Рус Укр
Неділя, Травень 19, 2024 Редакція Реклама

Молоко для чернігівців може здорожчати через популізм народних обранців

Молоко для чернігівців може здорожчати через популізм народних  обранців
10 Вересня 2015 6607

Популізм, «турбота про народ» чи бажання допомогти власному бізнесу – ось перелік причин, через які незабаром молоко на полицях наших магазинів може значно зрости в ціні.

 

Народні обранці заходилися «допомагати простим людям», натомість можуть лише нашкодити.

 

В першому читання у Верховній Раді ухвалено законопроект яким передбачено збільшення мінімальної закупівельної ціни на молоко.

 

Цим документом, зокрема, пропонується встановлення мінімальної ціни – 4 гривні за 1 літр молока другого ґатунку (з господарств селян).

 

Автори законопроекту, серед яких і народні депутати від Чернігівщини Анатолій Євлахов, Олег Дмитренко і Владислав Атрошенко, у пояснювальній записці пишуть: «Починаючи з 1990 року в Україні спостерігається безперервне скорочення поголів'я ВРХ в тому числі корів. За період з 1990 по 2014 роки поголів'я корів скоротилося в 3,5 рази, у тому числі за оперативними, наведеним на сайті державної служби статистики України, тільки за 2014 поголів'я скоротилося на 3,2%. Першопричиною зниження поголів'я корів є низькі закупівельні ціни на молоко". І пропонують ввести державне регулювання цін на молоко.

 

На перший погляд здається, що законопроект, дуже потрібний і піде на користь селянам, які зараз змушені майже за безцінь (приблизно 2 гривні за літр)  продавати молоко.

 

Втім, ця «молочна ініціатива» може призвести до того, що у селян взагалі можуть перестати купувати молоко. Ціни на молочну продукцію в магазинах стрімко зростуть, що ударить по кишені пересічного громадянина. А виграють лише великі виробники молока.

 

Зокрема й ті, які належать деяким з названих народних депутатів. Адже якщо купувати молоко другого сорту (саме так класифікують молоко куплене у людей)  за 4 гривні, то у великих молочних підприємств  його купуватимуть також дорожче – не по 4-4.5 гривень за літр, як зараз, а по 6-7 гривень.

 

Але й це ще не все. За словами директора департаменту агропромислового розвитку Чернігівської ОДА Тетяни Мілютенко, насправді ж підвищення мінімальної закупівельної ціни на молоко може вкрай негативно вплинути на і без того складну ситуацію в молочній галузі. Тетяна Мілютенко запевняє, що даний законопроект – ніщо інше, ніж популізм.

 

 А на думку представників європейських профільних організацій такі кроки зможуть взагалі вбити молочних бізнес в Україні.

 

Європейський бізнес – проти «молочних експериментів»

 

Скептично до закону, який має на меті підвищити закупівельну ціну на молоко у населення, поставилися і у Європейській бізнес асоціації. ЄБА закликає нардепів не голосувати за цей документ у другому читанні.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свято молока святкуватимуть незважаючи на мільйонні борги

 

У прес-релізі міжнародної асоціації вказано, що підвищення закупівельної ціни на молоко жодним чином не покращить життя селян. Навпаки – ситуація може тільки погіршитися. Ціни на молоко формуються глобальним ринком, тому українські виробники та переробники не зможуть конкурувати з іноземною продукцією, вона виявиться дешевшою і при цьому більш якісною.

 

Наприклад, молоко сорту «екстра» з вищими у 1,5 рази показниками жирності і білку у Нідерландах коштує 26 євроцентів за літр (6,6 грн.).

 

Неважко передбачити, що молоко другого ґатунку по 4 гривні від корівок українських селян не зможе конкурувати з нідерландським «екстра-молоком».

 

«Якщо додати до нової закупівельної ціни всі супутні витрати компанії-виробника молочної продукції (це заготівля, транспортування, проведення періодичних аналізів якості від кожного здавача, витрати на відновлення тощо), виявиться, що купувати молоко вищого сорту в сільськогосподарських підприємств буде вигідніше», - зазначає європейська бізнесова асоціація.

 

А тепер кілька фактів для роздумів. У Євросоюзі молоко, еквівалентне за якістю українському 1-2 гатунку, взагалі заборонено приймати на харчову переробку. У країнах Балтії ціни на якісне молоко становлять 22-25 євроцентів за літр, що на рівні із цінами на аналогічне молоко в Україні (клас «екстра»). Причина здешевлення якісного балтійського молока – закритий російський ринок. Як відомо, для українського молока також перекрита дорога до російських торгових мереж.

 

Незважаючи на те, що профільний комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендував відхилити цей законопроект, 227 народних депутатів проголосували «за».

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині «забурлив» молочний бунт

 

Серед тих хто не голосував за «молочний» законопроект нардеп від «Блоку Петра Порошенка» Андрій Вадатурський. Народний обранець на своїй сторінці у Фейсбуці написав:

 

«Я не міг підтримати такий популістський законопроект. Популістом бути сьогодні популярно і легко. Я теж можу запропонувати свої популістські аргументи, адже відсутні будь-які обґрунтування встановлення саме такої вартості молока.

 

У мене виникає просте запитання: чому держава встановлює закупівельну ціну на молоко значно нижче, ніж вартість питної води, літр якої коштує близько 10 гривень? Чому у депутатів така неповага до виробників молока? Тоді потрібно встановити ціну на молоко не менше 10 гривень за літр. Досить? Чи ні? З таким підходом можна встановити і максимальну ціну на бензин!», - прокоментував нардеп.

 

Ухвалення цього законопроекту призведе до того, що молоко для жителів Чернігова суттєво зросте в ціні. Чернігівці, особливо пенсіонери і малозабезпечені категорії громадян, тоді зможуть, як то кажуть, «на власній шкірі» відчути турботу депутатів, «думаючих» про громаду.

 

Що робити, щоб молочну галузь не вбити?

 

За словами заступника міністра аграрної політики Володимира Лапи, 4 гривні за 1 літр молока без ПДВ буде логічно і правильно лише тоді, коли воно буде відповідати якісним характеристикам вищого ґатунку або ґатунку екстра.

 

«Наше завдання – допомогти зробити це. Інструмент – програма розвитку тваринництва, на фінансування якої в бюджеті поточного року передбачено 250 млн. грн. Якщо розподіляти їх як дотації виробникам, проблему не вирішити (для компенсації різниці між собівартістю і ціною реалізації необхідно 4 млрд грн в рік).

 

Єдиний варіант – стимулювати підвищення якості, товарності і власної переробки, щоб виробник (або кооператив) мав можливість отримати кінцеву ціну від споживача», - зазначив Володимир Лапа.

Коментарі

Топ-новини

На прикордонні Чернігівщини внаслідок російських обстрілів постраждав цивільний чоловік: він у лікарні

Вдень 18 травня росіяни завдали ударів по прикордонній Семенівській громаді Новгород-Сіверського району.   Внаслідок атаки поранення отримав місцевий мешканець 1965 року народження. Його госпіталізували лікарі.   Про це повідомляє прес-служба поліції області.   Також, внаслідок атаки окупантів по населеному пункту пошкоджено багатоквартирний будинок та будівлю дитсадка.   ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МІНОБОРОНИ ЗАПУСКАЄ МОБІЛЬНИЙ ЗАСТОСУНОК РЕЗЕРВ+ ДЛЯ

Останні новини

Всі новини

19 Травня 2024

13:35

Зробіть крок на зустріч красі і довголіттю з мінеральною водою «AQUA Миргород» Detox

12:15

На Прилуччині рятувальники дістали корову з глибокої ями. ФОТО

11:00

Таргетированная реклама - ключевой инструмент маркетинговой стратегии для продвижения в соцсетях

18 Травня 2024

17:00

Когда требуется замена экрана Samsung S8? «МТИ-Сервис» называет несколько распространенных ситуаций

15:20

На прикордонні Чернігівщини внаслідок російських обстрілів постраждав цивільний чоловік: він у лікарні

09:20

Дитяче харчування в перший рік життя

17 Травня 2024

17:15

Основные принципы выбора антибиотиков для лечения бактериальных инфекций

16:18

Міноборони запускає мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників та резервістів

15:15

Dr.Kadir B3: эффективное решение для проблемной кожи!

14:25

«Зупинка імені Олександра Мацієвського»: у Ніжині встановлять автобусну зупинку від мами Героя

14:01

Чудо морской техники - строительство «Титаника»

13:34

Викрали планшет, 3 тисячі гривень та харчі: у Прилуках затримали двох підозрюваних у крадіжці з піцерії

12:11

Реальные отзывы о Катерине Шухниной: обзор курса по криптотрейдингу

11:16

Впала на вулиці: у Чернігові Патрульні допомогли жінці літнього віку, якій стало зле

10:22

На Чернігівщині впровадили графіки погодинного відключення електроенергії: коли й кому відключатимуть світло

09:53

Машины для мойки инвентаря и тары

09:30

Майже 150 вибухів: росіяни з різних видів зброї обстріляли 10 сіл в прикордонні Чернігівщини

16 Травня 2024

18:00

Терасна дошка гладка чи рифлена? Що обрати?

17:22

Чернігів надасть допомогу 13-ій бригаді «Хартія», яка зараз боронить Харківщину

16:17

Тренди на ринку смартфонів: чому старші моделі залишаються популярними?

15:16

На сесії Чернігівської облради прийняли понад 50 рішень: деталі

14:18

Тільки надійна гідравліка у продажу «Hydromarket»

13:36

На Чернігівщині 11 шкіл з власними сонячними електростанціями

12:20

Какие инструменты используют для обработки для мебели своими руками?

11:21

У Носівці розшукали зниклого 8-річного хлопчика

Дивитися більше новин

Відеосюжети

Всі відео
 Хто і як обирав драмтеатр у Чернігові місцем проведення зустрічі військових і виробників дронів у серпні 2023-го
22 Квітня 2024

Хто і як обирав драмтеатр у Чернігові місцем проведення зустрічі військових і виробників дронів у

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку людей – БФ «Надія»
16 Квітня 2024

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку

«Батьківщина» не підтримала насильницьку мобілізацію
12 Квітня 2024

«Батьківщина» не підтримала насильницьку

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від патрульних
7 Березня 2024

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний законопроєкт уже в парламент
7 Березня 2024

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів ВІДЕО
21 Лютого 2024

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи ВІДЕО
5 Лютого 2024

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів ВІДЕО
22 Січня 2024

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів

 Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні Чернігівщини
19 Січня 2024

Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної мобілізації
12 Січня 2024

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу. ВІДЕО
7 Грудня 2023

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу.

«День у Медійній Студії «MICS 4U»
3 Серпня 2023

«День у Медійній Студії «MICS

Дивитися більше відео