Рус Укр
П'ятниця, Квітень 19, 2024 Редакція Реклама

Невідома Чернігівщина: 10 природних і архітектурних перлин

Невідома Чернігівщина: 10 природних і архітектурних перлин
5 Вересня 2017 11143

Для більшості пересічних українців Чернігівщина асоціюється з княжою добою та, власне, із самим Черніговом.

 

Дехто згадає гетьманську столицю Батурин, а хтось навіть вже побував у палацово-парковому комплексі в Качанівці та тростянецькому дендропарку.

 

В іншому ж одна з найбільших за територією областей України залишається невідомою навіть самим місцевим жителям. Між тим тут є чудові природні об’єкти, маловідомі або ж зовсім забуті історичні місця та пам’ятки. А дерев’яна архітектура варта того, щоб про неї дізналися і належно оцінили!

 

Сайт Igotoworld пропонує добірку об'єктів, які мають увійти до маршрутів туристів: невідомі памятки Чернігівської області.

 

Дерев’яна Миколаївська церква

 

Храм в селі Городище – безперечно, один з наймальовничніших на Чернігівщині, та й в Україні взагалі. Мистецтвознавець, академік Григорій Логвін називав церкву шедевром архітектури світового значення. Тут використано рідкісний конструктивний спосіб зв’язку трьох зрубів, що перешкоджав осіданню масивного середнього зрубу. Побудована в 1763 році. В 1888 році була дещо перероблена, але первісна композиція збереглася. Вона наслідує традиції дерев’яної архітектури Лівобережної України 17–18 ст. Частково зберігся первісний розпис.

 

 

Адреса: с. Городище Менського р-ну.

 

Озеро Підкова

 

Озеро отримало назву завдяки своїй незвичній формі у вигляді підкови. Це заплавне озеро річки Десна знаходиться в межах Мезинського національного природного парку (між селами Свердловка (можлива нова назва Деснянське) та Радичів), з лівого боку від русла. Озеро Підкова можна побачити з оглядового майданчика Пузирева гора.

 

 

Адреса: Мезинський національний природний парк Коропського р-ну.

 

Дігтярівка

 

Село Дігтярівка розташоване за 35 км від Новгород-Сіверського, на правому березі Десни. В селі збереглася цікава пам’ятка мурованої архітектури – Покровська церква. Її було споруджено у 1708 р. на замовлення і коштом гетьмана І. Мазепи. В цій церкві гетьман молився за Україну перед історичною зустріччю зі шведським королем Карлом ХІІ, яка відбулася 30 жовтня 1708 р. на високому пагорбі правого берега Десни. Через 300 років на місті зустрічі був встановлений пам’ятний знак. Саме тут було прийняте рішення про формування військово-політичного союзу та спільні дії проти царя Петра І.

 

 

Адреса: с. Дегтярівка Новгород-Сіверського р-ну.

 

Комплекс Михайлівської церкви

 

Село Петрівське на річці Трубіж відоме з 1689 р. як Мостище. В 1782–1796 рр. тут була побудована кам’яна церква на честь Архистратига Михаїла. За іншими даними, храм побудувала Катерина Юхимівна Галаган у 1822 році. У 1852 році Григорій Павлович Галаган збудував біля церкви кам'яну дзвіницю. Комплекс був обнесений кам’яною огорожею з 4 баштами. Збереглася лише одна. Церква є зразком зрілого класицизму. В інтер’єрі збереглася ліпнина та фрагменти розпису. Фронтони мають класичну трикутну форму, всередині яких розміщено зображення «Променистої Дельти» – масонського символа, що відомий в християнстві як «Всевидюще око». Церква жодного разу не перебудовувалась.

 

 

Адреса: с. Петрівське Козелецького р-ну.

 

Путивський крейдяний кар’єр

 

Путивський крейдяний кар’єр – дивовижний дарунок природи, розташований за 6 км від Новгород-Сіверського, на правому березі Десни. Він є складовою частиною одного з найбільших в Україні крейдяних родовищ: товщина крейдяного шару в межах розвіданого родовища сягає 42-45 м, а об’єм крейдяних порід становить 424,5 тис. м куб. або 6 млн тонн. На дні кар’єра розташоване мальовниче озеро, яке стало домівкою для багатьох водних тварин.

 

 

Адреса: с. Путивськ Новгород-Сіверського р-ну.

 

Дерев’яна церква Трьох Святителів на Кустівцях

 

Церква розташована в історичному районі міста Прилуки – Кустівці. Звідси її друга назва – церква на Кустівцях. Перший храм на цьому місці було побудовано ще 1752 року коштом прилуцького полковника Галагана та сотника Гуленка. Існуюча ж церква була освячена в 1878 р. Її архітектурний стиль можна визначити як «парафіяльний». Особливе враження цей п’ятикупольний храм справляє взимку, коли на тлі білого снігу, церква разом з кованою візерунчастою огорожею нагадує біло-блакитну фреску.

 

 

Адреса: м. Прилуки.

 

Узруївські джерела

 

Гідрологічна та ботанічна пам’ятка природи розташована в сосновому лісі посеред болотного масиву вздовж русла річки Смяч. З дна озера б'ють численні джерела високоякісної питної води, що живлять озеро та річку. Вода в цій частині озера завжди холодна, її температура плюс шість градусів за Цельсієм і не замерзає навіть взимку. Площа – 1 га.

 

 

Адреса: с. Узруй Новгород-Сіверського р-ну.

 

Комплекс Михайлівської церкви

 

Село Полонки сховалося серед густих лісів на березі річки Удай. Перша згадка про село датована 1666 р. За офіційними джерелами, селище отримало назву від слова «ополонки». Найбільшою гордістю є споруджена на березі Удаю Свято-Михайлівська церква. Це унікальна історико-архітектурна пам’ятка 18 ст., збудована у традиціях народної дерев’яної архітектури Лівобережної України. Мурована, триверха, тридільна з прямокутною середньою дільницею, до якої приєднуються гранчасті вівтар та притвор. Це одна з найдовершеніших церков доби українського бароко. Недалеко від церкви над річкою знаходиться не менш цікава історична пам’ятка – печера ченця. Це різні за розміром три прямокутні приміщення, з’єднані переходами і прикрашені рельєфними зображеннями. Є підстави датувати появу печер початком 17 ст. Поблизу церкви є чудодійне джерело – ще одна святиня полонківчан.

 

 

Адреса: с. Полонки Прилуцького р-ну.

 

Іллінська церква-фортеця

 

Унікальна будова, в якій поєднуються світські, військові та культові риси і єдина церква-фортеця на Лівобережній Україні, яка збереглася до наших днів. Побудована наприкінці 17 – початку 18 ст. Структура церкви значно відрізняється від просторових композицій інших церков регіону. Тому і з'явилася гіпотеза про її фортифікаційне призначення. Вважають, що вежа мала бійниці і гармати, а приміщення з південного боку призначалося для проживання гарнізону та зберігання боєприпасів.

 

 

Адреса: м. Короп.

 

Комплекс дерев’яної Троїцької церкви

 

Церква була побудована в другій пол. 17 ст. і є найстарішою дерев’яною церквою Чернігівщини. В середині 18 ст. поруч з церквою була збудована дзвіниця, таким чином було створено своєрідний архітектурно-просторовий ансамбль дерев'яного монументального зодчества, де дуже яскраво прослідковуються народні традиції. У 19 ст. до первісного тридільного об'єму церкви з півночі, півдня і заходу зроблені прямокутні прируби із входами, оформленими портиками з колонами.

 

 

Адреса: с. Новий Білоус Чернігівського р-ну.

 

Певна річ, пам’ятки Чернігівщини на цьому не закінчуються. Приїздіть у цей мальовничий край і переконайтеся в цьому!

 

У статті використані фотографії Олега Герасименка, Миколая Тищенка, Миколая Турчина, Андрія Тичини та Івана Коцюри.

Коментарі

Топ-новини

У Чернігові завершили пошуково-рятувальну операцію після ракетного удару 17 квітня

У Чернігові завершили пошуково-рятувальну операцію після ракетного удару по місту 17 квітня.   Про це повідомив начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.   За його словами, наразі відомо 18 загиблих, 78 поранених, серед них четверо дітей. На стаціонарному лікуванні перебувають 37 людей.   «Уся необхідна допомога надається у місцевих закладах охорони здоров’я, необхідними ліками забезпечені», — пише Чаус.   ЧИТАЙТЕ

Останні новини

Всі новини

18 Квітня 2024

17:25

У Чернігові відкрили єдиний центр допомоги постраждалим внаслідок ракетної атаки 17 квітня

16:16

Встигла доїхати до Полтавської області: поліцейські розшукали та повернули додому 16-річну дівчину з Семенівщини

15:17

Шістьом громадам Чернігівщини передали спецтехніку для розчищення завалів та переробки відходів руйнувань

14:40

На прикордонні Чернігівщини росіяни атакували водія автівки, який привіз хліб у місцевий магазин

13:30

Валерій Дубіль з командою передав гуманітарний вантаж у 5 лікарень прифронтового Дніпра

12:22

У Чернігові в ДТП постраждав мотоцикліст: він у лікарні

11:11

У Чернігові завершили пошуково-рятувальну операцію після ракетного удару 17 квітня

10:17

За один день врятував 14 людей: воїн з Чернігівщини отримав нагрудний знак «За збережене життя»

09:25

У Новгороді-Сіверському встановили меморіальну дошку на честь загиблого захисника та депутата міськради

17 Квітня 2024

20:50

Ракетний удар по Чернігову: 17 загиблих, 78 людей звернулись до лікарень, з них – понад 40 госпіталізовано

15:20

Центральний корпус «Чернігівської політехніки» пошкоджений внаслідок ракетного удару. ФОТО

14:07

У Чернігові розгорнули пункти незламності та пункти надання психологічної допомоги

13:23

У Чернігові вже 14 загиблих та 61 травмований. Пошкоджено – 16 будинків

13:00

Була вдома на лікарняному: у Чернігові загинула 25-річна поліцейська під час ракетного удару

12:37

Наслідки ракетного удару по Чернігову: 50 потерпілих, з яких троє дітей, та 11 загиблих. ФОТО

11:17

На Чернігівщині зник підліток

10:54

Вже 8 загиблих та 18 постраждалих внаслідок ракетних ударів по Чернігову

09:52

Ракетний удар по Чернігову: є загиблі та поранені

16 Квітня 2024

17:30

Власник сам віддав ключі: у Чернігові двоє невідомих викрали автівку у пенсіонера

16:22

У Прилуках вогонь забрав життя літньої жінки

15:25

У Ніжині з нагоди 106-ї річниці заснування Товариства Червоного Хреста України висадили магнолії. ФОТО

14:21

У Чернігові стартував ремонт школи №13: коли планують його закінчити. ФОТО

13:31

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку людей – БФ «Надія»

12:22

На Чернігівщині провели найбільший в Україні контрольований відпал лісової підстилки

11:19

У Козелецькій громаді тимчасово призупинили проведення щонедільного ярмарку

Дивитися більше новин

Відеосюжети

Всі відео
Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку людей – БФ «Надія»
16 Квітня 2024

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку

«Батьківщина» не підтримала насильницьку мобілізацію
12 Квітня 2024

«Батьківщина» не підтримала насильницьку

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від патрульних
7 Березня 2024

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний законопроєкт уже в парламент
7 Березня 2024

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів ВІДЕО
21 Лютого 2024

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи ВІДЕО
5 Лютого 2024

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів ВІДЕО
22 Січня 2024

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів

 Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні Чернігівщини
19 Січня 2024

Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної мобілізації
12 Січня 2024

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу. ВІДЕО
7 Грудня 2023

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу.

«День у Медійній Студії «MICS 4U»
3 Серпня 2023

«День у Медійній Студії «MICS

Завод у Шестовиці: чи не залишиться Киїнська ТГ без інвестицій і в кого на голові шапка горить
19 Липня 2023

Завод у Шестовиці: чи не залишиться Киїнська ТГ без інвестицій і в кого на голові шапка

Дивитися більше відео