Рус Укр
Понеділок, Травень 06, 2024 Редакція Реклама

У Чернігові протестуватимуть проти підвищення цін на газ

У Чернігові протестуватимуть проти підвищення цін на газ
3 Жовтня 2018 5494

Позиція*

 

Завтра, у четвер, 4-го жовтня, о 10:00 під стінами Чернігівської обласної ради відбудеться акція протесту проти підвищення цін на газ для населення, а також проти продажу сільськогосподарської землі.

 

Організатор мітингу - Чернігівська міська парторганізація Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина".

 

«Запрошую всіх небайдужих чернігівців прийти та висловити свою рішучу позицію з цих надважливих для країни і людей питань. Разом покажемо владі, що ми - сила. Наше слово має значення і до нас прислухаються! Не дамо перекладати проблеми НАК «Нафтогаз України» на плечі пересічних громадян», - наголосив очільник міської «Батьківщини» Дмитро Іванов.

 

Далі наводимо повний текст звернення депутатів Чернігівської обласної ради до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг України, про недопущення підвищення ціни на газ для потреб населення.

 

Звернення


Починаючи з 2014 року Урядом України на вимогу Міжнародного валютного фонду поетапно запроваджуються заходи жорсткої економії задля отримання державою макрофінансової допомоги у вигляді кредиту.

 

В рамках виконання зобов’язань, взятих Україною перед ЄС було розпочато реформування енергетичного сектору та приведення ціни на газ до ринкового рівня.

 

На сьогоднішній день питання регулювання ціни природного газу є особливо важливим для України, адже, процеси пов’язані із ним, надзвичайно масштабні та мають вплив на економічний розвиток держави.

 

Україна на сьогодні знаходиться перед жорстким вибором: або втратити фінансування Міжнародного валютного фонду, а разом з ним і інших потенційних кредиторів, що в свою чергу спричинить фінансову кризу в країні, або ж отримати фінансування, при цьому реалізувавши одну із вимог МВФ щодо підвищення вартості природного газу для потреб населення до рівня європейського.


Підвищення ціни на газ вимагає постанова Кабінету міністрів України № 187 від 22 березня 2017 року, розроблена Міністерством економічного розвитку і торгівлі. Так, відповідно до документу, вона розраховується на базі імпортного паритету - середня ціна імпортного газу за певний період.


За методикою, яка діє в даний момент, якщо за підсумками року є відхилення «плюс/мінус» 10%, ціна на наступний опалювальний сезон повинна переглядатися. Уряд повинен був опублікувати цей показник ще 1 липня 2017 року. Замість цього 26 вересня 2017 року Кабінет Міністрів України протокольним рішенням відклав дату публікації на невизначений термін.


За офіційною версією, відстрочити оприлюднення ціни вирішили до узгодження механізму її визначення з Міжнародним валютним фондом та Європейським енергетичним співтовариством. Вимога Міжнародного валютного фонду щодо приведення ціни на газ до рівня імпортного паритету викликає негативну оцінку населення України, у тому числі і мешканців нашого міста.


Як представники місцевого самоврядування ми не можемо стояти осторонь актуальних проблем, які хвилюють наших виборців. Депутати Чернігівської обласної ради занепокоєні ситуацією, що складається в країні навколо «газового питання» та пресингу з боку західних партнерів стосовно підвищення ціни на газ для населення до ринкового рівня.


Переконані, що чергове підвищення тарифів на природний газ матиме катастрофічний вплив на рівень та умови життя більшої частини населення країни, адже, очевидною буде різниця між доходами та необхідними витратами громадян.


Хочемо наголосити, що державна політика у сфері житлово-комунальних послуг має базуватися на принципі регулювання тарифів з урахуванням досягнутого рівня соціально-економічного розвитку та природних особливостей регіону.


Україна має найпотужнішу газотранспортну систему та серед інших країн Європи має у своєму розпорядженні найбільші запаси природного газу в підземних газових сховищах. У нас є потенціал повністю забезпечити себе газом власного видобутку, адже, Україна входить до трійки держав Європи з найбільшими запасами газу, проте, здійснюється видобуток лише 2% від розвіданих запасів.


При очевидних ознаках газової залежності в Україні практично нічого не робиться для того, щоб збільшити видобуток власного газу чи скоротити його надмірне споживання. Тому розвиток та оптимальне функціонування паливно-енергетичного комплексу нашої держави є одним з найголовніших факторів забезпечення життєздатності її економіки, задоволення соціальних потреб населення.


Слід зазначити, що просте підвищення ціни на газ для населення без реформування усієї енергетичної галузі не матиме позитивних результатів, адже енергетична галузь України є неефективною, непрозорою та корумпованою.


Проблему можливо вирішити лише шляхом проведення добре продуманих реформ, знищення корупції, посадових зловживань та монополізму в енергетичній галузі, а не безкінечним підвищенням тарифів на природний газ та інші комунальні послуги.


Вважаємо, що чергове підвищення ціни на газ для населення є перекладанням проблем НАК «Нафтогаз України» на плечі пересічних громадян. Ціна, яка є наразі і так зависока, подальше її підвищення є неприпустимим.


Зростання цін, безробіття, низький дохід населення, війна на Сході країни стали справжнім випробуванням для українців. На тлі всього цього підвищення може бути фатальним для українського народу, адже вартість комунальних послуг для більшої частини населення може стати недоступною.


На сьогодні, субсидія – єдина можливість вижити для більшості українських сімей. Але і тут влада пішла на поводу у МВФ і зменшила соціальний норматив на газ для індивідуального опалення з 5,0 кубометрів до 4,5 кубометрів за квадратний метр. Відтепер при призначені субсидії на понаднормову площу житла, норма може бути збільшена не більш ніж на 30%.


Звісно, скорочення субсидіантів необхідний крок для процесу економічного зростання України, але не ціною останнього шансу на виживання більшості українців. Обмеження людей в отриманні субсидій може викликати соціальну напругу, особливо, на початку наступного опалювального сезону.


Переконані, що на сьогодні, враховуючи нестабільні умови, які склалися в Україні влада не повинна виконувати вимоги Міжнародного валютного фонду щодо підвищення ціни на газ для населення, а навпаки сприяти встановленню справедливої, економічно обґрунтованої ціни на газ для українців. Громадяни мають споживати газ за реальними цінами, а не за ціною імпортного.


Вважаємо, що чергове підвищення ціни на газ має супроводжуватися насамперед зростанням доходів населення, шляхом підвищення зарплат та пенсій громадян до рівня європейського.


Так, ми розуміємо важливість для України макроекономічної допомоги від зарубіжних партнерів, але вважаємо, що необхідно шукати альтернативні шляхи вирішення поставлених МВФ вимог та переглянути спільно з місією Міжнародного валютного фонду умови отримання Україною кредитних коштів та не допустити зростання ціни на природний газ.


Щоб уникнути і до того непростої ситуації в суспільстві щодо чергового підвищення ціни на газ, враховуючи високу соціальну напругу в суспільстві по даному питанню, депутати Чернігівської обласної ради звертаються до Президента України, як гаранта додержання Конституції та законів України, Кабінету Міністрів України, Верховної ради України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг України, з вимогою:


1. Не допустити чергового підвищення ціни на природний газ для потреб населення.

 

2. Переглянути підходи в питанні ціноутворення тарифів на природний газ для населення в сторону встановлення справедливої, економічно обґрунтованої ціни.


3. Розпочати реформи у сфері енергетики та газовидобувної галузі, які б були направлені на розвиток економіки країни та її енергетичної незалежності.


Прес-служба ЧМПО ВО "Батьківщина"

 

 

 

 

Коментарі

Топ-новини

Ракетний удар «Іскандером», з безпілотника, літака та мінометів: росіяни атакували 3 громади в прикордонні Чернігівщини

Протягом 30 квітня російські війська сім разів з різного виду озброєння атакували прикордоння Чернігівської області. Зафіксовано 20 вибухів.   Про це повідомляє Північний кордон. Держприкордонслужба на своїй сторінці у Facebook.   Новгород-Сіверська громада:   у напрямку села Мамекине — один вибух: вибуховий пристрій, скинутий з БпЛА; у напрямку села Ямне — чотири приходи, ймовірно, НАР з літака; у напрямку села Ясна Поляна — два приходи,

Останні новини

Всі новини

2 Травня 2024

17:17

Meest Shopping: доставка товаров в Украину из США

13:33

Оптимізація бізнесу: використання програм обліку товару для підвищення ефективності

09:30

Внутриматочная спираль: как это работает?

1 Травня 2024

14:30

Медичні інститути Києва отримали цінні вантажі від Валерія Дубіля та благодійників

11:30

Смертельна пожежа у Ніжині: мати загинула, 5-річна дитина у лікарні

10:00

Ракетний удар «Іскандером», з безпілотника, літака та мінометів: росіяни атакували 3 громади в прикордонні Чернігівщини

30 Квітня 2024

15:28

Смертельна ДТП на Корюківщині: мікроавтобус зіткнувся із трактором. ФОТО

14:22

Ніжинець зберігав вдома незаконну зброю та боєприпаси. ФОТО

13:33

Mercedes Benz G-Class: ідеальний синтез стилю та функціональності

12:15

У Варвинській громаді відремонтували шкільне укриття за майже 3 мільйони гривень. ФОТО

11:30

На прикордонні Чернігівщини росіяни атакували будівлю зерноскладу. ФОТО

10:18

Первый займ без высоких процентов на Finsfera

09:50

У Мені велосипедист загинув під колесами легковика

29 Квітня 2024

17:22

На Чернігівщині 11 шкіл в 9 громадах запустять власні сонячні електростанції

16:30

У Корюківському районі в Десні потонув чоловік

16:00

Какой проходной балл на НМТ в 2024 году

15:25

Вміст алкоголю перевищував норму у 10 разів та віз дитину поза кабіною: на Чернігівщині зупинили п’яного водія трактора

14:15

В небі над Чернігівщиною Сили оборони збили крилату ракету

14:05

Преимущества и недостатки популярных грузовых шин в Украине

13:33

Сім'ям загиблих через ракетний удар у Чернігові передали гроші, які зібрали Дорофєєва і Лебіга на благодійному стрімі

12:20

13-річна донька найстаршої породіллі Підвербної переїхала до нової родини у Чернігові

12:00

Як вибрати стильні та надійні вхідні двері для вашого будинку?

11:19

Ознак безпосередньої підготовки росіян до наступальних дій на Півночі України немає, – Сирський

10:17

У Ніжині освятили Алею Героїв. ФОТОфакт

09:50

Градирні - основний елемент для контролю температурного режиму в промислових процесах

Дивитися більше новин

Відеосюжети

Всі відео
 Хто і як обирав драмтеатр у Чернігові місцем проведення зустрічі військових і виробників дронів у серпні 2023-го
22 Квітня 2024

Хто і як обирав драмтеатр у Чернігові місцем проведення зустрічі військових і виробників дронів у

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку людей – БФ «Надія»
16 Квітня 2024

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку

«Батьківщина» не підтримала насильницьку мобілізацію
12 Квітня 2024

«Батьківщина» не підтримала насильницьку

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від патрульних
7 Березня 2024

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний законопроєкт уже в парламент
7 Березня 2024

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів ВІДЕО
21 Лютого 2024

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи ВІДЕО
5 Лютого 2024

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів ВІДЕО
22 Січня 2024

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів

 Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні Чернігівщини
19 Січня 2024

Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної мобілізації
12 Січня 2024

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу. ВІДЕО
7 Грудня 2023

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу.

«День у Медійній Студії «MICS 4U»
3 Серпня 2023

«День у Медійній Студії «MICS

Дивитися більше відео