Рус Укр
П'ятниця, Квітень 26, 2024 Редакція Реклама

У Десні перепоховають воїна АТО, котрий героїчно загинув зі словами «Слава Україні»

У Десні перепоховають воїна АТО, котрий героїчно загинув зі словами «Слава Україні»
8 Вересня 2015 7919

На Чернігівщині перепоховають героя АТО, який змусив про себе згадувати найзапекліших сепаратистів навіть після своєї смерті.

 

Про це в статті, присвяченій загиблому капітану ЗСУ Євгену Лоскоту, написав О. Виговський, інформує Garmata.tv.

 

Схоже на міф, але це – правда.

 

Серед чорного соняшникового поля БМП натужно «харкнула», «загарчала», загорілася й, врешті-решт, остаточно «прилипла» до землі на довічний прикол. Повітря запахло удушливим гаром, а краєвид дрібно затріпотів і розплився через неймовірну температури від палаючої машини. Назовні ледь виповзли троє бійців. Огледівши позицію вони домовилися виходити з під обстрілу поодинці. Так залишався шанс загубитися, хоч комусь врятуватися від сепарських «мисливців за головами». Врешті правильно розрахували; одному вдалося дістатися своїх, другий потрапив у полон, де промучився найдовший місяць у житті, цілих 32 дні. А що третій? Поранений, він встиг «щезнути» перед самим приходом ростовських казачків. Навіть зв’язався дорогою зі знайомими айдарівцями, які пообіцяли допомогти переправитись на наш берег Сіверського Донцю. Проте добровольці попросили - якщо вже там, чи не міг би скорегувати артилерійський вогонь?

 

Вояк погодився і «арта» щільно накрила вороже угрупування, додавши чималого клопоту сепарській похоронній команді. Можна було б додому, але… не склалося.

 

Раптом почув російську, акцентовану, з особливим наголосом на «о». Окупанти запропонували здатися. Згодом виясниться, що хлопця здали місцеві, прихильники «руського міра», крикуни за «путінспасі!».

 

Помітивши пораненого в одностроях вони покликали росіян. Ті організували класичне оточення з метою полонити «укропа». От лиш він не погодився в полон, зайняв позицію між невеличким пагорбом і руїнами ферми, аби тимчасово убезпечитися від вогню.

 

Невдовзі вдруге поранений сміливець залишився без набоїв.

 

Вражені його відвагою вороги обережно стискали кільце, побоюючись останнього привіту від «навіженого». І не помилилися. Раптом пролунав вибух, засипавши вічі чужинців піском, брудом і кров’ю. Смертник мав при собі лише РГД. Ця граната неефективна на відкритій місцині, тож нікого з росіян не зачепило. Натомість, коли впритул наблизились до понівеченого українця побачили, той був ще живим, дихав, і навіть прохрипів дивну фразу: «Русские не сдаются! Слава Україні!»

 

Бандити не були сентиментальними; просто дострелили героя в голову.

 

Євген Лоскот – шлях у небо

 

Людина, яка змусила про себе говорити найзапекліших сепаратистів – простий хлопчина на ім’я Євген. Ось відправні дані: «Лоскот Євген Олександрович, 22.06.1983 р.н.; військове звання – капітан; позивні - «Баха», «Локоть», «Дамба-22».

 

Він народився й зростав на Чернігівщині, в мальовничому містечку Десна. У дитинстві волів більше слухати, ніж говорити, а коли вже щось казав, усі шанобливо замовкали. Його знайомі наголошують – хлопчина був з твердим характером, мав внутрішній стрижень, спокійну вдачу, що притаманна воїнам, лідерам, справжнім чоловікам. А ще казали, був здатним на відчайдушний вчинок.

 

Не дивно, що по здобутті середньої освіти подався до воєнного Вишу, закінчивши його у званні лейтенанта ЗСУ. Проте, не знайшов себе у війську, де генералами ставали не за ратні заслуги та подвиги, а за хабарі та родинні зв’язки. Прослуживши кілька років пішов із війська шукати собі «вільних хлібів», свою «терра інкогніто», свій ідеальний духовний «Едем».

 

І знаєте де знайшов? На Київському Майдані, залитому сльозами і кров’ю безвусих студентів. Від початку до кінця у самісінькому вирі подій: з побратимами протистояв озвірілій «беркутні», боронив майданівські підступи від зграй недобитих «тітушок», гасав під кулями снайперів і автоматників у двадцятих числах безпросвітно холодного лютого, споглядаючи героїчні жертви «зелених» пацанів з «Небесної сотні». Врешті-решт отримав поранення, після якого досить довго лікувався.

 

Він вистояв, вижив, разом з товаришами переміг якимось геть незбагненним чином. Здавалося б, тепер зажити...

 

Де там. За кривавим лютим в Україну вдерся підлий березень - анексія Криму, донбаський бунт, «порєбрікі», «русская весна».

 

Революційний уряд застиг у німому оціпенінні, а громадяни прилипли до екранів, вишукуючи в трагічних новинах хоч якусь рятівну соломинку. Армії тоді фактично не існувало, стара законсервована зброя не стріляла, деморалізовані правоохоронці, особливо у прикордонних східних областях, юрбами приставали на бік сепаратистів. А ще підступні чутки, буцімто, за день-два «зелені чоловічки» увійдуть до Києва, за тиждень – до Львову.

 

В таких екстремальних умовах і проявляється славнозвісне «хто є хто». Євген проявився не замислюючись – 21 березня, тобто за тиждень по кримських подіях, як доброволець мобілізований Козелецьким райвійськкоматом Чернігівської області.

 

Потім військові будні – хаос, розгубленість, часто некомпетентність командування і страшний дефіцит всього й уся: від набоїв, харчів та екіпіровки до здорового глузду бездарних паркетних генералів.

 

Відтак, починаючи з березня, боронив державу в лавах ЗСУ; з боями пройшов пів Донбасу, звитяжив поблизу сіл Лутугине, Раївка, Жовте, Собовка, стояв на смерть за стратегічні блокпости; був технарем, розвідником, наводчиком, корегувальником, командиром. За оборону Луганського летовища отримав дострокове звання майора, проте так і не встиг змінити зірочки на погоні.

 

У вересні 2014-го пристав до бійців 22-го батальйону територіальної оборони Харкова, які навідріз відмовилися здавати политі кров’ю побратимів позиції. Хлопці залишились без офіцерів, тож Лоскот прийняв рішення очолити обезголовлений підрозділ, про що доповів своєму командуванню.

 

5 вересня без того пошарпані тероборонці втрапили у сепарську пастку.

 

Без допомоги і транспорту вони були б приреченими на смерть. Лоскот не вагаючись кинувся на виручку. З двома побратимами на покинутому кимось напівсправному БМП зупинилися посеред соняшникового поля, аби детальніше розвідати ситуацію. Метрів за двісті, на межі сільгоспугідь і найближчого терикону, Женя виявив з півдюжини одиниць військової техніки, танк, велике скупчення шикарних позашляховиків. З усього видно - сепарське КП, де їхні штабісти саме проводили рекогносцировку на місцині. Лоскот приймає рішення атакувати. Троє відчайдухів на БМП впали на голови ворогам як сніг серед літа. Заклинена башта унеможливлювала гарматний вогонь, тож хлопці використали кулемет і автомати, чавили й таранили престижні «Лексуси» і БМВ. Поки сепари, яким пощастило вижити, поволі приходили до тями, старенька БМП вже залишала розташування противника.

 

Їм майже вдалося. Проте, в останній момент машину підбив ворожий танк. Тоді побратими й вирішили розділитись. Один зміг повернувся до своїх, другий потрапив у полон, а третій – Женя Лоскот – невдовзі направився прямо у небо. Останнє місце перебування капітана - закинута ферма неподалік висоти Весела гора. Десь там і відбувся той героїчний бій, описаний на початку нашої оповіді. Щоправда восени минулого року всі ці подробиці безнадійно ховалися за «сімома незламаними печатками».

 

Ворожки, волонтери, злодюжка-доля

 

Для всіх капітан просто зник безвісти. Родина божеволіла від невизначеності. Розпочалися пошуки, збирання інформації, чуток, будь-яких пересудів про такого-то й такого-то, який, можливо, потрапив у полон до терористів, чи десь переховується на нелегальному становищі. Олії у вогонь додали ворожки: сказали - живий, але в полоні, поранений, але живий – ЖИВИЙ!

 

Деякі волонтери вторили ворожкам, ніби його утримує нікому не підконтрольне угрупування. Ватажок заправляє вугільними копанками, де й горбатяться кілька українських бранців. Аби не залишитись без дармової рабсили він, буцімто, не погоджується на обмін.

 

З’явилася надія, маленька й полохлива як тендітний зелений паросток.

 

Люди ж не брешуть! Не можуть брехати про їхнього сина, друга, побратима! Не мають права бавитися з життям та смертю, спокушаючи марними сподіваннями змучені душі.

 

Сім’я вірила та чекала; чекала й чекала, сподіваючись на «ману небесну», на диво, що ось-ось поверне їм втрачений спокій, найближчу, найріднішу людину. Так тривало весь рік, допоки не вичерпався запас ілюзій. Крапку в сумній історії поставив дзвінок з Дніпропетровська. Родину офіційно повідомили про загибель капітана Лоскота у вересні 2014-го. Тоді ж поступово спливли обставини героїчної кончини.

 

Бранці, яким пощастили звільнитися з полону, переповідали, що сепари згадували «одного майданутого «укропа», який підірвав себе з криками «Русские не сдаются! Слава Україні!»

 

«Лугандонівські» маргінали не тямили, - як поєднувати ці протилежні поняття, як можна бути відданим українським патріотом у інтернаціональному середовищі, де російська мова звучить на рівні з українською?

 

Згодом дослідники опрацювали обставини, визначили місце, де відбувся той бій, опитали дотичних до подій людей. Врешті дійшли висновку – подвиг сотворив український воїн, капітан ЗСУ Євген Лоскот.

 

Післямова

 

Проте цінність його вчинку не лише в самому факті вірності Присязі аж до останнього подиху, до останньої краплини крові, до самої смерті. Атака на ворожий штаб збила російських найманців з пантелику. Під час свого масованого наступу вони аж ніяк не очікували контратаки. Тож, побоюючись халепи, на добу загальмували просування вглиб нашої території. По суті саме цей відчайдушний маневр дав змогу вийти з оточення п’ятдесяти українським воякам, врятував від окупації місто Щастя, з якого відкривалася дорога на незахищений Харків. Цієї доби до Щастя підтягнулися і там закріпилися добровольці з «Айдару» і бійці 92 бригади ЗСУ під командуванням полковника Віктора Ніколюка. Тоді гадки не мали, кому завдячувати за «щасливий випадок». Щоправда, один з трьох героїв вже не почув би заслуженої дяки.

 

Незабаром Женю Лоскота перепоховають у рідній Десні на Чернігівщині.

 

Нам і нашим нащадкам - здоровим, живим і, навіть, ще ненародженим - залишається небагато: ніколи не забути про вчинок мужнього хлопця, який ціною власного життя довів – козацькому роду нема переводу! Нема й ніколи не настане, допоки тут народжуються, зростають, живуть і так умирають наші найкращі чоловіки!

Коментарі

Топ-новини

З’єднає Шерстянку з Бобровицею: у Чернігові запрацює новий тролейбусний маршрут

У Чернігові запрацює новий тролейбусний маршрут №1 «Діагностичний центр – мікрорайон «Шерстянка» (через вул. П’ятницьку, Тероборони, просп. Перемоги)».   Таке рішення ухвалили на засіданні виконкому Чернігівської міської ради 24 квітня.   Про це повідомив в.о. міського голови Олександр Ломако у своєму каналі в Telegram.   «Він з‘єднає Шерстянку, яка до цього ніколи не мала тролейбусного сполучення, через Подусівку

Останні новини

Всі новини

26 Квітня 2024

14:22

Внаслідок обстрілу росіянами села на Новгород-Сіверщині знищено приватний будинок

13:30

Лечение озокеритом в Трускавце

12:22

Великодній кошик 2024 вдарить по кишені: експерти порахували, скільки витратять українці

11:20

У Бобровицькій лікарні діятиме бактеріологічна лабораторія

10:17

«Шайтан-машина»: фермер із Сосниччини привіз у Корюківку пристрій, що нарізає стрічки для маскувальних сіток

10:00

Межкомнатная дверь в Харькове от Terminus подойдет для любого интерьера

09:20

Безпечний Великдень: на Чернігівщині рятувальники перевіряють дотримання пожежної безпеки в храмах

25 Квітня 2024

17:30

У Чернігові чоловік вдарив ножем знайомого у живіт: травмований у лікарні

16:22

Рух транспорту вулицею Любецькою у Чернігові планують відкрити наприкінці травня

16:00

Офтальмологічне обстеження зору та його вплив на здоров’я очей

15:15

Лікарні Чернігівщини та Сумщини отримали медичні вантажі — гуманітарну місію очолив Валерій Дубіль

15:00

Пародонтолог в Киеве: эффективное лечение десен для здоровья вашей улыбки

14:20

З’єднає Шерстянку з Бобровицею: у Чернігові запрацює новий тролейбусний маршрут

13:33

На Чернігівщині рятувальники отримали два пожежні автомобілі від благодійників

12:22

У Чернігові триває підготовка до поминальних днів на кладовищах

11:20

Безоплатне протезування в Україні: куди звертатись та які документи потрібні

10:17

Ракетний удар по Чернігову: з 28 пошкоджених будинків, з одного двоповерхового, відселили мешканців

09:25

Мобільні медичні бригади відвідали Стольне та Варву на Чернігівщині

24 Квітня 2024

17:17

Грант на відновлення може отримати бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня по Чернігову

16:16

У Чернігові та області 25 квітня очікується туман

15:17

На Чернігівщині піротехніки вилучили 17 вибухонебезпечних предметів

14:25

На зупинках громадського транспорту у Чернігові з'являться термінали для придбання та поповнення транспортних карток

13:30

Нецензурно лаявся, принижував та ображав: на Чернігівщині повідомили про підозру чоловіку, який знущався зі своєї матері

12:22

Додали 60 світлин: на Алеї Героїв у Чернігові оновили фотовиставку, присвячену загиблим захисникам. ФОТО

11:15

60 вибухів за добу: росіяни з різних видів зброї атакували прикордоння Чернігівщини

Дивитися більше новин

Відеосюжети

Всі відео
 Хто і як обирав драмтеатр у Чернігові місцем проведення зустрічі військових і виробників дронів у серпні 2023-го
22 Квітня 2024

Хто і як обирав драмтеатр у Чернігові місцем проведення зустрічі військових і виробників дронів у

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку людей – БФ «Надія»
16 Квітня 2024

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку

«Батьківщина» не підтримала насильницьку мобілізацію
12 Квітня 2024

«Батьківщина» не підтримала насильницьку

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від патрульних
7 Березня 2024

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний законопроєкт уже в парламент
7 Березня 2024

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів ВІДЕО
21 Лютого 2024

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи ВІДЕО
5 Лютого 2024

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів ВІДЕО
22 Січня 2024

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів

 Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні Чернігівщини
19 Січня 2024

Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної мобілізації
12 Січня 2024

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу. ВІДЕО
7 Грудня 2023

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу.

«День у Медійній Студії «MICS 4U»
3 Серпня 2023

«День у Медійній Студії «MICS

Дивитися більше відео