Рус Укр
П'ятниця, Квітень 19, 2024 Редакція Реклама

Юрій Власенко про Атрошенка, Зеленського, закон, тарифи і розвиток Чернігова ВІДЕО

Юрій Власенко про Атрошенка, Зеленського, закон, тарифи і розвиток Чернігова ВІДЕО
18 Червня 2019 9950

21 липня відбудуться дострокові парламентські вибори. Кампанія стартувала. Одним з перших про свій «похід» до парламенту заявив відомий чернігівський юрист і правозахисник Юрій Власенко.

 

«Високому Валу» він розказав про те, навіщо іде до Верховної Ради, по якому округу, звідки гроші на вибори, як будуватиме свою кампанію, яке у нього ставлення до Атрошенка і Зеленського та бачення розвитку Чернігова і країни?

 

Юрій Власенко – місцевий, чернігівець, тому проблеми містян йому добре знайомі. Більш того, він вже багато років юридично допомагає людям.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВІДОМИЙ ПРАВОЗАХИСНИК ЮРІЙ ВЛАСЕНКО ПОГОДИВСЯ ПРЕДСТАВЛЯТИ ЧЕРНІГІВ У ВЕРХОВНІЙ РАДІ

 

Ще з дитинства у нього серед головних рис характеру була справедливість та відстоювання правди. Так Юрій Власенко і прийшов в юриспруденцію. Працюючи в управління юстиції, став ініціатором запровадження пілотного проекту реєстрації народження дитини прямо в пологовому будинку, який згодом охопив всю країну.

 

Люблячий чоловік та батько двох дітей Юрій Власенко мріє, щоб його нащадки стали добрими людьми.

 

Інтерв’ю з Юрієм Власенком до вашої уваги.

 

 

Доброго дня, Юрію Дмитровичу. Ви один з перших оголосили про те, що дали згоду балотуватися до Верховної Ради в Чернігові. Постає логічне запитання : навіщо вам це треба?

 

У кожної людини є своє покликання в житті і в кожного із нас були в дитинстві такі дружні прізвиська. В мене в дитинстві було прізвисько «прокурор». Чому? Тому що саме однолітки вважали, що я людина, яка бореться за справедливість і ніколи не змовчував, завжди відстоював правду. Завжди мені мама говорила: «Синочок, ласкаве телятко дві матки ссе». В тому плані, що треба бути більш можливо таким гнучким, бо потрібно, щоб були кращі оцінки, але насправді для мене це не було важливо і власне я для себе визначився, що саме закон, порядок і справедливість – це те, заради чого потрібно боротися. Можна задати собі запитання: «Чи справедливо живуть люди в Чернігові?», «Чи справедливо живуть люди в Україні?». Якщо так, то в політиці в принципі нема чого робити. Я б хотів жити в країні, де ми не знаємо ім’я прем’єр-міністра чи міністра, де люди займаються власне роботою, домом, сім’єю, відпочинком і абсолютно не залежать від політики. Але насправді у нас в Україні на превеликий жаль політика на кожному кроці, кожен залежить від політики. І власне тому я вирішив і розумію, що моє покликання це саме Верховна Рада України в статусі народного депутата. Я знаю як. І я можу зробити більше для людей.

 

Так по якому округу підете?

 

205-й округ.  Виключно місто Чернігів. Але в будь-якому випадку я не розділяю Чернігів на 205-й на 206-й округи. Для мене, що Новозаводський, що Деснянський район – це рідні райони. Власне буду балотуватися по 205-му, але у випадку підтримки, то буду відстоювати інтереси всього міста.

 

Не секрет, що вже з’являється інформація про торгівлю округами в Україні. А скільки коштувало вам це місце?

 

Можна зайти в засоби масової інформації і подивитись публікації, що кандидати платять мільйони, сотні тисяч доларів. Насправді я заплатив дуже дорого за своє місце і можливість балотуватися від Чернігова. Я заплатив фактично 16-ти роками своєї праці в якості юриста, в якості правозахисника, в якості людини, яка допомагає, відстоює і яка ніколи не йшла на якийсь компроміс зі своєю совістю. Тому власне все, що я заплатив це роки свого життя, яке віддав для захисту інтересів громадян.

 

Наскільки самостійний  чи залежний Юрій Власенко?

 

Я заявив і буду балотуватися від ВО «Батьківщина». Я багато років в цій команді. Ми починали разом з Валерієм Олександровичем Дубілем саме в Чернігові. Це відкриття і громадських приймалень, це і проекти, які працювали, працюють і будуть працювати в місті Чернігові незалежно від виборів. Я думаю, що всі чернігівці це вже побачили. І зараз мені почали говорити про те, що от ми тільки перед виборами починаємо щось робити, а насправді ми вже десяток  років це робимо і будемо робити. З приводу незалежності чи залежності, ви ж розумієте і я це прекрасно розумію, що мандат депутатський дає безпосередньо не політична сила, а дають мандат депутатський люди, виборці, які довіряють тому чи іншому політику. Тому питання, коли я буду представляти інтереси чернігівців у парламенті, то насамперед для мене буде важливо - це захист саме тих людей, які довірили мені представляти їхні інтереси. І я переконаний, що у нас не буде якихось конфліктів між тим, що говорить партія і тим, що я вважаю краще зробити для чернігівців. Але в будь-якому випадку, якщо будуть якісь конфлікти чи непорозуміння, я зроблю максимально все для того, щоб інтереси чернігівців були на першому плані і переконати і фракцію  і весь Парламент в тому, що потрібно робити саме отак.

 

205 округ вважається одним із найскандальніших через «битву» у 2015 році Березенка і Корбана, коли в хід пішли мільйони грошей та тони гречки. Ви розумієте куди ви встряли? Конкуренти можуть не гребувати нічим.

 

Я готовий. Розумію,  які будуть стояти виклики. Про можливу участь одіозних і не дуже одіозних політиків. Але насправді я бачу тенденцію. Ну, я ніколи по життю не опускав руки і треба думати, як будь-яку невдачу перевести у досвід і рухатися далі. Те, що у нас відбулися вибори Президента України у березні-квітні 2019 року, я думаю, що вони трошки змінили і думку людей щодо виборів. Фактично на всіх виборах люди вже перед початком виборчих компаній говорили, що вже знають хто переможе, куди буде привезено тонни гречки, чи мільйони доларів роздадуть і ця людина переможе.

 

Зараз президентська кампанія показала, що у людей змінюється позиція в цьому плані, що не працюють так звані сітки, коли роздають щось виборцям взамін на голос, що не працює взагалі адміністративний ресурс. Зараз керівник підприємства своїм підлеглим навряд чи зможе дати свою вказівку. Тим більше всі прекрасно розуміють, що в кабінці людина сам на сам зі своїм сумлінням і з виборчим бюлетенем. Тому я знаєте десь романтик і хотів би, щоб дійсно вибори відбулися чесно, щоб це була не боротьба гаманців, тому що цю боротьбу я однозначно програю, а щоб це була боротьба ідей, боротьба бачень і боротьба саме ідеологічна за те, хто зможе представити краще свою програму, свою команду і зможе переконати людей проголосувати саме за цього кандидата.

 

Свого часу ви вже робили спробу потрапити до парламенту по 206 округу. Тоді поступилися зовсім трохи пану Микитасю. Пам’ятаєте, як тоді було?

 

Ті вибори були дострокові. Це була літня кампанія, як і зараз. Ніхто не готувався. І власне моя команда запропонувала мені, як голові міської партійної організації на той час, балотуватися по 206-му округу. Я прекрасно розумів, що вже з квітня місяця в окрузі досить потужно працює опонент, який  в результаті і став народним депутатом, що тут задіяні були і адміністративні ресурси і фінансові можливості і все решта. Але здатися і сказати, що ми не будемо брати участь, тому що ми програємо, ми цього ніколи не робили і робити не будемо. Я відпрацював і вся наша команда відпрацювала на цих виборах. Я об’їхав кожне село по декілька разів, обійшов ногами всі двори в Новозаводському районі.

 

Ми спілкувалися, розповідали, почали кампанію тарифну, звернулися до Чернігівського окружного адміністративного суду. Фактично  ми робили те, щоб захистити людей, чернігівців. Я міг би це робити і в парламенті, посилити нашу фракцію. Так трапилося, що близько 2000 голосів програв. В місті Чернігів в нас була беззаперечна перемога, в самих Ріпках ми теж перемогли. А Чернігівський і Ріпкинський район тут може якісь суб’єктивні речі зіграли, ми програли. Але в будь-якому випадку це досвід, який дозволяє робити висновки.

 

Чи робите ви це незалежно від виборів?

 

Наша команда фактично працює постійно. Нашу приймальню на Магістратській, 13 я думаю вже знає кожен мешканець і Чернігова і Чернігівської області. Ми починали це як приймальню народного депутата, куди можна було прийти, із своїм юридичним питанням звернутися. Ми зараз її трансформували фактично в ініціативу Центр захисту громадян, яка функціонує по всій країні. І незалежно від результатів виборів я залишався, працював і буду працювати. Є позиція людей, є вибір людей, є якісь фактори, які впливають на вибір, ми будемо йти до людей, пояснювати і просити їхньої підтримки.

 

Ви сам місцевий, чернігівець – це добре, а от чи знаєте ви про проблеми міста і чернігівців? Давайте перевіримо.

 

Можна зараз вийти на вулицю, пройти у людей запитати, що їх хвилює і у кожного буде боліти своє. По кількості звернень і по кількості проблематики яка є, то зрозуміло мені на сьогоднішній день, як юристу, як члену виконавчого комітету Чернігівської міської ради на громадських засадах, я бачу основні. Щоб визначити, наприклад, три проблематики, то насамперед – це стан комунікацій житлово-комунального фонду в місті Чернігові. 

 

Наступне – це низький рівень доходу населення, тому що заробітні плати, не дивлячись на те, що місто знаходиться поблизу Києва, значно нижчі, ніж в столиці і це не дає змоги людям жити краще, і рівень пенсій і соціальних виплат він стандартний для усіх. І третє - це мабуть все-таки транспорт, тому що на кожній зустрічі, всюди люди піднімають питання про діяльність транспорту, незадовільний стан наших маршруток, автобусів. Зрозуміло, що це має бути комплексна програма із залученням коштів, із залученням інвестицій. Потрібно відходити від цієї системи лобіювання певними політичними силами чи окремими депутатами питань транспортних перевезень, тому що з кожним роком вони все гірше і гірше. Люди на це скаржаться. Це мабуть три основних, а потім можна говорити і наступні.

 

Зараз багато розмов про 2 мільярди на реконструкцію міського парку культури та відпочинку. А які пріоритети у Юрія Власенка?

 

В будь-якому випадку немає коштів міської влади чи міського голови чи депутатів, є кошти платників податків. І зрозуміло, що на сьогоднішній день за рахунок децентралізації в бюджеті нашому залишається більше коштів. Доходи зросли і вони дають можливість розвиватися місту, місто повинно це робити. І власне на засіданнях міської ради, на засіданнях виконкому ми максимально робимо все для того, щоб життя покращилося. З приводу пріоритетів, про які ви сказали … 2 мільярди гривень на Центральний парк культури і відпочинку чи на щось інше. З цього боку треба чути громаду і ставити питання для громади і громада має визначатися. Тому що мені важко зараз сказати, що важливіше чи побудувати той самий сміттєпереробний завод.

 

Ми зараз влітку знову будемо повертатися до проблеми полігону на Масанах. Будівництво сміттєпереробного заводу коштує в районі 30-35 мільйонів доларів чи євро. Але цей завод зможе не тільки компенсувати його витрати за рахунок того, що люди сплачують за вивіз сміття, там буде йти переробка, там буде створення якогось продукту, чи це енергія чи будівельні матеріали, які теж можна буде реалізовувати і таким чином поповнювати міський бюджет. Тому все позитивне, те, що місто зараз змінюється, те, що ми бачимо і по настрою людей, по кількості туристів, то на краще. Я думаю, що і той самий серіал «Чорнобиль», який зараз буде спонукати людей з усього світу відвідати зону відчуження, нам треба не проґавити цю можливість і запрошувати максимально людей з усього світу приїхати до Чернігова і побачити це славне місто, це дасть поштовх економіки, створенню робочих місць, думаю все у нас буде добре.

 

Тему тарифів ви не раз підіймали, як член виконкому. Так, хто і як має впливати на тарифоутворення? Нардеп може? Думку чернігівців мають враховувати?

 

Безпосередньо депутат може впливати. Чому? Тому що у мене, як у члена виконкому, ви знаєте, коли ти один голосуєш проти підвищення ціни на житлово-комунальні послуги і тебе просто не чують, весь виконком голосує за, ти один голосуєш проти, знаєте декілька разів у мене було бажання залишити склад виконкому. Люди десь орієнтуються і думають раз ти входиш у виконком, значить ти влада. Насправді я підтримую все позитивне, що відбувається, але якщо стоять питання, які гострі, які хвилюють кожного чернігівця, то зрозуміло я голосую проти, публічно про це заявляю і не боюся бути білою вороною, яка виступає проти. Що стосується народного депутата. Питання тарифоутворення - це питання безпосередньо Кабінету Міністрів України і вищих ешелонів влади.

 

Склад Кабінету Міністрів безпосередньо затверджує, формує Верховна Рада України. Якби у нас на сьогоднішній день Кабінет Міністрів дійсно вів політику соціальну, яка б передбачала захист людей, яка б передбачала сплачувати тарифи економічно обґрунтовані. Ми ж не говоримо про те, що давайте усім людям роздамо безкоштовно газ, електрику і люди не будуть ні за що платити. Ми говоримо про те, що по закону має бути економічно обґрунтована ціна. От у квітні 2016 року Кабінет Міністрів разом з НКРЕКП підняли ціну на газ і потім підняли ціну на опалення. Ми у червні 2016 року звернулися до окружного адміністративного суду з позовом скасування цих рішень. І уявіть собі тільки в цьому році після розгляду трьох років окружним адміністративним, перша інстанція винесла за ці роки рішення про те, що Кабінет Міністрів діяв незаконно. Але в цей час Кабмін вже декілька разів встиг підняти по-новому ціну на газ і це знаєте буде безкінечний процес.

 

Вони піднімають, ми оскаржуємо, вони піднімають, ми оскаржуємо. Вони всякими можливостями затягували судове засідання, вони вимагали проведення експертиз, переносили судові засідання, залучили величезну кількість третіх осіб, які не з’являлися, просили перенести і тому подібне. Але в результаті суд чітко встановив, підвищення ціни на газ у 2016 році було незаконним, тому що не було економічного обґрунтування і там ця ціна була визначена як прогнозована ціна на газ на німецькому хабі. Тобто вони собі уявили, що вона повинна бути такою, поставили нам відповідно ціну. І зараз ми бачимо, що в Європі ціна на газ значно впала. У нас з 1 червня для жителів Чернігівської області ціна на газ уже більше  6 800 гривень за тисячу кубометрів. От безпосередньо народний депутат якраз має цю можливість.

 

Які у вас стосунки з мером Атрошенко?  У разі вашого обрання як будете працювати з ним?

 

Стосунки робочі, такі як і повинні бути. Міський голова Атрошенко це людина, яку вибрали чернігівці в 2015 році. Наступні вибори у 2020 році. І я однозначно зроблю все при необхідності, якщо мене оберуть народним депутатом, я умовно кажучи оселюся у кабінеті міського голови і буду працювати над тим, щоб покращити життя людей, незалежно від того яке прізвище буде написане на дверях міського голови. Я абсолютно буду допомагати місту разом із тим міським головою, якого виберуть чернігівці. Для мене вибір людей це саме головне.

 

Вам подобається те, що зараз відбувається в Чернігові? Маю на увазі ремонти, реконструкції центру міста?

 

Моє ставлення наступне. Для того, щоб сказати це добре чи погано, потрібно розуміти взагалі проблематику. Бюджет міста Чернігова розподіляється на певні напрямки – це медицина, освіта, житлово-комунальні послуги і тому подібне. Основна моя на сьогоднішній день задача, якщо люди мене підтримають як народного депутата, зробити так, щоб усі розпорядники коштів, які відповідають на місцях за те, щоб у них в школі, в садочку чи на будь-якому якому іншому підприємстві, вони дали ту потребу, яка їм потрібна. Щоб коли буде прийматися бюджет відповідно на наступний рік, щоб і громада і депутати розуміли яка є проблематика, скільки грошей необхідно і потім визначати пріоритети. Зараз воно відбувається все дещо в ручному режимі.

 

Чи подобається мені те, що місто розвивається і оновлюється? Звичайно мені це подобається. Але разом з тим, я переконаний, що це оновлення повинно здійснюватись в жодному випадку не за рахунок соціальних гарантій. Тобто питання медицини, освіти має бути пріоритетом. Я просто працював розпорядником коштів. Я знаю що таке, коли керівництво зверху, воно говорить, що принесіть бюджетний запит, ви не ставте те, що вам потрібно, а поставте трошки менше. Я єдиний до речі керівник, який жодного разу не подавав такі бюджетні запити. Є потреба, я її подав, краще нехай вже керівництво тоді, чи це народні депутати, чи це депутати міської ради, вони бачачи всю проблематику скажуть і визначать і будуть нести відповідальність. Зараз зайти в школу, садочок чи ще куди ми бачимо що відбувається насправді і тут не потрібно одягати рожеві окуляри, а бачити цю проблематику і працювати над нею.

 

А як сприймаєте нового президента Зеленського і його перемогу на виборах?

 

Ви знаєте мою позицію щодо ставлення до Петра Олексійовича Порошенка за останні 3-4 роки. Тому перемогу Зеленського я розцінюю як власне свою перемогу також і перемогу всіх українців. Тому що нам вдалося саме головне це прибрати попередню владу і насамперед показати владі те, що не можна роками грабувати, брехати, заробляти на крові, на війні і потім знову бути обраним.

 

Люди показали, тобто 73%, до яких я також входжу. Не всі голосували за Зеленського, велика частина голосувала проти Порошенка. Тому я думаю, що це буде певною наукою для всіх політиків, в тому числі для Володимира Зеленського, який і декларував, що він прийшов на один термін, але тут треба розуміти, що люди вже не ті і мовчки спостерігати за будь-якими порушеннями з боку влади вже ніхто не буде.

 

А Юрію Власенко не пропонували йти від політсили Зеленського? Ви ж досвідчений юрист і правозахисник. Таких людей скрізь цінять. Зараз багато, хто «зеленіє» на очах

 

Чесно, не пропонували. І чесно, якби навіть запропонували, то не погодився б. Насправді в мене є вже свої принципи життєві, з цією командою, з якою я є вже багато років і це випробування, яке ми пройшли. Я бачив як команда реагує на ті чи інші питання, як в тих чи інших питаннях голосує, в тому числі і в Верховній Раді.

 

Команда Зеленського, партія «Слуга народу» для мене це не зрозуміла книга, яка крім палітурки, я її ще не відкрив, думаю ніхто ще її не відкрив і не може зрозуміти. Як вони будуть вести політику, за що вони будуть голосувати, як вони будуть відстоювати інтереси людей. Було заявлено, що «Слуга народу», вона лібертаріанська партія, на цих засадах буде формуватися і її політика. Це відособлення життя держави від людей. Можлива це така певна відстороненість. Питання в тому, що буде з тією самою медициною, вона буде платна чи безплатна, тому що відмовитися від безкоштовної медицини і дати людям можливість тільки оплачувати своє лікування за рахунок своїх коштів, ми розуміємо до чого це може призвести.

 

Так само якщо держава не буде втручатися в життя і не буде формувати політику в освіті, до чого це призведе, залишиться кілька приватних ВУЗів, а молодь талановита, яка має можливість розвиватися, якщо в неї нема коштів, то навіть гіпотетично вона не зможе нікуди вступити, тобто є багато запитань. Я зараз не розумію, хто буде прем’єр-міністром України. Не озвучили ще жодного прізвища. Є певні політики, бізнесмени, які почали озвучувати ті чи інші прізвища, в тому числі було названо прізвище діючого голови Нафтогазу України Коболєва, який знаємо скільки виділяв мільйонів гривень собі на заробітні плати, премії. Якщо буде питання, я буду в Верховній Раді і Володимир Зеленський внесе пропозицію Коболєва на посаду прем’єр-міністра України, то я вам можу з впевненістю сказати, що я за цю людину голосувати не буду. Якщо будуть вноситися законопроекти, які будуть знову таки відповідати духу сьогоднішнього суспільства, які будуть направлені на скасування депутатської недоторканості, які будуть сприяти розвитку суспільства і покращенню життя людей, щоб збільшувалася кількість робочих місць, щоб економіка запрацювала, то я буду підтримувати абсолютно всі. І свій досвід, в тому числі законодавчої роботи, буду використовувати для того, щоб підтягнути цю ситуацію і в рамках країни і безпосередньо для всіх чернігівців.

 

А як вестимете ви свою виборчу кампанію? Гречка, гроші чи щось інше? У вас точно будуть непрості та багаті конкуренти

 

Гречки, грошей точно не буде. Це буде така бліц-кампанія, реєстрація і потім буквально місяць. Це традиційно для нашої команди зустрічі в дворах, це традиційно висвітлення в засобах масової інформації, можливо надрукуємо кілька газет, листівок, будемо просити нашу партійну структуру розповсюдити, організувати зустрічі можливо, тільки спілкування, тільки зустрічі з людьми.

 

Пенсії і зарплати – болюча тема для багатьох чернігівців. Під час зустрічей у дворах вам не раз ставитимуть це запитання …

 

Я буду говорити правду, яку я вже говорю багато років. Тому що, наприклад, приходиш на зустріч. А люди кажуть, от ви влада, ви нам нічого не робите. То в мене є, як в юриста, я завжди ношу з собою документи, в тому числі і роздруківки із голосувань, по яким чітко видно, що наша фракція не голосувала за бюджет 2019 року, 2018 року, тому що не були врегульовані питання соціальних виплат, заробітних плат і пенсій. Є законопроекти, які ми вносили, які ми реєстрували, я неодноразово писав законопроекти, але Верховна Рада це досить важка структура, там де, якщо у тебе немає більшості, то пробитися дуже важко. Саме тому потрібно, щоб була команда, потрібно, щоб була підтримка людей, тоді можна прийти до людей і відповідально сказати. На сьогоднішній день я можу вийти на будь-який ефір, можу зустрітися з будь-яким кандидатом, який буде іти від діючої влади, чи Блоку Петра Порошенка, чи Народного фронту і задати конкретне запитання. Мені зараз цікаво, що прем’єр-міністр говорить, що в нього є стратегія розвитку, дайте йому ще шанс зайти в Верховну Раду і він нам змінить життя, але в будь-якому випадку тоді якщо у нього були повноваження і ніхто його не обмежував, то про що ми тоді говоримо.

 

Окрема тема медицина. Багато людей скаржаться, що витрачають останні гроші на лікування та медикаменти. Чи буде у нас нормальна медицина? Яке ваше бачення?

 

Для того, щоб можна було говорити про існування медицини в країні, потрібно, щоб мінімум 5% ВВП йшло на медицину, тоді можна буде говорити. Якщо на сьогоднішній день у нас влада декларує якісь зміни, якісь реформи, частині сімейних лікарів вони підіймають зарплати, інші лікарі сьогодні кажуть, що в них 3600 гривень зарплата, то про яку ми сьогодні можемо говорити відповідальність, про яке ставлення до медицини. На цій темі постійне йде спекуляція. Говорять, дайте нам владу ми трошки щось змінимо, а потім дайте нам ще владу, ще. Я кажу це питання вирішується одним голосуванням за державний бюджет на відповідний рік, або з відповідними змінами до бюджету на той чи інший рік. Добавляються виплати і питання реформи закінчилося.

 

Я спілкуюся із науковцями, із професорами, вже все прописано. Коли приходиш на черговий круглий стіл, на зустріч з академіками і починаєш з ними спілкуватися, вони вже втомлено на все це дивляться і кажуть, ми це вже написали 10-15 років назад, ми не опускаємо руки, ці всі нариси ми носимо, але питання в тому, якщо влада їх не чує, то про що можна говорити.

 

У влади є інші пріоритети. Для влади на сьогоднішній день збільшення рівня життя і якщо людина буде довше жити, до чого це призведе, фактично це призведе до збільшення видатків Пенсійного фонду. Чим довше люди живуть, тим більше треба закладати грошей в Пенсійний фонд. Готова наша влада на сьогоднішній день фінансувати не свої якісь забаганки, а витрачати ці кошти на пенсії для пенсіонерів. Ні, не готові. Вони говорять про соціальні виплати, вони говорять про субсидії, як вони піклуються про населення, але давайте просто візьмемо голі цифри і зробимо висновок.

 

От у 2018 році на всі субсидії по всім напрямкам було виділено 71 мільярд гривень. Це при тому, що ціна на газ у листопаді 2018 року була збільшена на 23,5%. Тобто для того, щоб закладати бюджет на субсидії на 2019 рік, як мінімум потрібно було взяти ці 71 мільярд, добавити 23,5%, тому що в будь-якому випадку кількість субсидіантів не зменшилася, а можливо  збільшилася, і тоді вийде на 86-90 мільярдів гривень, щоб закрити це питання. Знаєте скільки вони заклали в бюджеті на 2019 рік коштів на виплату субсидій? Вони заклали 55 мільярдів гривень. 20 мільярдів через монетизацію і 35 мільярдів відповідно через управління. Тобто це було навіть менше, ніж у 2018 році. Зменшили кількість субсидіантів. Якщо у тебе є заборгованість місяць або 340 гривень, тобі субсидії не буде, якщо в тебе дитина проживає в іншому місті, тобі субсидії не буде. Там дуже великий перелік.

 

Давайте перейдемо до особистого. Де взяли гроші на вибори і чим заробляєте на життя?

 

Приватна адвокатська практика. Я юрист. Гроші на вибори є частина моїх заощаджень, є безпосередньо підтримка партійної структури.

 

Ви свого часу очолювали обласне управління юстиції і навіть встигли запровадити нововведення. Що саме?

 

Ви знаєте, потрібно не бути бюрократом і дивитися що можна зробити в межах своїх повноважень, яке спростить питання людей. Дійсно у нас було таке питання, що окремо стоїть пологовий будинок, людину виписують на третій день, відповідно вона їде займається своїми питаннями, потім потрібно приїхати на Червоний міст, написати заяву, вистояти в чергах, це взагалі нікому не потрібно. Я запропонував, давайте виділимо кімнату, дякую керівництву пологового будинку, вони погодилися, ми її облаштували. Зробили пілотний проект по всій Україні, зареєстрували 10-15 чоловік.

 

До нас потім приїхав радник міністра, ми йому все це презентували, йому це сподобалося. Він потім поїхав в Київ і буквально вже через місяць вся Україна почала запровадження цього пілотного проекту, який вже в Чернігові працював. Ми так само зробили можливість прийому керівництва юстиції в онлайн режимі, не потрібно людині з Корюківки, Срібного, чи з Талалаївки, чи з Прилук їхати в Чернігів чи керівництву їхати туди. Можна на сайті безпосередньо зареєструватися, записатися на прийом, підійти в управління і там уже стоїть камера, комп’ютер і людина спілкується не боячись того, на кого вона скаржиться. В нас це дуже нормально спрацювало. В принципі кількість скарг потім на працівників юстиції на місцях зменшилась. На сьогоднішній день є маса питань, які десь створюють певну проблематику для людей.

 

Ми живемо в 21 столітті, це весь паперовий обіг, ці всі заяви погодження, справки абсолютно нікому не потрібні. Тому я думаю, що електронне декларування і взагалі обіг держави, те, що зараз пропонує команда новообраного президента, його потрібно впроваджувати і я думаю спільно у нас буде багато цікавих речей. Конкретику не буду говорити, щоб не вкрали конкуренти мої ідеї.

 

У вас три вищі освіти. Ви дипломи колекціонуєте? Навіщо вам стільки?

 

Я з дитинства хотів бути юристом, хотів поступати до Харківської юридичної академії, але можливості моєї сім’ї не дозволяли це зробити, ми досить скромно жили і коли стало питання куди поступати, тоді ще не було можливості вступати в декілька ВУЗів, якщо не поступаєш, то рік втрачаєш. Враховуючи те, що мій брат, невістка навчалися Ніжинському державному педагогічному університеті, як раз там відкрилася спеціальність «Історія і право», я вступив на історико-правознавчий факультет, закінчив його, до речі непогано і пішов працювати юристом. Але, враховуючи те, що для юридичної практики потрібна фахова юридична освіта, вже працюючи юристом закінчив Академію адвокатури України і отримав спеціальність юриста.

 

Потім я працював у апараті Верховної Ради і була можливість спробувати подати документи на навчання до Державної академії управління при президенті, я подумав, що гріх не скористатися цією можливістю, подав документи, пройшов співбесіду, склав тести і через кілька місяців по пошті отримав запрошення на сесію і закінчив третю освіту. Ну думаю все вже треба зупинятися, треба вже буде дітей навчати. Тому можу всім пообіцяти, що три більше не буде.

 

У вас велика родина чи плануєте поповнення?

 

Дружина і двоє дітей. Старша донька, молодший син. Школярі. Я спілкуюся з дружиною про можливість продовження цієї історії, але все ще попереду. Родина для мене на першому місці. Я мрію, щоб діти були добрими людьми, я думаю для кожного батька це саме головне. Куди вони підуть працювати, де вони будуть шукати свій шлях життєвий, я так аналізую, у доньки більш гуманітарний напрямок, у сина більше напрямок математичний. Мабуть, дочка пішла більше в мене, а син пішов у дружину.

 

Які книжки прочитали останнім часом?

 

Читаю не тільки на юридичну тематиму (сміється). Остання прочитана – це «Фактор Черчиля».

Коментарі

Топ-новини

У Чернігові завершили пошуково-рятувальну операцію після ракетного удару 17 квітня

У Чернігові завершили пошуково-рятувальну операцію після ракетного удару по місту 17 квітня.   Про це повідомив начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.   За його словами, наразі відомо 18 загиблих, 78 поранених, серед них четверо дітей. На стаціонарному лікуванні перебувають 37 людей.   «Уся необхідна допомога надається у місцевих закладах охорони здоров’я, необхідними ліками забезпечені», — пише Чаус.   ЧИТАЙТЕ

Останні новини

Всі новини

18 Квітня 2024

17:25

У Чернігові відкрили єдиний центр допомоги постраждалим внаслідок ракетної атаки 17 квітня

16:16

Встигла доїхати до Полтавської області: поліцейські розшукали та повернули додому 16-річну дівчину з Семенівщини

15:17

Шістьом громадам Чернігівщини передали спецтехніку для розчищення завалів та переробки відходів руйнувань

14:40

На прикордонні Чернігівщини росіяни атакували водія автівки, який привіз хліб у місцевий магазин

13:30

Валерій Дубіль з командою передав гуманітарний вантаж у 5 лікарень прифронтового Дніпра

12:22

У Чернігові в ДТП постраждав мотоцикліст: він у лікарні

11:11

У Чернігові завершили пошуково-рятувальну операцію після ракетного удару 17 квітня

10:17

За один день врятував 14 людей: воїн з Чернігівщини отримав нагрудний знак «За збережене життя»

09:25

У Новгороді-Сіверському встановили меморіальну дошку на честь загиблого захисника та депутата міськради

17 Квітня 2024

20:50

Ракетний удар по Чернігову: 17 загиблих, 78 людей звернулись до лікарень, з них – понад 40 госпіталізовано

15:20

Центральний корпус «Чернігівської політехніки» пошкоджений внаслідок ракетного удару. ФОТО

14:07

У Чернігові розгорнули пункти незламності та пункти надання психологічної допомоги

13:23

У Чернігові вже 14 загиблих та 61 травмований. Пошкоджено – 16 будинків

13:00

Була вдома на лікарняному: у Чернігові загинула 25-річна поліцейська під час ракетного удару

12:37

Наслідки ракетного удару по Чернігову: 50 потерпілих, з яких троє дітей, та 11 загиблих. ФОТО

11:17

На Чернігівщині зник підліток

10:54

Вже 8 загиблих та 18 постраждалих внаслідок ракетних ударів по Чернігову

09:52

Ракетний удар по Чернігову: є загиблі та поранені

16 Квітня 2024

17:30

Власник сам віддав ключі: у Чернігові двоє невідомих викрали автівку у пенсіонера

16:22

У Прилуках вогонь забрав життя літньої жінки

15:25

У Ніжині з нагоди 106-ї річниці заснування Товариства Червоного Хреста України висадили магнолії. ФОТО

14:21

У Чернігові стартував ремонт школи №13: коли планують його закінчити. ФОТО

13:31

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку людей – БФ «Надія»

12:22

На Чернігівщині провели найбільший в Україні контрольований відпал лісової підстилки

11:19

У Козелецькій громаді тимчасово призупинили проведення щонедільного ярмарку

Дивитися більше новин

Відеосюжети

Всі відео
Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку людей – БФ «Надія»
16 Квітня 2024

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку

«Батьківщина» не підтримала насильницьку мобілізацію
12 Квітня 2024

«Батьківщина» не підтримала насильницьку

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від патрульних
7 Березня 2024

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний законопроєкт уже в парламент
7 Березня 2024

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів ВІДЕО
21 Лютого 2024

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи ВІДЕО
5 Лютого 2024

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів ВІДЕО
22 Січня 2024

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів

 Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні Чернігівщини
19 Січня 2024

Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної мобілізації
12 Січня 2024

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу. ВІДЕО
7 Грудня 2023

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу.

«День у Медійній Студії «MICS 4U»
3 Серпня 2023

«День у Медійній Студії «MICS

Завод у Шестовиці: чи не залишиться Киїнська ТГ без інвестицій і в кого на голові шапка горить
19 Липня 2023

Завод у Шестовиці: чи не залишиться Киїнська ТГ без інвестицій і в кого на голові шапка

Дивитися більше відео