Рус Укр
Середа, Квітень 24, 2024 Редакція Реклама

Органічне виробництво на Чернігівщині: реалії та перспективи розвитку

Органічне виробництво на Чернігівщині: реалії та перспективи розвитку
11 Лютого 2016 5152

Чернігівщина, маючи потенціал для виробництва органічної сільськогосподарської продукції, її експорту, споживання на внутрішньому ринку, досягла певних результатів щодо розвитку власного органічного виробництва.

 

Що треба зробити, аби наші кроки були впевненіші, а віддача відчутнішою, Високий Вал дізнавався у голови фермерського садівничого господарства «Золотий пармен», депутата Чернігівської обласної ради від ВО «Батьківщина» Миколи Мисника.

 

Філософія органічного виробництва

 

Сьогодні вже багато говорять про органічну продукцію, але не всі знають що це таке.

 

- Органічне виробництво – це вирощування сільськогосподарських культур, виробництво м’яса, молока та іншого без застосування хімічних речовин та мінеральних добрив. Тобто, це продукти харчування, які отримують шляхом органічного виробництва. Сировина, з якої виготовляють органічні продукти, вирощується в екологічних умовах, адже  в ґрунт протягом 3 років забороняється  додавати речовини хімічного походження. Після цього сировина надходить на переробку, де заборонено використовувати барвники, консерванти, підсилювачі смаку, ароматизатори та інші хімічні добавки. При цьому всі процеси виробництва контролює орган сертифікації.

 

Тобто, це давно забуте старе. Так працювали наші прадіди, коли не було хімічних речовин, відповідно, харчувались чистою продукцією і організм людини отримував те, що передбачено природою.

 

 

Органічний кошик Чернігівщини

 

За словами Миколи Мисника, на сьогодні в області не багато господарств органічного спрямування.

 

- Офіційно, мабуть, числиться 9, працюють на стабільній основі – 6. Це не великі господарства - до 2 тис. га. В основному вирощують зернову продукцію, частково займаються виробництвом молока та м’яса. У більшості випадків їх продукція іде на експорт, тому що сьогодні український ринок ще не зовсім готовий споживати органічні продукти.

 

Такі країни як Німеччина, наприклад, вживає органічних продуктів більше ніж 30% від загального споживання. І нам потрібно йти цим шляхом, потрібно розвивати внутрішній ринок, бо це наше здоров’я, і найголовніше – здоров’я наших дітей. 

 

Органічне виробництво – розвиток у сучасних умовах

 

Поки в Україні не розроблені відповідні підзаконні акти, вітчизняні виробники проходять процедуру органічної сертифікації свого виробництва за діючими міжнародними стандартами, частіше за все - це норми Європейського Союзу.

 

- До речі, у минулому році Департамент сільського господарства облдержадміністрації разом із нами – виробниками органічної продукції, розробив програму підтримки, яка враховує компенсацію витрат на сертифікацію. Тому що господарство сертифікується як на вирощування, так і на переробку продукції.

 

Як депутат обласної ради я ще «молодий», тому що обрали мене вперше. Але я буду відстоювати і прикладу всіх зусиль, щоб ця програма запрацювала, щоб  ці незначні кошти у масштабах області були виділені. Вони не вплинуть на фермерів, які займаються органічним виробництвом. Вони більш як показовий крок для того, щоб інші фермери, які придивляються і хочуть перейти на органіку, бачили, що держава хоч якось підтримує цей напрямок і хоче, щоб кількість продукції органічної – збільшилась. Адже, в першу чергу, органічне сільське господарство знижує ризик втрати здоров’я для самих сільськогосподарських працівників, які найбільш уразливі до дії пестицидів та інших хімікатів.

 

Органічний продукт на Чернігівщині – реалії сьогодення

 

Микола Мисник наголосив, що у розвитку органічного виробництва нашої області вже є незначні досягнення.

 

- По-перше, це українсько-швейцарське аграрне підприємство «ЕтноПродукт» - це господарство, яке перше почало переробляти органічну сировину, молочні, м’ясні продукти. На підприємстві виготовляється готова органічна продукція харчування та поставляється в торговельні мережі м. Києва та інших міст України.

 

Наше господарство «Золотий пармен» - садівничу продукцію переробляємо на соки прямого віджиму. Ця продукція є по всій Україні в магазинах більш елітних, бо вона відноситься до преміум-класу.

 

Наша основна ідея - розвивати чесний та натуральний продукт, та популяризувати здорове харчування серед українців. Ця продукція для свідомих людей, які розуміють цінність здоров'я, хто піклується про свою сім'ю та кому не байдуже, що вживають їхні діти.

 

Тому я запрошую всіх, хто цікавиться органічним виробництвом, хто хоче розвивати цей напрямок, тобто хоче перейти з традиційного на органічне вирощування продукції – я завжди поділюся досвідом і підкажу шляхи, які треба пройти, щоб стати органічним виробником.

 

Проблеми та перспективи 

 

Створення передумов для ефективного розвитку виробників неможливе без їх активної участі та налагодження тісної співпраці з усіх аспектів органічного руху України.

 

- Розумієте, ми як піонери - прокладаємо шлях для людей, які в подальшому будуть підтримувати цей напрямок. Адже навіть закон про обіг органічної продукції, який був прийнятий кілька років тому, - він не працює. Практично ми не маємо нормативної бази, користуємося тільки постановами Єврокомісії. А просто вирощувати і продавати як сировину зернову чи зернобобову, чи олійну продукцію – це, на мій погляд, не зовсім правильно. Я вважаю, треба максимально переробляти готову продукцію, поставляти як на внутрішній ринок, так і шукати вихід на експорт.

 

Ми вже третій рік експортуємо, але сировину. Зараз маємо на меті і доводим до того, щоб можна було експортувати свої соки. А далі працюємо над крупами, над іншою продукцією, тому що мета – поставляти у країни Євросоюзу готову для споживання продукцію.

 

 

Також, наразі ми працюємо над тим, щоб місцева сировина, така як торф, наприклад, була доступна для органічних фермерів, тому що раніше це було звичайне добриво, яке вивозили на поля. Сьогодні, щоб органічному фермеру взяти ці добрива, потрібно пройти дуже складний шлях, адже немає розуміння, що це місцева сировина. Тому, ми зараз працюємо, і з народними депутатами, щоб внести зміни до Кодексу України про надра. Щоб була доступна ця сировина як добриво.

 

Те, що ми відкриті - всі знають. Люди приїжджають - ми показуємо, розказуємо, що робимо. Вони на якийсь час долучаються до роботи, щоб повірили, що це органік, що це не просто хтось купив сертифікат.

 

Це дуже тяжка праця, тут не може бути високих врожаїв, але в цю продукцію вкладається душа. І коли цю продукцію споживає населення, особливо діти, то душа радіє, що я вношу свою частинку в те, щоб люди були здоровішими.

Коментарі

Топ-новини

Грант на відновлення може отримати бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня по Чернігову

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня по Чернігову, може отримати грант на відновлення від МОМ.   Про це повідомляє прес-служба міськради.   Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським

Останні новини

Всі новини

24 Квітня 2024

17:17

Грант на відновлення може отримати бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня по Чернігову

16:16

У Чернігові та області 25 квітня очікується туман

15:17

На Чернігівщині піротехніки вилучили 17 вибухонебезпечних предметів

14:25

На зупинках громадського транспорту у Чернігові з'являться термінали для придбання та поповнення транспортних карток

13:30

Нецензурно лаявся, принижував та ображав: на Чернігівщині повідомили про підозру чоловіку, який знущався зі своєї матері

12:22

Додали 60 світлин: на Алеї Героїв у Чернігові оновили фотовиставку, присвячену загиблим захисникам. ФОТО

11:15

60 вибухів за добу: росіяни з різних видів зброї атакували прикордоння Чернігівщини

10:18

Обороняв Чернігівщину: президент вручив нагороду Героя України батьку загиблого воїна

09:25

На Чернігівщині патрульні «спіймали» водія, який перевозив 100 літрів спирту

23 Квітня 2024

17:15

Вибір надійних вхідних дверей: Обираємо зламостійкі двері правильно!

16:18

На Чернігівщині у 9 громадах запрацювали поліцейські станції. ФОТО

16:00

Ендоскопічні операції в загальній хірургії

15:15

У Чернігові поряд із зупинками громадського транспорту встановлять 10 модульних укриттів з автоматичними замками

14:45

Як відновити емоційний зв'язок у стосунках

14:22

Випиляли кленів на 100 тисяч гривень: на Чернігівщині повідомили про підозру «чорним лісорубам»

13:35

Планшеты 10 дюймов: iPad или Samsung лучше купить для учебы

12:25

У Чернігів надійшли 4 центробіжних насоси від благодійників: для кого вони призначені. ФОТО

12:00

Сравнение облицовочного кирпича с другими видами материалов для фасада

11:20

Ветеран з Чернігова відкриває автомийку

11:00

Різновиди жалюзі на вікна

10:17

Програму додаткової грошової допомоги для пенсіонерів продовжено ще на 3 місяці

09:52

Преси для брикетування паливних брикетів

09:25

Воїна з Чернігівщини нагородили почесним нагрудним знаком «Золотий хрест»

22 Квітня 2024

17:17

Чернігівка виборола золоту медаль серед дівчат в турнірі з шахів на Чемпіонаті України

16:18

Родині з Новоселівки американці подарували модульний будинок

Дивитися більше новин

Відеосюжети

Всі відео
 Хто і як обирав драмтеатр у Чернігові місцем проведення зустрічі військових і виробників дронів у серпні 2023-го
22 Квітня 2024

Хто і як обирав драмтеатр у Чернігові місцем проведення зустрічі військових і виробників дронів у

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку людей – БФ «Надія»
16 Квітня 2024

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку

«Батьківщина» не підтримала насильницьку мобілізацію
12 Квітня 2024

«Батьківщина» не підтримала насильницьку

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від патрульних
7 Березня 2024

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний законопроєкт уже в парламент
7 Березня 2024

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів ВІДЕО
21 Лютого 2024

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи ВІДЕО
5 Лютого 2024

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів ВІДЕО
22 Січня 2024

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів

 Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні Чернігівщини
19 Січня 2024

Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної мобілізації
12 Січня 2024

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу. ВІДЕО
7 Грудня 2023

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу.

«День у Медійній Студії «MICS 4U»
3 Серпня 2023

«День у Медійній Студії «MICS

Дивитися більше відео