Рус Укр
Субота, Травень 18, 2024 Редакція Реклама

В ОДА чиновники та громадськість обговорили незаконну забудову по вулиці Князя Чорного

В ОДА чиновники та громадськість обговорили незаконну забудову по вулиці Князя Чорного
30 Жовтня 2015 4506

Про незаконні забудови в історичній частині Чернігова говорили 29 жовтня в облдержадміністрації.

 

Тут пройшов «круглий стіл» за участі першого заступника голови ОДА Леонід Сахневич.

 

Про це Високому Валу повідомили у Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.

 

Голова комітету з питань охорони і використання культурної спадщини Громадської ради при ОДА Тамара Петрова поінформувала, що будівництво багатоповерхового будинку по вулиці Князя Чорного, 4, поблизу Єлецького монастиря (це так звана історична частина міста), відбувається без відповідних документів. Більш того, територія будівництва знаходиться в охоронній зоні Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові навпроти «РАГСу» побудують будинок «з тренажерами»

 

Як наслідок, відповідно, між забудовниками та громадськістю вже кілька тижнів триває протистояння, про яке вже повідомляли ЗМІ. За даними громадських активістів, у даному випадку забудовник порушує пам’яткоохоронне законодавство та ігнорує припис Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА щодо негайного припинення будь-яких земляних робіт на будівельному майданчику.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівський забудовник отримав грамоту від Соколова

 

У свою чергу, Юрій Соболь, генеральний директор НАІЗ «Чернігів стародавній», поінформував присутніх про процедуру дотримання режиму використання територій Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» та його зон охорони.

 

Законодавство вимагає, що у разі розміщення нового будівництва в зоні охорони пам’ятки культурної спадщини, його проектуванню має передувати розроблення історико-містобудівного обґрунтування, яке у даному випадку відсутнє.

 

Людмила Замай, начальник Управління туризму та охорони культурної спадщини Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА, розповіла про заходи щодо дотримання пам’ятко-охоронного законодавства на об’єкті будівництва по вул. Князя Чорного, 4-а у м. Чернігові.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутатам не вдалось прогнати «Єврокон Полісся» з Кордівки

 

Зокрема, вже складено та направлено відповідний припис КП «Чернігівбудінвест». Також направлено листи до прокуратури Чернігівської області, прокуратури м. Чернігова, Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Чернігівській області, Чернігівського МВ УМВС України в Чернігівській області щодо перевірки законності будівництва, можливості заборони будівельних робіт та вжиття заходів реагування.

 

А ще складено протокол про адміністративне правопорушення на директора ПП «Геліодор» та направлено зазначений протокол та лист на Адміністративну комісію при виконавчому комітеті Новозаводської у м. Чернігові ради про застосування штрафних санкцій.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Забудовника оштрафували за самочинне будівництво

 

Представники Чернігівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури висловили свою позицію щодо негайного припинення будь-яких робіт на земельній ділянці та притягнення до відповідальності винних у порушенні чинного пам’яткоохоронного законодавства.

 

Більш того: питання цього будівництва навіть порушувалась їх організацією на засіданні науково-методичної ради з питань охорони культурної спадщини Міністерства культури України.

 

Заступник начальника УМВС України в області Олександр Потапенко поінформував, що вже розпочато кримінальне провадження, метою якого є надати об’єктивну оцінку фактам порушення законності при передачі земельної ділянки під забудову. Для цього вже призначена та триває земельно-технічна експертиза.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кордівка залишиться "незайманою" до 1 січня

 

Свою позицію щодо будівництва озвучили представники прокуратури області: за словами Лілії Федорченко, начальника управління представництва захисту інтересів громадян та держави в суді прокуратури області, для призупинення будівництва необхідне відповідне судове рішення. Але прокуратура законодавчо позбавлена права подавати позовні заяви щодо припинення правопорушень у таких випадках.

 

Питання зазначеного будівництва розглядалося на засіданні архітектурно-містобудівної ради при управлінні архітектури та містобудування Чернігівської міськради (22 жовтня ц.р.). Згідно прийнятого рішення, призначений повторний розгляд питання виготовлення, погодження і надання історико-містобудівного обґрунтування по цьому об’єкту.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інвестор та жителі Савчука підписали «мирову»

 

Член Громадської ради, директор Інституту історії, етнології та правознавства імені О. М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету імені Т. Г. Шевченка Олександр Коваленко запропонував ширше поглянути на проблему збереження пам’яток культурної спадщини в Чернігові.

 

На його думку, саме час розробити комплексну програму регенерації історичного середовища міста Чернігова, яка б вміщала питання реставрації, музеєфікації місць пам’яті, відновлення історичних назв вулиць та їх перейменування. Така програма могла б мати солідарне фінансування: з державного, обласного, міського бюджетів та коштів меценатів.

 

Саме чернігівці, а не посадовці та бізнесмени мають вирішувати, що будувати в історичній частині міста — такою є позиція представників Громадської ради при ОДА та міських активістів. Саме тому доцільне запровадити проведення громадських слухань по таким питанням в обов’язковому порядку.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Дилетантська» чистка Стрижня може стати екологічною катастрофою уповільненої дії

 

На засіданні круглого столу також прозвучала пропозиція використати дану земельну ділянку по вул. Князя Чорного, 4-а як паркову зону, а житлові будинки будувати подалі.

 

Разом з тим фірма-забудовник стверджує, що вона веде роботи законно, та не несе відповідальності за відсутність необхідних погоджувальних документів. Адже їх наявність мав забезпечити проектант.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міськрада звільнила чернігівський забудовників від сплати пайового внеску

 

Наприкінці засідання представник забудовника погодився тимчасово припинити будівельні роботи до отримання розробленого та затвердженого відповідно до чинного пам’яткоохоронного законодавства історико-містобудівного обґрунтування та пакету погоджувальних документів.

 

Перший заступник голови ОДА Леонід Сахневич зазначив, що облдержадміністрація не буде залишатися осторонь проблемного будівництва. І запропонував всім зацікавленим сторонам ще раз зібратися та знайти законне рішення щодо подальшої долі скандального будівництва.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові зупинили самочинне будівництво

 

Отже, питання забудови в історичній частині міста остаточно не було вирішено. Фактично, зроблено перший крок щодо налагодження діалогу, а також пошуку відповідних правових механізмів.

 

Археологічна довідка

 

Земельна ділянка, де ведеться забудова, розташована на території пам’ятки археології поселення передгороддя (X-XVIII ст. н. е., № 1-е) стародавнього м. Чернігова (взято на облік розпорядженням Чернігівської ОДА від 28.12.1998 № 856), в охоронній археологічній зоні № 2 м. Чернігова (затверджено рішенням 16 сесії 6 скликання Чернігівської міської ради від 28.12.2011), в охоронній зоні Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» (затверджена рішенням 39 сесії 5 скликання Чернігівської міської ради 23.06.2009), у безпосередній близькості від пам’ятки національного значення курган «Чорна могила» Х ст. та в охоронній зоні пам’ятки архітектури національного значення XII-XVII ст. «Комплекс споруд Єлецького монастиря» (затверджена рішенням виконкому Чернігівської обласної ради народних депутатів від 18.01.1982 № 30 та погоджена відділом пам’яток архітектури і монументів Держбуді УРСР 23.11.1983).

Коментарі

Топ-новини

На сесії Чернігівської облради прийняли понад 50 рішень: деталі

16 травня відбулося пленарне засідання вісімнадцятої сесії обласної ради, повідомляє прес-служба ОВА.   На початку засідання голова Чернігівської обласної територіальної виборчої комісії Юрій Конопля повідомив про прийняття відповідних постанов про реєстрацію наступних депутатів обласної ради, через відкликання за народною ініціативою депутата Чернігівської обласної ради від політичної партії «Наш край» Григорія Данька та рішення Чернігівської обласної ради «Про

Останні новини

Всі новини

17 Травня 2024

17:15

Основные принципы выбора антибиотиков для лечения бактериальных инфекций

16:18

Міноборони запускає мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників та резервістів

15:15

Dr.Kadir B3: эффективное решение для проблемной кожи!

14:25

«Зупинка імені Олександра Мацієвського»: у Ніжині встановлять автобусну зупинку від мами Героя

14:01

Чудо морской техники - строительство «Титаника»

13:34

Викрали планшет, 3 тисячі гривень та харчі: у Прилуках затримали двох підозрюваних у крадіжці з піцерії

12:11

Реальные отзывы о Катерине Шухниной: обзор курса по криптотрейдингу

11:16

Впала на вулиці: у Чернігові Патрульні допомогли жінці літнього віку, якій стало зле

10:22

На Чернігівщині впровадили графіки погодинного відключення електроенергії: коли й кому відключатимуть світло

09:53

Машины для мойки инвентаря и тары

09:30

Майже 150 вибухів: росіяни з різних видів зброї обстріляли 10 сіл в прикордонні Чернігівщини

16 Травня 2024

18:00

Терасна дошка гладка чи рифлена? Що обрати?

17:22

Чернігів надасть допомогу 13-ій бригаді «Хартія», яка зараз боронить Харківщину

16:17

Тренди на ринку смартфонів: чому старші моделі залишаються популярними?

15:16

На сесії Чернігівської облради прийняли понад 50 рішень: деталі

14:18

Тільки надійна гідравліка у продажу «Hydromarket»

13:36

На Чернігівщині 11 шкіл з власними сонячними електростанціями

12:20

Какие инструменты используют для обработки для мебели своими руками?

11:21

У Носівці розшукали зниклого 8-річного хлопчика

10:18

Боитесь покупать обувь онлайн? Sandalini спешит на помощь!

09:40

Чотири медзаклади Чернігівщини отримали авто швидкої допомоги від уряду Кореї

10 Травня 2024

18:15

Электрические, дизельные или газовые тепловые пушки: что лучше?

17:52

Три Головні Причини Використовувати VPN

16:35

На Чернігівщині під час поминальних днів поліція працюватиме в посиленому режимі

16:05

Военная форма и бронежилеты для женщин

Дивитися більше новин

Відеосюжети

Всі відео
 Хто і як обирав драмтеатр у Чернігові місцем проведення зустрічі військових і виробників дронів у серпні 2023-го
22 Квітня 2024

Хто і як обирав драмтеатр у Чернігові місцем проведення зустрічі військових і виробників дронів у

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку людей – БФ «Надія»
16 Квітня 2024

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку

«Батьківщина» не підтримала насильницьку мобілізацію
12 Квітня 2024

«Батьківщина» не підтримала насильницьку

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від патрульних
7 Березня 2024

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний законопроєкт уже в парламент
7 Березня 2024

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів ВІДЕО
21 Лютого 2024

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи ВІДЕО
5 Лютого 2024

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів ВІДЕО
22 Січня 2024

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів

 Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні Чернігівщини
19 Січня 2024

Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної мобілізації
12 Січня 2024

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу. ВІДЕО
7 Грудня 2023

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу.

«День у Медійній Студії «MICS 4U»
3 Серпня 2023

«День у Медійній Студії «MICS

Дивитися більше відео