дивитися більше відео